Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kötelező katasztrófabiztosítás jöhet

MTI, 2010. június 21. - hétfő 11:01
Címkék: időjárás, kár, biztosítás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás katasztrófabiztosítási rendszer bevezetését tenné szükségessé. Ilyen a világ harminc országában működik már, bevezetését pedig a hazai szakemberek is évek óta szorgalmazzák - írja a Napi Gazdaság.


Asztalos László, a biztosításfelügyelet korábbi vezetője elmondta: nem mindegy, hogy a kockázatok viselése az adók, járulékok, illetékek "szétterítéséből" vagy ösztönző-kikényszerítő biztosítási konstrukciókból származik. A világszerte működő 32 rendszer többsége "üzleti" modell, de több országban az úgynevezett szociális rendszert is alkalmazzák.
Utóbbiban az állam szerepe a meghatározó, de minden ingatlan tulajdonosának minimális biztosítási díjat kell fizetnie - Asztalos szerint ez az összeg Magyarországon évi 2400 forint lenne -, amit automatikusan vonnának le az illető járandóságából.

mti
A jelenlegi rendszer az állam szinte korlátlan felelősségére épít

Ennek ellentételezéseként minden ingatlan biztosítva lenne, az ártérben levők maximum ötmillió forint erejéig. A befizetésekből származó évi hétmilliárd forintot az állam harmincszázalékos garanciával egészítené ki, annak lehívására azonban csak a viszontbiztosítások igénybevétele után kerülhetne sor. A rendszert további, önkéntes biztosítások egészítenék ki, ezek szolgálnának a nagyobb értékű ingatlanok kárának fedezésére.
A tisztán üzleti modell döntően önkéntes biztosításokra épül, ám évi tizenkétezer forintért tizenötmilliós értékhatárig nyújtana fedezetet az ingatlanokat ért károkra. Az állam itt is vállalhatna garanciát, mégpedig a másik modellel egyező mértékben.

A két modell közül sürgősen választani kellene, hiszen a jelenlegi állapot az állam szinte korlátlan felelősségére épít, így a természeti károk bekövetkeztekor mindenki az államtól vár segítséget - írja a Napi Gazdaság.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza