Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tilos a füstölés a fővárosi aluljárókban

MTI, 2010. július 28. - szerda 12:01
Címkék: dohányzás, cigaretta, Budapest, tilalom
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egy hét múlva már füstmentesek lesznek a budapesti alujárók, mert jövő szerdán lép életbe a dohányzási tilalom ezeken a közterületeken.


A Fővárosi Közgyűlés június 3-ai ülésén döntött arról, hogy megtiltja az önkormányzat, illetve a BKV tulajdonában álló hetvenkét aluljárókban a dohányzást. Korábban hasonló döntést hozott a testület, amikor a játszótereken és azok közvetlen környezetében rendelt el dohányzási tilalmat. Az aluljárók füstmentessé tételéről szóló javaslatot Kolozs András szocialista képviselő tette, és azt épphogy elfogadta a közgyűlés.

A javaslatot valamennyi frakcióból többen támogatták, így politikamentes döntés született. Az előterjesztést a hatvanhét tagú testület harmincnégy tagja támogatta. A rendelet elfogadása után az Újvárosháza folyosóján dohányzó képviselők közül többen is megjegyezték, "győzött a dohányellenes lobbi".

mti
Egy hétig még füstölöghetnek a járókelők

Az egy hét múlva életbe lépő szabályozás újabb feladatokat ad a közterület-fenntartóknak és a közterület-felügyelőknek; utóbbiak szabálysértési eljárást is indíthatnak a tiltott helyen cigarettázókkal szemben. A szabályt megsértők harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók. A figyelmeztető táblák kihelyezésére tízmillió forintot csoportosítottak át a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-hez. Az aluljárókban várhatóan rövidesen megjelennek majd a "dohányzási tilalom" és a "kamerával ellenőrzött terület" táblák. Az aluljárókat nem az új rendelet miatt kamerázták be, arról már korábban döntöttek, ám az ellenőrzést segítheti a "távfigyelem".

A cég szóvivője, Horti Zsófia korábban elmondta, a dohányzási tilalomra figyelmeztető táblákból több mint hatszázat helyeznek ki, tekintetbe véve az aluljárók és a metrók kijáratait. A táblákkal együtt a bejáratoknál két-két csikktartót is felszerelnek.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

39Raindrops, 2010. július 28. - szerda 18:38

Egyetélrtek Alagi úrral, Angliában már nagyon régóta meg tudják állni az emberek hogy ne az utcán dohányozzanak, it miért nem? És ne csak azokról beszéljünk akik utálják a dohányfüstöt (mint én is) de vegyük például a kisgyerekeket, akikre még sokkal károsabb is mint a felnőttekre, és nekik ugyanúgy végig kel menniük azokon az aluljárókon. A dohányosoknak nem a kényelmi szempontokat kéne nézniük elsősorban hanem azt hogy a másik ember is szeretne mellettük élni, csak ezt márcsak egóból sem teszik meg.

Geokopasz, 2010. július 28. - szerda 18:30

Kedves Yeti! Engem, úgy érzem, sokszorosan büntetnek, ha autózom. De inkább két gázpedálos, kétkerekű drótszamarammal járok dolgozni, szerencsére külvárostól külvárosig, aluljárók kizárva. De a dohányfüstöt rühellem, még sok helyen kellene betiltani (szerintem). Vagy a függőség kialakulása miatt a kábítószerek listáján tiltani....

Alagi úr, 2010. július 28. - szerda 18:10

Ja, és kedves Yeti, a dohányzás okozta betegségekre (azok gyógyítására, illetve gyógyításukra tett próbálkozásokra - gondolok itt a kemoterápiára pl.) lényegesen többet költ a társadalom, mint amennyit jövedéki adón beszednek a cigarettán (ami elismerem, hogy valóban nagyon drága).

Alagi úr, 2010. július 28. - szerda 17:59

Csak szólok ,hogy a kipufogó füstjében sokkal kevesebb káros anyag van. Persze mennyiségben több, de egy autó kipufogógázát már alig lehet észrevenni is, míg egy cigi füstjét messziről ki lehet szagolni. Ennek oka van. Más: vannak úgynevezett asztmás emberek, és nekik nem "csak" zavaró, és közvetve egészségkárosító a cigi füstje, hanem közvetlenül befulladást okozhat. Lehet, hogy ők örülnek, hmm? Tolerancia, és a szabadságjogok: ha egy dohányosnak joga van füstölni, ha akar, akkor egy nem dohányosnak nem ugyanakkora-e a joga arra, hogy dohányfüstmentes levegőt szívjon? És van egy nagy asszmetria: egy dohányos képes találni helyet, ahol elszívhatja a cigarettáját, de mit tegyen egy nem dohányos, ha át kell mennie egy aluljárón, ahol többen dohányoznak? Válasszon másik aluljárót? És ugyanez igaz a BKV megállóhelyekre is.

Yeti, 2010. július 28. - szerda 14:16

A gépjárművek kipufogófüstje sokkal több egészségkárosító anyagot tol nap mint nap az aggódó dohányzás-ellenzők orra alá, mint az összes magyar dohányos, mégsem látni sehol olyan ötletet, hogy büntessék az autósokat (meg mi lenne az olajlobbival, ugye). Vajon mit tenne a magyar gazdaság, ha az éves több százmilliós adóbevételtől, amit a dohánytermékekre kivetnek egyik napról a másikra eltűnne a költségvetésből? Egészségesen és füstmentesen összeomlana.

Feri bá, 2010. július 28. - szerda 13:50

Csak most ugrott be: az 1800-as évek végén, és a köv. század elején mindenütt ( a polgármesternél, a kórházakban, stb.) voltak nívós zománc-táblák, pld: A padlóra köpni Tilos ! Hát nem aranyos ? És mennyit is fejlődtünk ? !!!

Feribá, 2010. július 28. - szerda 13:47

hiteles szemtanúk szerint: a Parlamentben (is) dől a füst ! Öntudatos képviselőink inkább a büfében csikkeznek, de, persze a pártfegyelem okán . berohannak gombot nyomni. Ilyen munkahelyről álmodtam évtizedeken át, de .....

Feri bá, 2010. július 28. - szerda 13:43

Abszurdum ! Másodlagosan: politikailag: az előterjesztő , a döglődő MSZP vergődésében már mást nem tudott kitalálni. Elsődlegesen: Ez a nagy, sötétzöld huhukkolás része : minden rákkeltő, a passzív dohányzás is szedi áldozatait, stb. Bár : ebből elég sokan, és jól megélnek.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza