Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Késik a dinnyeszezon

Munkatársunktól, 2010. július 08. - csütörtök 13:11
Címkék: dinnye, ár
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Bár a boltokban valóban kapni dinnyét, az árak még magasak, ráadásul, a gyümölcsök többsége nem is hazai termés. Azok, akik már árulnak dinnyét, jelenleg százkilencven-kétszáz forintos áron teszik, de a nagyobb bevásárlóközpontokban már száz forintért is lehet venni a görög és olasz dinnye kilóját.


Füles Ferenc, Vajszló alpolgármestere elmondta, ő maga is meglepődött, amikor az útszéli árusoknál "vajszlói" mézédes dinnyét látott, hiszen nálunk még be sem érett a termés. Amikor pedig erre sor kerül, sajnos akkor is sokkal kevesebb lesz belőle.

A késedelmes kezdést Baranyában is a májusi hűvös és csapadékos időjárás okozza. A vízözön és a jégeső azonban nemcsak késleltette az érést, hanem országos szinten megközelítőleg ezer hektáron el is pusztította a palántákat. Az országban hétezer hektáron termesztenek dinnyét, de az idén várhatóan csak hatezer hektáron tudják majd felszedni a termést.

mti
Még két hetet kell várni a magyar dinnyékre

A dinnyéjéről híres Vajszló hasonló gondokkal küzd, mint a többi település, ahol sokan ebből élnek. A víz-, a vihar- és a vadak által okozott kár akkora, hogy az idei mennyiség mindössze negyven százaléka lesz a tavalyinak. Az elmúlt évek amúgy is gyöngék voltak, mondja Füles Ferenc alpolgármester, ő azonban tizenöt éve nem tapasztalt ilyen rossz termést.

Bár a minőség még lehet jó, a mennyiséggel már biztosan gondok lesznek, ez pedig jelentős bevételkiesést jelent mindenkinek. A faluban ma húsz család foglalkozik dinnyetermesztéssel, sokan hitelből, bérföldeken fogtak bele a gazdálkodásba, az ő kárukat senki nem fogja majd megtéríteni. Az alpolgármester szerint még legalább három hét, amíg a piacra tudják vinni a dinnyéket, az apródinnye persze ezúttal is külföldre kerül.

A termesztők örülhetnek, ha nullára kijönnek a szezon végén, erre azonban csak keveseknek lesz lehetősége. Az államtól ugyanis csak a földek gazdái kaphatnak támogatást, a bérlők nem, a biztosítást pedig sokan nem kötik meg, hiszen az a bevételek nagy részét el is vinné.

Forrás: Bama

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

eberti, 2010. augusztus 13. - péntek 16:45

rohadjon rájuk

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza