Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Újabb fogyasztói csoportokat vizsgált a GVH

MTI, 2010. július 21. - szerda 13:01
Címkék: gvh, eljárás, ellenőrzés, átverés, reklám, hirdetés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A fogyasztói csoportokat szervező vállalkozások a hirdetéseikben azt a látszatot keltik, mintha kölcsönt nyújtanának, és ezzel megtévesztik a fogyasztókat. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) újabb két ilyen céget tiltott el a megtévesztő reklámok közlésétől.


A GVH a Hungarian Economy Partners Kft. és az Exit Finance Constitution Kft. ellen indított versenyfelügyeleti eljárást, mert a vállalkozások hirdetéseikben nem, vagy nem egyértelműen adnak információt a fogyasztói csoportok lényeges tulajdonságairól - közölte a GVH. A versenyhivatal még az eljárás lezárása előtt, ideiglenes intézkedésként megtiltotta a szóban forgó hirdetések közlését.

A versenyhivatal az elmúlt öt évben összesen tizenkét eljárást folytatott le különböző fogyasztói csoportokat szervező vállalkozásokkal szemben, a vizsgálatok szinte kivétel nélkül elmarasztalással és összesen 143 millió forintot meghaladó bírság kiszabásával zárultak.

Nem mindenki markol
    
Az ilyen vállalkozások újságokban megjelent tájékoztatásai összhatásukban azt a látszatot keltik, mintha e cégek kölcsönt, hitelt nyújtanának. A fogyasztók számára sokszor még a szerződéskötéskor sem derül ki a fogyasztói csoport működésének sajátossága, vagyis az, hogy ez előtakarékoskodást takar, és a fogyasztói igényt egy jövőbeni, de előre nem meghatározott időben elégíti ki. Az ügyfelek annak reményében köthetnek szerződést, hogy hamarosan pénzhez jutnak, ezzel szemben részben a szerencsétől függ, hogy a futamidőként megjelölt időtartam során mikor jutnak a tulajdonjoghoz és az sem ismert előttük, hogy nem készpénzhez jutnak.

Ráadásul e vállalkozások többnyire az átlagosnál jóval kiszolgáltatottabb helyzetben lévő, jellemzően anyagilag megszorult, a hitelintézetek banki szolgáltatásaiból kirekesztett (BAR-listások, nyugdíjasok) fogyasztókat célozzák meg.

A GVH a közleményében arra is felhívja a figyelmet, a versenyhivatal magát a konstrukciót nem vizsgálhatja, csak a tagokat toborzó hirdetések, tájékoztatások tartalmát. Ám gyakran hiába mondja ki a jogsértést, szab ki bírságot, írt elő kötelezettséget, a vállalkozások némileg módosítva tájékoztatási gyakorlatukat, folytatják azt. Nem ritka az a jelenség sem, hogy e cégek egyik napról a másikra megszűnnek, majd új néven, ám azonos gyakorlatot folytatva működnek tovább.

A versenyhatóság a jogalkotó felé már többször jelezte, hogy szükség lenne e csoportok működésének szabályozására, ám a jogszabály hatályba lépése azóta is várat magára.
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza