Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Viselkedési zavarok ételfesték miatt

MTI, 2010. július 14. - szerda 10:21
Címkék: ételfesték, egészség, vizsgálat
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Különféle élelmiszerek színezésére használatos festékek között vannak olyanok, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségre, ezért fogyasztóvédő szervezetek szerint használatukat sürgősen be kellene tiltani.


Különféle készételek, üdítő italok és édességek látványos színben kerülnek az üzletek polcaira. A feltűnő szín még az állítólag gyümölcsből készült csemegék esetén is gyakorta valamilyen szintetikus kémiai festéknek köszönhető.

A fogyasztóvédők beadvánnyal fordultak az amerikai szövetségi élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatalhoz, az FDA illetékeseihez, hogy sürgősen lépjen a festékek betiltása ügyében. A beadványban külön kiemelték az angol társszerv kezdeményezését, amellyel az előzetes tudományos vizsgálatokra hivatkozva győzték meg a kormányt, hogy betiltsa bizonyos ételszínezékek használatát a szigetország területén.

Az amerikaiak példaként megemlítik, hogy a különféle M&M édességekben mesterséges ételfestékek egész sora található az Egyesült Államokban, míg az angliai forgalomban lévő készítmények csak természetes színezékeket tartalmazhatnak.


AFP
Leginkább az ifjú korosztály fogyasztja az étteremláncok termékeit

Hasonlóképpen az angliai McDonald's-féle eperszószt igazi eper festékanyaga teszi ingerlővé, míg a világcég egyesült államokbeli hálózatában a szín a Red 40 festéknek köszönhető. A fogyasztóvédők legfőbb érve az, hogy leginkább az ifjú korosztály fogyasztja az étteremláncok termékeit, pedig több országban már a hetvenes években felfigyeltek gyerekek viselkedési zavaraira. Ben Feingold, San Franciscóban dolgozó allergiakutató volt az első, aki 2004-ben felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett tizenévesek viselkedése megjavul, ha módosítják étkezésüket.

Nagyszabású klinikai munka kezdődött, amelynek során megvizsgálták, vajon a gyönyörű színű gyorséttermi csemegék újbóli fogyasztásának hatására visszatér-e a rossz magatartás. Egyértelműen bebizonyosodott: a festékek és a tartósítószerek okozták a panaszokat. Az amerikai fogyasztóvédők elnöke, Michael F. Jacobson hangsúlyozta, hogy az ételszínezékek és a gyerekek viselkedési zavarai közötti összefüggést az élelmiszeripar legalább harminc éve ismeri, ennek ellenére semmit nem tett ennek megszüntetésére.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

Hanga, 2020. március 26.

Név szerint Hanga vagyok, és Szegeden élek, annyira tele vagyok boldogsággal és örömmel, szer...

Autóhitelek válságos szemmel

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza