Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szeretünk külföldön kártyával vásárolni

Munkatársunktól, 2010. július 05. - hétfő 17:11
Címkék: utazás, bakkártya
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Bár a hazai turisták által kedvelt célországokban széles a bankkártya- elfogadói hálózat, utazás előtt érdemes tájékozódni a helyi kártyahasználati szokásokról.


Nyaralás előtt általában több szempontból is igyekszünk tájékozódni a célországban uralkodó viszonyokról: bár nem tűnik fő szempontnak, érdemes lehet utánanézni a bankkártya használati szokásoknak is - derül ki a MasterCard által készített háttéranyagból.

Az elérhető statisztikai adatok alapján a magyarok leggyakrabban Horvátországban töltik a nyári szabadságukat, ezt követi a két kedvelt mediterrán célpont Olaszország és Görögország. A lista negyedik és ötödik helyezettje Ausztria és Románia, ezek az országok egész évben vonzzák a pihenni vágyó magyar turistákat.

A kártyatársaság szerint országoktól függetlenül elmondható, hogy a szállodákban, vagy autóbérlésnél kaució szükséges, amihez gyakran elengedhetetlen a bankkártya, amit nem csak fizetésre, de készpénzfelvételre is lehet használni.

Horvátországban jóval több üzlet fogad el bankkártyát, mint ahogy ezt Magyarországon megszokhattuk. Kártyáink használhatók autópálya-matricák, vonat- és buszjegyek vásárlására, úgymint üzletláncok vagy kisebb üzletek pénztárainál, éttermekben, szórakozóhelyeken. A kevés kivételt az utcai árusok és taxisok jelenthetik, akik ritkán fogadnak el bankkártyát.

mti
Bankkártyánkkal borravalót is adhatunk

Ha valaki étteremben kártyával fizet, természetes, hogy megkéri a pincért, a borravaló összegével növelt összeget húzza le a kártyáról. Aki vitorlás bérlést, vagy búvárkodást tervez, minden esetben vigye magával betéti, vagy hitelkártyáját, ugyanis a felszerelést bérbeadók gyakran kérnek letétet, amit a legkényelmesebb bankkártyával biztosítani. Horvátországban a legkisebb fizetőeszköz az 1 és 2 lipás érme, ám nagyon ritka az a kereskedő, aki ilyen kis címlet visszaadásával bíbelődne - az árak annál gyakrabban végződnek 99-re. Így a vevő minden alkalommal kicsivel többet hagy a kasszánál, kártyával azonban pontos összeget fizethet. Jó tudni, hogy néhány horvátországi boltban kedvezményt adhatnak a Maestro típusú bankkártyával történő fizetéskor.

Görögországban mind az üzlettulajdonosok, mind az éttermi személyzet szívesen és szakszerűen dolgozik bankkártyával. Köszönhetően a több évtizedes hagyományra visszatekintő nemzetközi turizmusnak a nyaralók által kedvelt területeken közel száz százalékos a kártyaelfogadási arány. Azonban az autópályákon és a legtöbb tömegközlekedési eszközön főként az euró bankjegyekre kell szorítkoznunk. Nem így Olaszországban, ahol a bankkártyákat minden autópályán és a legtöbb közlekedési eszközön elfogadják. Természetesen kis üzletekben is népszerű a plasztik annak ellenére, hogy az olasz kereskedők egy része nem helyezi ki a pultra a kártyaleolvasó terminált. Hogy miért? Nos, az itáliai tulajdonosok egy része úgy gondolja, hogy a technikai szerkezet ront a körültekintően megtervezett üzletbelső hangulatán. A már Magyarországon is igényelhető, érintésnélküli PayPass kártyákat Olaszországban elsősorban a milánói üzletekben használhatjuk.

Jóllehet Ausztriában a magyarok főként téli pihenésüket töltik, nyáron is sokan látogatnak az osztrák városokba vagy az Alpokba kirándulni. A bankkártyákat rendkívül széles körben használhatjuk ebben az országban, bár néhány, jellemzően a városon kívül elhelyezkedő kereskedelmi lánc egyáltalán nem vagy csak Maestro típusú kártyát vagy fogad el. Ezen kívül, azonban ritka az olyan üzlet, ahol ne tudnánk használni a bankkártyánkat, az étel és ital automaták többségénél lehet kártyával fizetni, a parkolóházak, tömegközlekedési járművek jegykiadói is mind működésbe hozhatók bankkártyával. Néhány ezek közül a kártyabirtokos korát is ellenőrzi, például cigaretta-vásárlásnál.

Romániában egyelőre csak a nagyobb városokban elterjedt a kártyahasználat, így a főként az erdélyi falvakban, kisvárosokban vakációzó magyar utazóknak szüksége lesz némi készpénzre. A kártyát a romániai autópályákon sem lehet még használni. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján egyébként tavaly már megközelítette a tízmilliót a magyarok által külföldön végrehajtott bankkártyás tranzakciók száma. Bár a forgalom némileg elmaradt a 2008-astól - bő kétszázegymilliárd forintot tett ki -, ez elsősorban a gazdasági válság negatív hatásaival magyarázható. Érdekes módon viszont külföldön a magyarok jóval kisebb arányban használják a bankkártyáikat ATM-ből történő készpénzfelvételre: a jegybank szerint tavaly a tranzakciók csaknem kilencven százaléka kártyás fizetés volt. Persze ennek a jelenségnek is adott az ésszerű magyarázata: egyrészt a turista addig nem költi a valutát, amíg kártyát használ, másrészt a külföldi ATM-használatot többnyire súlyos jutalékokkal "díjazzák" a bankok.

Forrás: hvg.hu

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza