Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tíz év alatt megtérül az energetikai felújítás

MTI, 2010. június 30. - szerda 10:31
Címkék: energetika, beruházás, hőszigetelés,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egy átlagos családi ház energetikai felújítása - támogatás nélkül is - tíz év alatt megtérül - állítja számításaira hivatkozva a Masterplast. A felmérés apropója, hogy a kormány már jelezte: januárban elindítja a komplex épület-energetikai programját, amelyben még az önerőhöz is hitelt lehet majd kapni.


Bencsik János otthonteremtési és energetikai államtitkár korábban elmondta: olyan finanszírozási konstrukción dolgozik a kormány, amelynél a támogatás és az önrész aránya az elért energiamegtakarítástól függene. Egy létrehozandó zöld bank hitelezné az önrészt, amelyet az elért megtakarításból lehetne törleszteni, míg a beruházás efölötti része vissza nem térítendő állami támogatás lenne.

A hőszigetelő anyagokat gyártó és forgalmazó Masterplast csoport kalkulációja szerint egy hetven-nyolcvan négyzetméteres, tipikus sátortetős családi ház energetikai felújítása 2,4-2,8 millió forintba kerül. Ebben szerepel a födém és a falak hőszigetelése, az ablakcsere, valamint a fűtési rendszer lecserélése korszerű kondenzációs kazánnal működő, helyiségenként szabályozható radiátoros rendszerre.

mti
Ablakcsere, falak és a tető hőszigetelése - tíz év alatt megtérül

Az előző rendszerrel a ház évente és négyzetméterenként 310-350 kilowattórát használt el fűtésre, ennek a végösszege évi kétszáznyolcvan-háromszázötvenezer forint. A légkondicionáló pedig havi húsz-harmincezer forintnyi áramot fogyaszt. A felújítás után a fajlagos fogyasztás száz kilowatt alá esik, így a gázszámla évi százkilencvenezer-kétszázhúszezer forinttal csökken, míg a légkondicionálónál egy nyár alatt negyven-hatvanezer forintot lehet spórolni.

Mindent egybevetve - a jelenlegi energiaárakon - tíz év alatt térül meg a beruházás, amely még csak nem is a legkorszerűbb. A példa tizenkét centiméter polisztirol habbal - mint hőszigeteléssel - számol a falakon, Ausztriában például már jelenleg is tizenöt-húsz centimétereset alkalmaznak. Igaz, ott az új házak fajlagos fogyasztása - havonta és négyzetméterenként - ötven kilowatt körüli. Az évtized végétől az unióban csak legfeljebb tizenöt kilowatt fogyasztású, úgynevezett passzív házat lehet építeni.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

gábor, 2010. június 30. - szerda 11:31

hőszivattyúkról itt találsz anyagot: http://enesabarataim.hu/webshop/levegos_szivattyuk

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza