Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Madagaszkár ház nyílt az állatkertben

Munkatársunktól, 2010. június 28. - hétfő 16:01
Címkék: vendéglátás, rendezvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Makikat, madarakat, hüllőket és kétéltűeket is láthat a közönség a hétfőn nyílt Madagaszkár házban a Fővárosi Állat- és Növénykertben.


A létesítmény a szigetország élővilágán kívül bemutatja a sziget lakóinak életét, kultúráját, természethez való viszonyát - mondta el Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója a megnyitón. Az érdeklődők megtekinthetik a pár hónapja érkezett szerecsenmakikat (Eulemur macaco), a vörös varikat (Varecia variegata rubra), a gyűrűsfarkú makikat (Lemur catta), de a madagaszkári talajlakó boa (Acrantophis dumerili), a "mosolygós" nappali gekkó (Phelsuma madagascariensis), a párduckaméleon (Furcifer pardalis) és a paradicsombéka (Dyscophus antongilii) is látható. A tárlatot egy madagaszkári bolt is színesíti, az eredeti népviseletbe öltöztetett eladók a többi között kalapot, karkötőt és pengetős hangszert "árulnak".

MTI
Állatkert - bővülő szolgáltatások

Megemlékezik a kiállítás Benyovszky Móricról (1741-1786) is: a magyar származású utazó, tudós és katona a magyar és a malgas nép közötti összekötő kapocs, hiszen a sziget lakói saját "királyuknak" ismerték el. Antananarivóban, Madagaszkár fővárosában ma is utca viseli nevét, Maroensetra vidékén pedig szobrot állítottak az emlékére. A szabadság madarát jelképező szobrot és a Benyovszkyra utaló, malgas és magyar nyelvű emléktáblát a Magyar-Madagaszkári Baráti Társaság állította fel a helybeliek segítségével 2003-ban. E szobornak a párja látható a Madagaszkár ház mellett - közölte G. Németh György, a baráti társaság elnöke.

A megnyitón részt vett Randrianasolo Lalarison Richard, Madagaszkár tiszteletbeli konzulja is. A megnyitó időzítése nem véletlen, hiszen a napokban volt a szigetország függetlenné válásának ötvenedik évfordulója.

Madagaszkár a Föld negyedik legnagyobb szigete, területe majdnem hatszor akkora, mint Magyarországé. A hatalmas földdarab egykor összefüggő szárazulatot alkotott Afrikával és Indiával, ám - a feltételezések szerint - 60-80 millió éve elszakadt a kontinensektől, és azóta elszigetelt élőhelynek számít. Ennek tudható be, hogy Madagaszkárt egyedülálló élővilág jellemzi: az itt honos tizenötezer növényfaj nyolcvanhárom százaléka sehol másutt nem fordul elő, és sok állatfaj is csak itt él. A sziget igen jellemző állatai a kaméleonok és a nappali gekkók, de többféle tanrek és denevér is él területén. A főemlősöket hatvannyolc különféle faj képviseli, és ezek mindegyike a sehol másutt meg nem található, úgynevezett endemikus fajok közé tartozik.


Madagaszkárt a természettudósok - az itteni élővilág fajgazdagsága miatt - a Föld egyik biodiverzitási (sokféleségi) "forró pontjának" tekintik. Ez a sokféleség napjainkban komoly veszélybe került, az erdők irtása és más káros hatások miatt az élővilág egyre kisebb területekre szorul vissza.

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza