Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Csődbe menekül a PPO üzemeltetője

index.hu, 2010. június 30. - szerda 15:31
Címkék: PPO, csalás,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Áprilisban egy hevesi külterületi ingatlanra helyezte át a székhelyét, majd nem sokkal kilencven napos fizetési moratóriumot és csődeljárást kért maga ellen az Investech Kft., ami az egyebek mellett sztrádamatricák vásárlására alkalmas ppo.hu weboldalt üzemeltette. A csődeljárás azonban nem indult meg, és közben az állami sztrádakezelő rendőrségi feljelentést is tett, miután 65 millió forintja nem folyt be a ppo.hu-n eladott matricákból.


Csődeljárást kért maga ellen május végén a korábban budapesti, ma már hevesi székhelyű Investech Informatikai és Kommunikációs Kft. Ez a cég üzemeltette korábban azt a ppo.hu weboldalt, amelynek ingyenes szolgáltatásra regisztrált felhasználóitól az általános szerződési feltételek egyoldalú, vitatott módon közzétett módosítása után 2490 forintos díjat vontak. Az úgynevezett PPO-botrány ez év elején robbant ki, miután ügyfelek százai már csak a bankszámlájuk megterhelése után értesültek arról, hogy az ingyenesnek gondolt szolgáltatást fizetőssé változtatták a tudtuk nélkül.

Költöztek

Az Investech a 2006 óta meglévő, a főváros XIV. kerületében, egy harmadik emeleti helyiségben bejegyzett székhelyét idén tavasszal egy hevesi külterületi címre változtatta - derül ki az Opten cégtárának adataiból. Többségi tulajdonosa viszont változatlanul a 2007-ben alapított, idén március óta APEH-végrehajtás alatt álló East-Bridge Consulting Tanácsadó Kft., és az ügyvezetője is maradt Simén Tamás.

Az Investech március 23-án költözött a hevesi 029/6 helyrajzi számú területre. Ugyanezen a napon lett ez a külterületi ingatlan a korábban váci székhelyű Providom Ingatlanfejlesztő Kft. székhelye is.

ppo.hu
2490 forintos díjat kértek az ingyenes szolgáltatásért

Szoros kapcsolat

A két cég azonban nemcsak itt találkozott: a Providomban egy időben tulajdonos volt az Investech-ügyvezető Simén Tamás, valamint az a Fahn Gábor, aki 2007-ben alapítója volt az Investech-tulajdonos East-Bridge Consultingnak. Ebből a cégből 2008-ban, a Providomból idén májusban lépett ki Fahn Gábor, utóbbit - amiben tulajdonostársa volt a májusban szintén kiszálló Simén Gábor - egy ukrajnai, nagyszőlősi lakcímű Varga Erzsébet (a cégnyilvántartás szerint Varha Erzheybet) vette meg. Ő az Opten cégtárának adatai szerint további öt cég tulajdonosa vagy ügyvezetője; ezek között van felszámolás alatt álló, és olyan elérhetetlen társaság is, aminek megszüntetését a bíróság kezdeményezte.

Visszatérve az Investechre: a cég, aminek a hevesi székhelyét április 22-én jegyezték be, egy hónappal később, május 26-án csődeljárást kért maga ellen. A Heves Megyei Bíróság azonban ezt a csődkérelmet június 16-án hivatalból - tehát vélhetően valamilyen formai hiba miatt - elutasította.

Haladék kilencven napra

Normális esetben a csőd célja az, hogy időt biztosítson a cégnek a működésében jelentkezett és likviditási zavarok kiküszöbölésére, az újjáépítésre, arra, hogy egy csődbiztos vezetésével gazdaságilag működőképessé tegyék azt - mondta a csődeljárásról Csatlós Csilla, a követeléskezeléssel foglalkozó Direktinfo Kft. ügyvezetője. A csődvédelem megkérésétől a társaság kilencven napos fizetési moratóriumot kap, ebben az időszakban nem lehet felszámolást indítani vagy végrehajtást kérni ellene.

Egy cég, ha visszautasították a csődeljárási kérelmét, ismét megkísérelheti, hogy csődvédelembe meneküljön, ilyenkor a kilencven napos moratórium - hivatalos nevén ideiglenes fizetési haladék - újraindul. Hogy esetleg ezzel próbál-e meg trükközni az Investech, vagy valóban csak valamilyen formai hibával adták be a csődeljárási kérelmet, a szakértő a konkrét dokumentumok ismerete nélkül nem tudta megmondani. Azt ugyanakkor furcsának tartotta, hogy a társaság időt, pénzt és energiát ölt bele a székhelyváltoztatásba, és csak ezt követően kérték a csődeljárást, holott azt az eredeti székhelyen is megtehették volna.

Feljelentés 65 millió miatt

A csődvédelembe menekülésnek lehet ugyanakkor egy olyan pozitív olvasata is, hogy a társaság próbálja olyan helyzetbe hozni magát, hogy a legtöbb hitelezőjét kifizethesse, mondta a szakértő. A cég ellen ugyanis a botrány kirobbanása után felhasználók tömegei tettek feljelentést. "Ha az eljárás során esetleg jogerősen megállapítják, hogy gazdasági bűncselekményt követtek el, akkor is másként ítélik meg az ügyet, ha a kár megtérül, a hitelezőket kifizetik" - fogalmazott Csatlós Csilla.

Hitelező márpedig van, és nemcsak a ppo.hu használói (közülük több százan tettek feljelentést az év elején). A honlapon egyebek mellett autópálya-matricákat értékesítő - és külön autopalyamatrica.hu weblapot is működtető - társasággal az ügy kirobbanása után, január 15-én szerződést bontott az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt., azonban az elszámolás a mai napig nem történt meg.

A szerződés felmondási ideje három hónap volt, az Investech ez alatt a kilencven nap alatt folytatta a matricák értékesítését, ám ezek ellenértékével már nem számolt el - mondta kérdésünkre Winkler-Virág András, az ÁAK szóvivője. Ezért az állami sztrádakezelő néhány nappal ezelőtt feljelentette az Investechet. Az ÁAK számítása szerint a cég megközelítőleg hatvanötmillió forinttal többszöri nem számolt el, holott erre többször felszólították.

Viszontkövetelés

Amikor lejárt a fizetési határidő, tárgyalásokat kezdeményeztek, azonban csak egyetlen alkalommal tudtak asztalhoz ülni az Investech képviselőivel. Ők ekkor úgynevezett beszámítási kifogással éltek az ÁAK követelésével szemben. Szerintük ugyanis a sztrádakezelő jogtalanul mondta fel a velük kötött szerződést, majd függesztette fel a 90 napos határidő lejárta előtt az értékesítési jogosultságot. Ezért az Investech kárt szenvedett el, és ennek a kárnak az összegével csökkenteni kell a hatvanötmilliós tételt.

Hogy összegszerűen mennyi lett volna az Investech követelése, azt Winkler-Virág András nem tudta megmondani, mondván: azóta nem sikerült elérniük az Investech illetékeseit. Az ÁAK azt elismerte, hogy még a felmondási határidő lejárta előtt felfüggesztette viszonteladója értékesítési jogosultságát, de ezt az akkorra már összegyűlt hatvanötmilliós követelésével magyarázta. Mivel az Investech vitatta a hatvanötmilliós követelést, felszámolást sem tudtak kezdeményezni, június 9-én viszont megtették a büntetőfeljelentést - mondta az ÁAK-szóvivő.

A PPO-üzemeltető szerződésben állt a három hazai mobilszolgáltatóval is, közülük a ma már Telenornak hívott Pannon január 18-án, szintén a botrány hatására, felmondta a megállapodást. Vodafone-os és T-Mobile-os feltöltést továbbra is kínál a honlap. Kérdésünkre, hogy a két szolgáltató mennyire elégedett a PPO-val, illetve van-e bármiféle üzleti vitájuk, a T-Mobile azt közölte: "a két fél közötti megállapodással kapcsolatos információk üzleti titkot képeznek, erre tekintettel a kérdésre nem áll módunkban választ adni", míg a Vodafone egyáltalán nem válaszolt.

A vizsgálatok folydogálnak

Januárban, a PPO-botrány kirobbanása után a Gazdasági Versenyhivatal is eljárást indított az ügyben. A GVH nemcsak az Investech, hanem a ppo.hu-t jelenleg is üzemeltető svájci Centillion AG ellen is vizsgálatot folytat. Az eljárás januárban el-, majd ebben a hónapban újraindult, a GVH tudomásunk szerint most kéri be az érintett cégektől az üggyel kapcsolatos dokumentumokat.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság egy lépéssel előrébb jár: a honlapján olvasható közlemény szerint áprilisban közérdekű keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz a Centillion és az Investech ellen. A hatóság azt kéri a bíróságtól, hogy az állapítsa meg: a 2490 forintot a ppo.hu üzemeltetői jogalap nélkül vonták le, valamint kötelezze a cégeket a levont díj automatikus visszatérítésére.

A rendőrség, még januárban, csalás alapos gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben, kihallgatták Simén Tamást, lemásolták a cég szervereit. Mostani megkeresésünkre a rendőrség az eljárásról azt a tájékoztatást adta, hogy intézkedtek "a cég iratainak és az online vásárlókkal kötött szerződéseinek beszerzéséről, valamint több száz sértettet hallgattak ki tanúként". A nyomozást folytató BRFK közölte azt is, hogy "a beszerzett iratanyag feldolgozása és további tanúk kihallgatása zajlik jelenleg az eljárásban", további információt a nyomozás sikere érdekében nem közöltek.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Ivett, 2019. június 23.

https://www.kerekparcity.hu/elektromos-pedelec-kerekpar...

Városi kerékpározás, kerékpárkülsők

Mária Ádám, 2019. június 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Barcsák Lászlóné, 2019. június 16.

Azt szeretném tudni, hogy lehet egy hirdetett üzletet ellenőrizni hogy valóban nem piramissal ke...

MLM vagy piramisjáték?

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés