Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kevesebb hamisítvány az unió határain

Munkatársunktól, 2010. július 26. - hétfő 16:51
Címkék: hamisítás, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Harmadával kevesebb hamis terméket foglaltak le az uniós vámosok a tavalyi évben, mint egy évvel korábban. A hamisítványok fő forrása még mindig Kína, ellenben a legtöbb hamis gyógyszer az Egyesült Arab Emírségek területéről érkezett.


Az Európai Bizottság adózási és vámügyi főigazgatósága a napokban tette közzé a 2009-ben az Európai Unió határain lefoglalt hamisítványokra vonatkozó statisztikákat. A jelentés szerint az uniós határőrök a tavalyi évben mintegy száztizennyolcmillió darab hamis terméket foglaltak le, amely mintegy harmadával kevesebb a megelőző évben elkobzott cikkek számánál. 2008-ban megközelítőleg százhetvennyolcmillió darab hamis árucikket tartalmazó szállítmányt állítottak meg az európai szakemberek.

Az elmúlt évben a vizsgált esetek száma is csökkent a korábbiakhoz képest, de a gazdasági válság nemzetközi kereskedelemre gyakorolt negatív hatása ellenére továbbra is meglehetősen magas maradt. 2008-ban több mint negyvenkilencezer esetben léptek fel hamisítás gyanújával a vámosok, míg 2009-ben ez a szám negyvenháromezerre mérséklődött.

mti
Hamis játékok Kínából és Egyiptomból, hamis gyógyszer a Közel-Keletről

Az adatok szerint mennyiségileg a legtöbb hamis cikket Görögországban, Hollandiában és Olaszországban fogták el, míg Németországban, Olaszországban és Magyarországon állították meg a legtöbb szállítmányt. A hamisítványok többsége légi, illetve postai úton érkezett, amely a szakértők szerint az interneten rendelt hamisítványok arányának emelkedésére utal.

A korábbiakhoz hasonlóan a tavalyi évben is Kína bizonyult a hamis termékek fő forrásának. A lefoglalt árucikkek hatvannégy százaléka kínai eredetű volt, igaz, bizonyos termékkategóriákban más országok vették át a vezető szerepet. A legtöbb hamis játék például Egyiptomból származott, míg a legtöbb hamis gyógyszer az Egyesült Arab Emírségek területéről érkezett az Európai Unióba.

A 2009-es adatok is megerősítik azt a trendet, hogy a hamisítás fókuszpontja a luxuscikkekről fokozatosan áttevődött a hétköznapi használati és fogyasztási cikkek felé. Az uniós hatóságok ugyanis egyre nagyobb arányban foglalnak le hamis napi használati cikkeket, például a fogkrémet, a sampont, továbbá olyan egészségre ártalmas termékeket, mint a hamis gyógyszerek és a hamisított élelmiszerek.

Az egyes termékcsoportokra vonatkozóan a kalózlemezek és a hamis elektronikai cikkek esetében csökkent a lefoglalt termékek száma 2008-hoz képest, más termékcsoportok esetében hasonló nagyságrendben kerültek elő hamisítványok, mint egy évvel korábban. A 2009-ben hamisítás gyanújával lefoglalt termékek tizenkilenc százaléka hamisított cigaretta, tizenhat százaléka hamis dohányáru volt. Az elkobzott áru tizenhárom százalékát a jogvédett címkék, logók és emblémák tették ki, míg tíz százalékát a hamisított gyógyszerek adták. Számszerűsítve tavaly több mint huszonkétmillió szál hamis cigaretta, 18,6 millió egyéb dohányipari cikk, 15,9 millió márkajelzés és 11,4 millió hamis gyógyászati cikk került elő az unió határain. A lefoglalt termékek mintegy kilencven százaléka védjegyjogot, közel öt százaléka szabadalmat, 3,5 százaléka szerzői jogot, alig egy százaléka formatervezési mintaoltalmat sértett.

Tavaly az esetek közel felében kerültek megsemmisítésre a hamisítványok, mintegy negyedében a jogtulajdonosok bírósági eljárást indítottak szellemi tulajdonjogaik megsértésének megállapítása érdekében.

Forrás: HENT

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza