Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Sörsátrakban is tilos a dohányzás

MTI, 2010. július 05. - hétfő 09:31
Címkék: dohányzás, tiltás, Németország
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Bajorországban augusztus 1-től a dohányzás a legszigorúbban tilos az összes vendéglátóipari létesítményben, beleértve az éttermeket, illetve vendéglőket, a kiskocsmákat és a sörsátorokat is. A tartományban vasárnap tartott népszavazás ugyanis a dohányzás leghatározottabb elutasítását kezdeményezők győzelmét hozta.


Németország tizenhat tartományában a dohányzással kapcsolatban - az ahány ház, annyi szokás elv alapján - különböző rendelkezések vannak érvényben. Általánosságban azonban elmondható, hogy szinte mindenütt erős korlátozásokat vezettek be, de ugyanakkor szinte mindenütt vannak kivételek. Néhány tartományban például arra kötelezték a vendéglő-, illetve kocsmatulajdonosokat, hogy a dohányzó vendégek számára külön helyiséget biztosítsanak, de előfordult az is, hogy az egyetlen egy helyiségből álló kiskocsmáknak - például Baden-Württembergben - az alkotmánybíróság kegyelmezett meg. Határozatban mondta ki ugyanis, hogy méretük miatt nem kerülhetnek hátrányba a több helyiségből álló létesítményekkel szemben, ezért a dohányzást az amúgy felettébb népszerű kiskocsmákban engedélyezte.

Bajorországban azonban a mostani népszavazás alapján a legszigorúbb tilalmi rendelkezések lépnek életbe, és eszerint a pöfékelés a jövő hónaptól minden vendéglátóipari létesítményben tilos. Ez alól nem jelentenek kivételt sem a kiskocsmák, sem a sörsátrak, jobban mondva egyetlen - időben korlátozott - kivételt mégis csak lehetővé tesznek. Az idei Oktoberfesten, azaz a nemzetközi hírű sörfesztiválon a dohányzást - kivételesen és utoljára - még engedélyezik.


A legszigorúbb rendelkezések léptek életbe Bajorországban

A vasárnapi referendumon 9,4 millió szavazópolgár járulhatott az urnákhoz, a részvétel azonban az első nem hivatalos adatok szerint - felettébb alacsony, mintegy harminckilenc százalékos volt. Azaz jóval kevesebben voksoltak, mint a tartományi vagy országos parlamenti választásokon, a mostani különleges referendumon azonban nem volt semmi fajta kötelező arányú részvétel, és a győzelemhez az egyszerű többség is elegendő volt. Az eredmény szerint a szavazók hatvanegy százaléka voksolt a tilalom mellett, harminckilenc százaléka pedig ellene.

A dohányzás könnyítése, illetve korlátozása nyilvános helyeken már hosszú ideje vita Bajorországban, szigorítások, illetve enyhítések váltották egymást. 2007 végén például a tartományi törvényhozás a konzervatív CSU többségi kezdeményezésére szigorú korlátozásokat rendelt el, 2008 márciusában azonban a bajor keresztényszociálisok rádöbbentek arra, hogy rossz lóra tettek. A tavaszi helyhatósági választásokon ugyanis súlyos vereséget szenvedtek, és a kudarc egyik oka általános vélekedés szerint a dohányzási tilalom volt. Ezért gyorsan enyhítettek a korlátozásokon, és a füstölést a sörsátrakban - úgymond ideiglenesen - ismét engedélyezték. Néhány vendéglős pedig meglehetősen agyafúrt ötlettel igyekezett túllépni a korlátozásokon, ezért éttermét dohányzóklubnak minősítette.

2009 nyarán azután tovább gyengült a keresztényszociális tábor a helyi törvényhozásban, és a liberális FDP-vel kényszerült koalícióra. Az eredmény pedig a korlátozások további enyhítése lett. A mostani népszavazásnak már kevesebb köze volt a politikához, azt ugyanis még hónapokkal ezelőtt egy széles, környezetvédőkből, egészségügyi, illetve dohányzásellenes szövetségekből társadalmi csoport kezdeményezte. Mivel megfelelő számú aláírás gyűlt össze, a referendumot meg kellett tartani, és az eredmény a teljes tilalom lett. A kezdeményezést elutasítók - mindenekelőtt a dohányipar által támogatott tábora túl gyengének bizonyult, és a füstölést ellenzők győzelmét nem tudta megakadályozni. Az eredmény azonban közvetve mégis csak kudarc a szigorítások és enyhítések között ingadozó bajor CSU számára.

Megfigyelők ugyanakkor - a korábbi tapasztalatok alapján - kíváncsian várják, hogy mi lesz és mikor jön az újabb kiskapu. Addig azonban a sör mellé marad csak a harapnivaló.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza