Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Stressz-teszt: a magyar bankok jól vizsgáztak

MTI, 2010. július 23. - péntek 22:41
Címkék: bank, teszt
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Alapvetően jó eredménnyel zárultak a banki stressz-tesztek Európában. A két vizsgált magyar bank, az OTP Bank és az FHB Jelzálogbank magasan az elvárt szint felett teljesített.A közép-európai idő szerint pénteken 18 órakor közzétett eredmények szerint a 91 vizsgált európai bank nagy többsége "ellenállónak" bizonyult, mindössze 7 banknak nem sikerült teljesítenie a követelményeket. A legnagyobb európai gazdaság, a német bankjai közül csupán egy, a Hypo Real Estate "bukott el" a terhelési próbán. A nem megfelelően teljesítők között főként spanyol bankok vannak, így a hetes lista öt spanyol, valamint egy görög bankból, továbbá a Hypo Real Estate-ből áll össze.

A résztvevő 91 pénzintézet az EU bankpiacának a 65 százalékát fedi le. Magyarországon az OTP Bankot és az FHB Jelzálogbankot vonták be a vizsgálatba, a Magyarországon is tevékenykedő európai bankcsoportok közül a holland ING Bank, a belga KBC és a Dexia, a francia BNP Paribas, az osztrák Erste és a Raiffeisen, az olasz Unicredit és az Intesa Sanpaolo, a német Commerzbank, a Bayerische Landesbank és az WestLB AG is a vizsgáltak között volt.

Az OTP Bank és az FHB Jelzálogbank a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Sztenderdek (IFRS) szerint összeállított konszolidált adatok alapján mind az alap-, mind a pesszimista forgatókönyvek alapján is jól állták a megmérettetést.


Az FHB és az OTP állták a sarat


A teszt magyarországi lebonyolításában közreműködő Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) értékelése szerint a teszten való sikeres részvétel nagymértékben hozzájárulhat a magyar bankokkal kapcsolatos bizalom erősítéséhez.

Binder István, a PSZÁF szóvivője az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a magyar bankok a Bázel-II. előirásokban szereplő 4 százalékos szabályozási minimumnál 50 százalékkal szigorúbb követelményeknek is igen jól megfeleltek. A tesztben résztvevő 2 magyar bank a hazai eszközállomány több mint 50 százalékát képviseli, ez mutatja a hazai bankrendszer stabilitását.

Az Európai Bankfelügyelők Bizottsága (CEBS) által koordinált pénzintézeti terhelési próba, az úgynevezett stressz-teszt célja azt volt, hogy megvizsgálják az európai bankrendszernek a lehetséges jövőbeni sokkokkal szembeni ellenálló képességét.

A stressz-teszt a 2009. évi tényadatokból kiindulva a 2010. és 2011. évekre vonatkozóan három lehetséges forgatókönyv alapján vizsgálta meg a bankok alapvető tőkéjének (Tier 1 capital), illetve alapvető tőkemegfelelési mutatójának (Tier 1 ratio) alakulását. Az alapforgatókönyvet viszonyítási alapként definiálták, és emellett felállítottak egy pesszimista makrogazdasági forgatókönyvet. A harmadik a pesszimista forgatókönyv módosított változata volt, ahol az Európai Gazdasági Térség összes államát érintő párhuzamos egyedi sokk bekövetkezését is feltételezték.

A stressz-teszt a jelenlegi 4 százalékos szabályozási minimumnál 50 százalékkal magasabb, 6 százalékos elvárt értéket állított be az alapvető tőkemegfelelési mutatóra. Ez nem tekinthető szabályozási célnak, de megfelelően biztonságos szint a bankok tőkeellátottságának megítéléséhez.

Mind az OTP Bank, mind az FHB Jelzálogbank stabilan az elvárt szint felett teljesített. A legszigorúbb stressz szcenárióban az OTP Csoport Tier 1 rátája 16,2 százalékos szinten állna 2011 végén, ami több mint négyszerese a jelenlegi 4 százalékos szabályozói minimum szintnek. Az FHB esetében a becsült konszolidált alapvető tőkemegfelelési mutató a 2009. év végi 8,6 százalékhoz képest 2011-re 10,8 százalékra módosulna, míg a szuverén sokkal kiegészített legszigorúbb forgatókönyv alapján 10,6 százalékot tenne ki.

A Magyar Nemzeti Bank megelégedéssel vette tudomásul a stressz-teszt eredményeit. A jegybank - a közleménye szerint - fontosnak tart minden olyan elemzést, ami hozzájárul a pénzügyi rendszer stabilitásához. Az MNB is kiemeli, hogy az eredmények szerint a két érintett magyar bank, az OTP Bank Nyrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. tőkemegfelelése stabilan és magasan a kritikus érték felett marad a szimuláció teljes, 2011-ig tartó horizontján, méghozzá akár a legpesszimistább, európai szuverén sokkal kiegészített szcenárióban is.

A terhelési próba eredménye nem előrejelzés, hanem a "mi lenne, ha?" kérdésre válaszoló elemzés, amely az európai bankok tőkemegfelelési, kockázatviselési mutatóinak felügyeleti osztályzását segíti. A teszten elbukott európai bankoknak nem kell kétségbe esniük: először is saját forrásokat vehetnek igénybe, új részvénykibocsátással, vagy vagyonrészek eladásával vonhatnak be friss tőkét. Azon bankok, amelyeknek saját erőből ez nem megy, a kormányok segítségével javíthatják a tőkemegfelelési mutatót. Végül utolsó mentsvárként az európai mentőernyő, vagyis a válságalap is segíthet. Mint Olli Rehn európai pénzügyi biztos közölte: szükség esetén az európai megmentési alapból is segíthetik a pénzügyileg gyengének bizonyult bankokat.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Jól vizsgáztunk mi is Erste nyugdíjpénztár befizetők :), 2011. augusztus 05. - péntek 13:37

Tisztelt ERSTE NYugdíjpénztár , örömmel értesítjük önöket hogy a 3 év befizetései után a beigért 2990 ft-ot ha nem is kaptuk meg de mai nappal a számlámra utalták a hűségem jutalmát amit nagyon köszönök ezer köszönet : ACHTUNG >>>> 575 ft remélem a bankomat nem terheli meg ez az összeg mert további kiadásokra ez a 2 EUR -összeg valószínű elfog menni. MÉGEGYSZER KÖSZÖNÖM 3 év 2 EUR-NYERESÉG FANTASZTIKUS ! Szívből gratulálok önök igen eredméynesek voltak , további köszönetem fogadák el , hogy nem lett -2 EUR kész szerencse minden jót. ERSTE NYUGDÍJPÉNZTÁR , báran ajánlom minden magyar állampolgárnak. Tehát mi is jól vizsgáztunk befizetők nem kaptunk szívinfarktust. D::D:DD:D:D

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza