Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Egyoldalú szerződésmódosítás miatt fizet a K and H

MTI, 2010. június 23. - szerda 14:31
Címkék: GVH, bank, deviza hitel
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A K and H Bank számos volt és jelenlegi ügyfelének térít vissza díj-, illetve költségkülönbözetet, miután a bank erre kötelezettséget vállalt az ellene gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indult versenyhatósági vizsgálat lezárultával - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).


A GVH eljárása azért indult, mert a K and H Bank a devizaalapú lakáshitelek esetében 2007. február 26-tól egyoldalú szerződésmódosítással új díjelemként végtörlesztési díjat vezetett be, továbbá az egy éves kamatperiódusú jelzáloglevél kamattámogatásos lakáshitel szerződésekre vonatkozó kezelési költségeket is megemelte 2007. március 15-től.

A bank vállalta ügyfeleinek anyagi kárpótlását, a GVH pedig döntésében nem állapította meg a törvénysértés megvalósulását. A versenyhivatal a kötelezettségvállalások teljesítését utóvizsgálattal ellenőrizni fogja.

afp
Ötvenezer forint lehet a végtörlesztési díj

A GVH álláspontja szerint a végtörlesztésnek az ügyfelek által előre nem ismert, egyoldalúan bevezetett költséghez kötése egyrészt többletterheket jelentett a fogyasztóknak, másrészt megnehezítette, hogy hitelüket egy esetlegesen kedvezőbb hitellel kiváltsák. A kamattámogatásos lakáshitel szerződések kezelési költségeinek megemelése miatt - 2,1 százalékról 2,5 százalékra - számos ügyfél törlesztő részlete emelkedett érzékelhető mértékben. A bank vállalta, hogy a 2007. február 26-a előtt megkötött üzleti feltételű, devizaalapú lakáshitelek esetében a beszedett végtörlesztési díjakból visszatéríti az ötvenezer forintot meghaladó összeget és a végtörlesztési díjat 2011. december 1-ig ötvenezer forintban rögzíti.

Vállalta továbbá, hogy a 2003. június 16. előtt befogadott hitelkérelmek alapján megkötött egy éves kamatperiódusú jelzáloglevél kamattámogatásos lakáshitelek esetén visszatéríti a fogyasztóknak az általuk megfizetett kezelési költség-többletet. E többlet a kezelési költség 2007. március 15-i emelése előtt és az emelést követően érvényes költség különbözete.

A GVH döntése értelmében a banknál lakossági bankszámlával vagy még élő hitelszerződéssel rendelkező ügyfelek számláján automatikusan megjelenik a jóváírás. Az ilyen számlával nem rendelkezők 180 napon belül jelezhetik visszatérítési igényüket.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

HORVÁTHNÉ, 2013. április 11. - csütörtök 08:44

ma már 2013 04.11.én öt éve fizetem a kocsimat deviza alapú egyoldali döntés a bank részéről árfolyamváltozás miatt a törlesztő fölött +25 ezer-forint,így már60 ezer miért csapták be az embereket bank és a kormány!!

emperemazegy, 2010. augusztus 31. - kedd 13:50

K&H devizahitel felvételekor (5 éve) nekem azt mondták, hogyha előtörlesztek, az díjtalan. Ehhez képest legomboltak tőlem 10000 forintot. Erre nincs határozat? Mert ez is egyoldalú módosítás volt...

elolvasó, 2010. június 23. - szerda 16:11

És a többi banknál? Nekem az Erste-nél van CHF lakáshitelem, és ők is emelték a kamatot, a kezelési költséget egyoldalúan. Mit lehet tenni?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza