Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Csikktenger az olasz riviérán

MTI, 2010. július 14. - szerda 17:21
Címkék: cigaretta, Olaszország, tengerpart
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az olasz tengerpartok tele vannak napozókkal, fürdőzőkkel - és cigarettacsikkel. Csak Rómában évi egymilliárd-hétszázmillió csikket dobnak el az utcán, egész Olaszországban pedig évi hetvenkétmilliárd darabot.


mtiA strandokon minden este összeszedik a szemetet, a napernyők és kabinok közötti homokot pedig speciális gépekkel átszűrik. Az összegyűjtött hulladék majdnem egyharmada mérgező cigarettavég. A homokban maradó csikkek szétomlanak, a lebomláshoz egy-öt év kell. Egyetlen csikkben 4,5 gramm nikotin marad, vagyis évente háromszázhúsz-háromszázötven tonna nikotin jut a tengerparti környezetbe. A dohánytermékek füstjében rejlő radioaktív polónium-210-ről és az összes többiről nem is beszélve - sorolta a tengerpartok tisztaságát és a vakációzók egészségét veszélyeztető mérgek listáját az olasz sajtó.

A Corriere della Sera című lap külön cikkben gyűjtötte csokorba az olaszok által nyaralás közben leggyakrabban elkövetett bűnöket. Arra az eredményre jutott, hogy a tengerparton kikapcsolódó olaszok leginkább dupla sorban szeretnek parkolni (34,5 százalékuk), és képtelenek odafigyelni arra, hogy az utcán, a parkokban, a strandokon az arra kijelölt gyűjtőkbe dobják a cigarettacsikket. A Földközi-tengerben úszó szemét harminchét százaléka cigarettamaradék - szerepelt abban a jelentésben, amelyet az olasz képviselőház még tavasszal készített.

Hiába a vészjósló adatok és figyelmeztető felhívások, országos szintű konkrét lépés még idén nyáron sem született. Az olasz parlament kormánypárti és ellenzéki képviselői még májusban közösen kezdeményezték, hogy ötszáz euróval büntessék a csikk eldobását, ennek ellenére egyedül néhány észak-olasz város - Trento, Varese, Erba, Parma, Padova - polgármestere intézkedett, háromszáz eurós bírsággal sújtva azokat, akik a földön nyomják el a csikket.

Még bátrabbnak bizonyult a déli Salerno melletti Pollica Acciaroli, ahol ezereurós büntetést vezettek be, és a kisváros trafikjait, dohányboltjait arra kötelezték, hogy minden cigarettát vásárlónak adjanak el zsebhamutartót is. Az apró szelencére emlékeztető hamutartókat már az olasz tengerpartokon is árulják, néhány strandon ingyen osztják.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza