Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Egyoldalú szerződésmódosítás miatt fizet a K and H

MTI, 2010. június 23. - szerda 14:31
Címkék: GVH, bank, deviza hitel
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A K and H Bank számos volt és jelenlegi ügyfelének térít vissza díj-, illetve költségkülönbözetet, miután a bank erre kötelezettséget vállalt az ellene gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indult versenyhatósági vizsgálat lezárultával - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).


A GVH eljárása azért indult, mert a K and H Bank a devizaalapú lakáshitelek esetében 2007. február 26-tól egyoldalú szerződésmódosítással új díjelemként végtörlesztési díjat vezetett be, továbbá az egy éves kamatperiódusú jelzáloglevél kamattámogatásos lakáshitel szerződésekre vonatkozó kezelési költségeket is megemelte 2007. március 15-től.

A bank vállalta ügyfeleinek anyagi kárpótlását, a GVH pedig döntésében nem állapította meg a törvénysértés megvalósulását. A versenyhivatal a kötelezettségvállalások teljesítését utóvizsgálattal ellenőrizni fogja.

afp
Ötvenezer forint lehet a végtörlesztési díj

A GVH álláspontja szerint a végtörlesztésnek az ügyfelek által előre nem ismert, egyoldalúan bevezetett költséghez kötése egyrészt többletterheket jelentett a fogyasztóknak, másrészt megnehezítette, hogy hitelüket egy esetlegesen kedvezőbb hitellel kiváltsák. A kamattámogatásos lakáshitel szerződések kezelési költségeinek megemelése miatt - 2,1 százalékról 2,5 százalékra - számos ügyfél törlesztő részlete emelkedett érzékelhető mértékben. A bank vállalta, hogy a 2007. február 26-a előtt megkötött üzleti feltételű, devizaalapú lakáshitelek esetében a beszedett végtörlesztési díjakból visszatéríti az ötvenezer forintot meghaladó összeget és a végtörlesztési díjat 2011. december 1-ig ötvenezer forintban rögzíti.

Vállalta továbbá, hogy a 2003. június 16. előtt befogadott hitelkérelmek alapján megkötött egy éves kamatperiódusú jelzáloglevél kamattámogatásos lakáshitelek esetén visszatéríti a fogyasztóknak az általuk megfizetett kezelési költség-többletet. E többlet a kezelési költség 2007. március 15-i emelése előtt és az emelést követően érvényes költség különbözete.

A GVH döntése értelmében a banknál lakossági bankszámlával vagy még élő hitelszerződéssel rendelkező ügyfelek számláján automatikusan megjelenik a jóváírás. Az ilyen számlával nem rendelkezők 180 napon belül jelezhetik visszatérítési igényüket.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

HORVÁTHNÉ, 2013. április 11. - csütörtök 08:44

ma már 2013 04.11.én öt éve fizetem a kocsimat deviza alapú egyoldali döntés a bank részéről árfolyamváltozás miatt a törlesztő fölött +25 ezer-forint,így már60 ezer miért csapták be az embereket bank és a kormány!!

emperemazegy, 2010. augusztus 31. - kedd 13:50

K&H devizahitel felvételekor (5 éve) nekem azt mondták, hogyha előtörlesztek, az díjtalan. Ehhez képest legomboltak tőlem 10000 forintot. Erre nincs határozat? Mert ez is egyoldalú módosítás volt...

elolvasó, 2010. június 23. - szerda 16:11

És a többi banknál? Nekem az Erste-nél van CHF lakáshitelem, és ők is emelték a kamatot, a kezelési költséget egyoldalúan. Mit lehet tenni?

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza