Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Alakítsd elektromossá az autód!

2010. június 22. - kedd 11:11
Címkék: környezetvédelem, elektromos autó,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Mindenki a nagy külföldi autógyártóktól várja az áttörést az elektromos autók terén, pedig a magyar megoldás már másfél éve az orrunk előtt van. Már csak észre kellene vennünk és hinni benne. Ebben pedig, ahogy a többi nyugati országban is, a kormánynak kellene példát mutatnia és megfelelő motivációt biztosítania.


Megszületett a magyar elektromos autó

Hét évet kell visszamennünk az időbe, ekkor készítették ugyanis az első Hotzenblitz nevű autót a Fekete-erdő vidékén. Ez inspirálta dr. Bednár Andrást abban, hogy egy magyar csapattal hasonló vállalkozásba kezdjenek és megépítsék az első magyar elektromos autót. A fejlesztések eredményesen zárultak és 2008 decemberében már a próbaköreit futotta az ELMA-01 névre keresztelt elektromos meghajtásúvá átalakított Suzuki, amiből azóta a 02-es típus is elkészült.

Miért éppen Suzuki? A tervezők koncepciója az volt, hogy egy kényelmes, a hagyományos autóknál is felmerült igényeket kielégítő autót készítsenek, szemben a világ más tájain készülő tervekkel, ahol az elektromos autókat általában két üléssel, extra kis méretben képzelték el. Ezért esett a választás Magyarország egyik legkedveltebb autómárkájára, hiszen így megmaradt az autó adta komfort és biztonság érzése is.

zoldauto.info
Csak kívülről hasonlít a magyar népautóra

Néhány paraméter azonban változott: a legfeltűnőbb az autó csendessége üzem közben és amit nem látunk, de még ennél is fontosabb, hogy évente akár két tonna szén-dioxid kipöfékelését is megtakaríthatjuk vele a hagyományos autókhoz képest. Ennek azonban az az ára, hogy egy töltéssel töredékét tudjuk megtenni annak az útnak, amelyet például egy benzines autó egy tankjával. Viszont, ha az ELMA hatótávolságát a többi elektromos autóval vetjük össze, igazán kecsegtető eredményt kapunk. Az elektromos Suzuki egy töltéssel akár 160 km megtételére is képes, míg a legtöbb kis elektromos autó hatótávolsága csupán 70 és 100 km között van.

Mindenki számára elérhető

A TZ-ELMA Zrt. gondozásában tulajdonképpen olyan megoldás született, amely a legtöbb magyar autóhasználó igényeit kielégíti. Egy felmérés szerint az emberek kilencvenhat százaléka nem vezet egy nap 100 km-nél többet. Ráadásul a magyar útviszonyok között az ELMA 130 km/órás végsebessége több mint elegendő. Ezek alapján az elektromos autó két hátrányos tulajdonsága - a rövidebb hatótáv és az alacsonyabb végsebesség - rögtön nem jelent problémát ebben az esetben. A környezet minőségének javulásában viszont hatalmas előnyöket hozna, ha kellő számmal alakíttatnánk át elektromos meghajtásúvá az autónkat. Az ország nagyvárosainak levegőminősége katasztrofális állapotban van a közlekedés levegőszennyezése miatt. Ezzel a megoldással töredékére csökkenthetnénk a jövő generációk légúti megbetegedéseinek számát és nem utolsó sorban élhetőbbé tehetnénk a városokat.

Az ELMA megálmodói úgy fejlesztették ki az autót, hogy az mindenki számára elérhető legyen. A TZ-ELMA Zrt. maga nem kíván autógyártással foglalkozni, helyette olyan technológiát fejlesztett ki, amely segítségével bármely autószerelő elektromos meghajtásúvá tudná átalakítani az autókat.

Így ha van egy autónk - lehet régi, új, kicsi, nagy - amellyel tudjuk, hogy egy alkalommal nem utazunk többet 160 km-nél, akkor érdemes belevágni egy ilyen átalakításba. Attól függően, hogy milyen tulajdonságú elektromos autóra vágyunk, 7.500 és 30.000 euró között van egy autó átalakítása. A harmincezer eurós átalakítással már a több száz kilométeres hatótávolság és a 180 km/órás sebesség is elérhető. Ne feledjük, hogy az átalakítás költségeiért az olcsó üzemanyag kárpótol nap mint nap (4-7 Ft/km).

Az autók átalakítása elektromos üzeműre, az alkatrészek beszerzése után pedig harmincöt-negyven órát vesz csupán igénybe. Összehasonlításként, a Nissan Leaf, amelyet idén vezetnek be több nyugat-európai országban - és hamarosan Magyarországon is - a magyar fejlesztés alsó kategóriájához hasonló paraméterekkel rendelkezik (160 km-es hatótáv és 140 km/h végsebesség) és közel harmincezer euróba kerül.

zoldauto.info
Cél a valóban kibocsátásmentes közlekedés

A fejlesztés kész. Nincs rá igény?


A környező országokban sorra jó példával találkozunk az elektromos közlekedés elterjesztésében. A kormányok pályázatokkal, támogatásokkal, flottavásárlásokkal segítik elő az alternatív közlekedési mód népszerűségének növelését. Németországban például állami támogatásban részesülnek az elektromos fejlesztések, amitől azt is várják, hogy 2020-ra több mint egymillió elektromos autó legyen az utakon. Spanyolországban első lépésként az állami és céges autóflották villamosítását tűzték ki célul.

Magyarországon, bár semmiféle támogatást nem kapott, elkészült a fejlesztés, már nem kell mire várni, az első lépést még sem meri senki megtenni. Pedig mindenki tisztában van vele, hogy megtérülő befektetés lenne ez egy tisztább jövő érdekében. Az elektromos autók infrastruktúrájának fejlesztésével, az átalakítást ösztönző támogatásokkal példamutatóak lehetnénk ebben a kérdésben. Ám egyelőre úgy tűnik, hogy valami rejtélyes ok miatt sem a kormányzati szervek, sem pedig a vállalkozások nem látják meg benne a lehetőséget, és nem nyitottak ebben az irányban.

Tervek a totális zéró emisszióért

Bár az ELMA autók nem terjedtek el az elmúlt másfél év alatt, a tervezők bizakodóak és nem csak az elektromos autóban gondolkodnak, hanem a hozzá kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekben is. A szolár mobilitást szeretnék megvalósítani, vagyis azt, hogy a véges hatótávolság ne legyen akadálya az elektromos közlekedés elterjedésének.

Egyik elképzelésük, az akkucsere-rendszer, megszüntetné a hosszú töltési időt. Kész műszaki tervekkel rendelkeznek egy olyan szerkezetre vonatkozóan, amely fölé állva az autóval, egy hidraulikus emelő kiemeli a lemerült akkupakkot és egy teljesen feltöltöttet emel a helyére. Ugyanezt a technológiát, az anyagi támogatásoknak köszönhetően, előbb sikerült elterjesztenie a Better Place nevű amerikai cégnek, akik Izraelben, az USA-ban, Ausztráliában és Dániában is kaptak már megrendeléseket.

A TZ-ELMA célul tűzte ki a teljesen zéró kibocsátást, ami azt jelenti, hogy a feltöltéshez szükséges áram előállítását is olyan forrásból kívánják előállítani, ami nem jár szennyezőanyag-kibocsátással. A választás az egyik legrégebbi energiaforrásunkra esett, a napenergiára. A napelemeket többféle módon fel lehet használni az elektromos autók töltéséhez. Szerelhetők az autó vagy a garázs tetejére is, vagy akár a benzinkúthoz hasonló elektromos áramot adó kutak tetejére is. A technológiát már kifejlesztették, a prototípus készen áll, vagyis már csak a befektetett tőke és a támogatások hiánya állhatja útját annak, hogy Magyarországon itthon kifejlesztett technológiákkal indulhasson útjára az elektromos közlekedés forradalma.

Forrás: zoldauto.info

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Váradi Tibor Attila, 2019. március 17. - vasárnap 19:56

Tisztelt Tulajdonos(ok)! Szeretnék Önökkel beszélni benzines autó elektromosra való átalakításáról.Olvastam láttam a bejegyzéseket, többek között a suzuki autó átalakítását. Szeretnék bővebb infót.Hol tart most a fejlesztés?Mi kell a sorozat gyártáshoz? Ha pl.befektető,akkor tudok segíteni.Kérem E-mail-ba vagy telefonon keressenek meg. Tisztelettel :Váradi Tibor 06309227673 vtibor1964@gmail.com

NORA SMITH, 2018. június 23. - szombat 23:48

Szüksége van egy kényelmes kölcsön az Ön elégedettségére? Kínálunk megfizethető hitel 2% -os kamatláb áll rendelkezésre a helyi és nemzetközi hitelfelvevők. Mi tanúsított, megbízható, megbízható, hatékony, gyors és dinamikus, és együttműködünk. hosszú távú hitelt adunk ki két-ötven évig. lépjen velünk kapcsolatba: norasmithloancompany@gmail.com

Marcell Nora, 2018. március 07. - szerda 20:17

A nevem Nora Marcell, szeretnék kifejezni szívből jövő köszönetemet a Credit Financier Home-nek, hogy segítsen nekem visszaállítani a hitelezési pontszámomat és a haldokló üzletemet azzal, hogy a múlt hónapban 100 000 euró összegű kölcsönt nyújtott, miután a bankomat és más pénzügyi ügynökségeket elutasították Meglátogattam. Mindenkinek ajánlom mindenkinek, aki pénzügyi segítségre van szüksége másban, hogy ne kerüljön rossz kezébe, miközben egy hitelkötelezettséget keressen, hogy kapcsolatba léphessen a céggel a whatsapp segítségével és e-mailben a kölcsönért. Whatsapp: +15184181390 E-mail cím: creditfinancierhome@gmail.com

Daemon001, 2017. november 12. - vasárnap 20:37

16-17FT/km a dieselem.Egy '95ös A4B5 1,9tdi-m van... ~9,3millió (30e euro) kicsit sok egy sima embernek szerintem .... 1 tankolás 1000km+ , és ha szükségem van rá 200+ sebesség

Daemon001, 2017. november 12. - vasárnap 20:37

16-17FT/km a dieselem.Egy '95ös A4B5 1,9tdi-m van... ~9,3millió (30e euro) kicsit sok egy sima embernek szerintem .... 1 tankolás 1000km+ , és ha szükségem van rá 200+ sebesség

Steyer Ferenc, 2017. január 25. - szerda 10:51

Gondolkodom régóta ezen az átalakításon. A költség nagy részét az akku ára teszi ki,jó minőségű akkut olcsón nem lehet kapni . Nem tudom mikor ,de átfogom alakítani a DODGE CARAVAN-nomat elektromossá . Egy év alatt 1-1,5 millió forint értékben tankolok benzint.

ubul, 2016. április 20. - szerda 12:19

6 éves a cikk és azóta sok minden változott. Mivel már előrendelésre az új 3-as Tesla 10 millió Ft, nem nagyon érné meg ez az átalakított Suzuki. Sőt, ez már akkor sem érte meg. Ha olcsóbb lenne az átalakítás megérné, de addig ebben nincs jövő míg nem faragják le az árakat. Ez van.

Török Sándor, 2015. december 11. - péntek 17:29

Az e-mail címem toroks0928, telefonszámom 06-26-316-626, ha telefonálna, lehetőleg 15 h után, köszönettel Török Sándor

Török Sándor, 2015. december 11. - péntek 17:20

T. dr. Bednár Úr! Gratulálok a fejlesztéshez. Ha érdekelné egy afrikai korlátlan piaci lehetőség és nem ismerné az intercontact ajánlatait, a kiemelt ajánlatok között a 30336 számút kérem olvassa el. Ny. és dél-afrikai országok sok milliós nagyvárosai megoldást keresnek az elviselhetetlen szmog miatt. A magyar trolikkal, a magyar elektromos buszokkal és az Ön autóival, ha nem is máról holnapra meg lehetne oldani sok ilyen város ilyen jellegű problémáit. Lenne még egy javaslatom a három cég alapítson egy Afrikai export-import céget, sok mindent vennének. Kis részt én is vállalnék pl. folyamatos ajánlat figyelést az intercontact-on és az árú kínálatokat is. Ha érdekelné a téma, akkor kérném szíves válaszát, üdvözlettel Török Sándor mérnök, Szentendre

GORON GYULA, 2014. január 02. - csütörtök 21:29

Az egyszeri töltöttséggel elérhető hatótávolság akár többszörösére is lenne olcsóbb töltési lehetőség,az akkuk cseréje nélkül.A solár töltés mellett.Lehetne elektromos hajó,autó...stb.A világon elsők lehetnénk,ezen a területen és nem drága.


1 2

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza