Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Így válassz balatoni strandot!

Munkatársunktól, 2010. június 30. - szerda 11:31
Címkék: Balaton, idegenforgalom
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Lassan az időjárás is kegyeibe fogadja a Balatont és az ott nyaralókat. Az előrejelzések szerint az idén 56,7 százalékban - régen látott mértékben - a legnagyobb tavunknál nyaralnak a magyarok.


A magyar tenger igyekszik a legjobb arcát mutatni, szolgáltatásaiban, programkínálatában szeretne megfelelni az odautazóknak, legyenek azok nyaralók, hétvégi kirándulók, vagy egynapos fürdőzésre érkezők. A M.Á.S.T. Piac- és Közvéleménykutató Társaság felmérése szerint a magyarok főutazásai 2010-ben elsősorban a Balatonra irányulnak. Ha csalódnak, évekre újra elfelejtik ezt az úti célt, ha kellemesen telik az idő, és nem érzik, hogy "lerabolják őket", akkor a Balaton újra felkerül a hazai favoritok közé.

A Magyar Turizmus Zrt. 2010. június 15-én közzétett tájékoztatója szerint az idén a lakosság körében minden száz tervezett utazásból nyolcvanhat belföldre irányul, s ezen belül a sláger toronymagasan a Balaton. A legfontosabb időpont pedig áttevődik júliusról augusztusra. Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy - elsősorban anyagi nehézségekre hivatkozva - sajnos 52,3 százalékra nőtt az utazást egyáltalán nem tervező családok számaránya. Mivel a válaszadók közel nyolcvan százaléka utalt a pénzre, okkal feltételezzük, hogy az idén a nem fizetős, úgynevezett ingyenes szabad strandok lesznek a legnépszerűbbek.

mti
Népszerűek lesznek az ingyenes szabad strandok

De vajon hol vannak ilyenek a Balaton parton? Milyen a vizük? Milyen állapotok várják az oda érkezőket?

A legjobb, ha időben tájékozódunk, ne a helyszínen érjen csalódás minket. Illetve az érem másik oldala: ne költsünk feleslegesen pénzt olyasmire, amit - színvonalban, minőségben - ingyen is megkaphatunk. Az ingyenes strandokon ugyanúgy megtalálhatók a játszóterek, büfék, kölcsönzők, értékmegőrzők, öltözők, mint az ugyancsak nem drága - átlagosan napi 400 forintért látogatható - fizetős strandokon. A föveny tiszta és vonzó, a vízmélység tökéletesen alkalmas kisgyerekek fürdésére.

Igazán hasznos weboldal a választás megkönnyítésére a www.balaton.hu, amelyen a strandok külön kis fülecske alatt szerepelnek a jobb oldalon. Nincsenek ugyan szétválasztva fizetős és ingyenes strandokra, de valamennyi településre rákattinthatunk, sőt, a Balaton vonzáskörzetében lévőkre is egészen Kehidakustányig. Olyan információk is felkerültek az oldalra, hogy mikor, mit újítottak fel, milyen programok vannak a közelben, mit kínál a strand, mekkora területen fekszik, és mi mennyibe kerül. Friss, megbízható adatok.

Fonyódnál például megemlíti, hogy összesen tizenegy - köztük hét szabad -, strandja van, amelyek összterülete majdnem kilencvenezer négyzetméter. A leglátogatottabbak: a Sándortelepi strand, az Árpád parti szabad strand és a Bélatelepi strand. Ez utóbbi a legnagyobb. Strandonként részletesen taglalja a felújításokat, de még azt is, hány kocsinak jut - ingyenes - parkolóhely. A déli parton általában véve több a fürdőhely, szabad és fizetős is. Az északi oldalon legnépszerűbb Balatonalmádiban viszont egyetlen ingyenes strand sincs.

Aki nem akarja ezt településenként végig böngészni, az próbálkozhat a www.balatontipp.hu oldallal is. Könnyen kezelhető, ráadásul mondhatni strand specialista. A beemelt Google térkép segítségével a fürdők hossza és elhelyezkedése is látható a magasból, s az oldalt látogatók beszállhatnak az osztályozásba, illetve megtekinthetik a korábbi civil értékelést, sőt a fórum bejegyzéseket is.

Ami a Balaton vízminőségét illeti, a legutóbbi, a tó egészére kiterjedő vizsgálatot 2010. június 14. és 16. között végezte az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet. Méréseik szerint a szeszélyes időjárás és a bőséges csapadék nem volt jelentős hatással a tó nyíltvizének vízminőségére és ökológiai állapotára. A Balaton fő tápláló vízfolyásában a Zala folyó vizében valamint a Balaton különböző területein a nitrogén és foszfor koncentrációja kedvezően alacsony. Nagyon kevés a lebegő mikroszkopikus alga, azok is a tengerek, óceánok nyílt vizéhez hasonlatosan a parányi pikoalgákból tevődtek össze.

A Balaton felkészült a nyárra. A vízen és a gondozott partszakaszokon kívül kulturális rendezvényekből is jut a tóhoz. S az idén is lesz Strandok és fürdők éjszakája, az augusztus 13-i országos rendezvényen az éjszakai nyitva tartást látványos műsorokkal, extra szolgáltatásokkal igyekeznek vonzóbbá tenni.

Forrás: Heti Válasz

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

eberti, 2010. augusztus 14. - szombat 11:00

mindenki úgy választ amennyi pénze van! az "ingyenes" strandok meg tuti beépítik az áraikat a kajába, piába! erről ennyit.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza