Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Július végére csökkenhet a szúnyogok száma Budapesten

MTI, 2010. július 07. - szerda 17:01
Címkék: szúnyog, védekezés, Budapest
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Július végére érezhetően csökkenhet a szúnyogok száma Budapesten; már folyamatos a "szúnyoggyérítés", de még két hétre van szükség, hogy valóban javuljon a helyzet a fővárosban - mondta Tajti László, a Közép-magyarországi ÁNTSZ biológusa.


A szakember szerint azért van több szúnyog idén, mert a nyár eleji folyamatos esőzések és árvizek miatt a budapesti árterek megteltek szúnyoglárvákkal; ráadásul az időjárás miatt irtani sem lehetett megfelelő hatékonysággal. A fővárosban elsősorban a Duna menti ligeterdők számítanak a szúnyoginvázió gócpontjainak; ezek idén és tavaly is megteltek lárvákkal a jelentős áradások miatt - mondta Tajti László.

Ezeken a területeken, mint például a főváros északi és déli, Duna menti részein a levegőből történő irtás hasztalan vagy alacsony hatásfokú lett volna, mivel a fák lombkoronája felfogja a permetanyag jelentős részét. Az áradások miatt pedig a felszínen nagyon nehezen lehet megközelíteni ezeket a területeket, így a lárvairtásnak ez a módja sem lett volna elég hatékony - tette hozzá.

-
A budapestieket a gyötrőszúnyog teszi próbára még legalább két hétig

A kifejlett, már repülő szúnyog (imágó) irtása - amit földfelszínen vagy a levegőből ködszerű permetanyaggal végeznek - az időjárás miatt szintén nehézkes volt, ha nem lehetetlen, hiszen azt a szél elfújja, az eső pedig lemossa. Így az imágók irtása csak a rossz időjárás után kezdődhetett, munkagépek segítségével. A jelenlegi irtási körülmények között két hét alatt érhető el, több szúnyog pusztuljon el, mint amennyi - részletezte a biológus. Budapesten döntően a gyötrőszúnyog (Aedes vexans) van jelen abból a mintegy harminc-negyven fajból, amely Magyarországon megtalálható. A Balatonnál és az Alföldön is más-más szúnyogfajok dominálnak - tette hozzá.

Érdekességképpen elmondta, hogy Magyarországon a teljes szúnyogpopuláció elenyésző töredékét teszik ki a maláriaszúnyogok. A betegséget, amelyet ez a szúnyog terjeszt, már az előző század 50-es éveiben sikerült felszámolni az országban. Jelenleg a szúnyogoknak járványügyi kockázatuk nincsen - tette hozzá.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza