Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szigorúbb élelmiszervizsgálat a hazai védelmében

Munkatársunktól, 2010. július 26. - hétfő 11:41
Címkék: élelmiszer, vizsgálat
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Magyarország ne legyen Európa élelmiszer-hulladék lerakóhelye - közölte a vidékfejlesztési tárca. Az új rendelet célja, hogy megakadályozza a silány minőségű élelmiszerek beáramlását a hazai piacokra.


A most hatályba lépett rendelet szerint a terméket nemcsak az előállítás helyén, hanem a kereskedelmi láncok állomásain is vizsgálják. Az új rendszer lényege, hogy a hűtőházak és raktárak üzemeltetőinek a nagy kockázatú élelmiszereknél - mint a tej, tejtermékek, hús, friss zöldség-gyümölcs - két nappal a szállítmány érkezése előtt bejelentési kötelezettségük lesz a felügyeleti szerveknél. A szállítmány mennyiségén, a beszerzési áron és a származási helyen túl az első magyarországi tárolási helyszínt is jelezniük kell.

Mezey István, a kaposvári Kaffka Kft. ügyvezető igazgatója egyetért azzal, hogy a törvényhozóknak lépniük kellett. Szükség van a másodlagos ellenőrzésre, elég, ha csak az utóbbi évek élelmiszer-balhéira tekintünk vissza. "Elfogadhatatlan, hogy a feldolgozók, a kereskedők, a raktározók széles köre seregnyi szabályt teljesít, míg egyes vállalkozások lazán kibújnak a felelősség alól. Ennek a világnak vége" - magyarázta a szakember.

mti
Kettős vizsgálattal szűrik ki a silány minőségű élelmiszereket

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) valamennyi nagybani élelmiszer-szállítmány útját nyomon követheti és ellenőrizheti. A beérkezett adatok alapján kockázatalapú vizsgálatot tart. Ahol gond van, ott sűrűbben ellenőriznek. A vidékfejlesztési minisztérium jelezte: nem kizárólag a külföldi árukat vizsgálják.

"Elfogadom az új szabályt, hiszen a vásárlónak jó, ha szigorúan ellenőrzött terméket fogyaszt. A másodlagos ellenőrzés ugyan a hazai áruféleségekre is kiterjed, ám alapvetően ezzel megakadályozható a gyanús importtermékek kereskedelme" - emelte ki Takács József, a barcsi tejüzem igazgatója. Szerinte kizárólag annak van félnivalója, aki olyan terméket szállít az országba, ami nem üti meg a mércét.

A CBA alsónémedi logisztikai központjában már megtartották az első hazai másodlagos élelmiszervizsgálatot. Fodor Attila, a CBA szóvivője arról beszélt: egyetértenek azzal, hogy meg kell fékezni a rossz minőségű importtermékek beáramlását. Azonban az előírás több pontja kérdéseket vet fel: az új szabályozás többlet adminisztrációt okoz az importáru behozatalakor. Azt is furcsállják, hogy miért kell megadni a termék beszerzési árát. Nem tudni: a hatóság miként garantálja, hogy erről harmadik személy ne szerezzen tudomást.

Forrás: Sonline.hu

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Gedeon, 2010. július 26. - hétfő 12:50

"Magyarország ne legyen Európa élelmiszer-hulladék lerakóhelye" Jogos, de csak akkor ha beleértjük a silány magyar élelmiszereket is. Mert az is van bőven. Nem szeretném, hogy az egész intézkedés egy burkolt áremelés előfutára lenne, a külföldi, olcsóbb termékek kiszorításával.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza