Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Külföldről származó termékre is érvényes a garancia

Munkatársunktól, 2010. július 28. - szerda 17:01
Címkék: szürkeimport, garancia, jótállás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Bár a drágábban árusító nagy cégek az árverseny vállalása helyett előszeretettel nevezik "szürkeimportnak" az olcsóbb termékeket és garanciális problémák emlegetésével próbálják elriasztani a vevőket, a szakemberek szerint nem létező fogalomra hivatkoznak ennek kapcsán.


A "szürkeimport" fogalmára hivatkozva a nagy márkák képviseletei sokszor állítják, hogy a piacon fellelhető sokszor akár harmadával olcsóbb árak mögött garancia nélküli, gyanús termékek állhatnak. Pedig legtöbbször nem csempészárukról vagy hamisítványokról van szó, és a szürkeimport definícióját sem ismeri a törvény. A szakemberek véleménye szerint a jótállásnak a közvetlen importból származó termékekre is érvényesnek kell lennie, így a fogyasztóknak nem kell aggódniuk, ha kedvezőbb áron jutnak az árukhoz.

"A szürkeimport, mint jogi kategória nem létezik. Ha valaki a terméket külföldön legálisan vásárolta meg, Magyarországra legálisan hozza be, tehát minden vámkezelési, adózási és egyéb jogszabálynak megfelel, akkor a portéka legálisan forgalmazható Magyarországon." - állította dr. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának vezetője. Hozzátette: "A garancia mögött álló jogszabályok egyértelműen ugyanazok, mint ha más csatornán, márkaképviseleteknél, szakáruházban vásároltam volna. Ha egy ilyen termék meghibásodik, akkor ugyanazok a jótállási szavatossági szabályok kell hogy érvényesek legyenek, mint bármilyen más termék vonatkozásában."

A szakértők szerint Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozáskor kezdődött ez a probléma, amikor a vámhatárok megszűnésekor élelmes magyar kereskedők saját nyugati beszerzési forrásokból egyes termékeket a nagy, hivatalos magyarországi forgalmazók árainál olcsóbban kezdtek kínálni. Egy márkás videotechnikai felszereléseket és eszközöket forgalmazó kisebb kereskedés, az Arizona MPS Kft. is folyamatosan tapasztalja a nagy képviseletek félrevezető tanácsait.

"Néhány pályázaton azt a rémhírt keltették a márkakereskedők, hogy csak az általuk forgalmazott eszközök származnak hivatalos forrásokból, és csak ezekre vonatkozik a gyári garancia. Ez nem így van, például a mi termékeink is mind legálisan kerülnek Magyarországra, és egyes termékeknél akár az 5-7 éves garancia is érvényes lehet."- fogalmazott Juhász András, az Arizona MPS ügyvezetője.

A közvetlen külföldről hozott termékekre is érvényes tehát a garancia, de a szakértők szerint arra azért érdemes odafigyelni, hogy minden esetben megkapjuk a jótálláshoz szükséges papírokat is.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Gerik, 2010. július 30. - péntek 12:00

Ez kb olyan hogy ugy áll hozzá a bolt hogy nem nekem volt hasznom rohadj meg ott ahol vagy.

jóska, 2010. július 29. - csütörtök 11:55

Csak az a kérdés, hogy a gyártó kikötheti-e, hogy mely termékét melyik szervízben javítja. Tehát csak a hivatalos magyar forgalmazótól vásároltat javítja itthon, a többit pedig a világ más tájára kell eljuttatni?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza