Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szúnyogkatasztrófával fenyeget a levonuló árhullám

Munkatársunktól, 2010. június 18. - péntek 10:21
Címkék: szúnyog, védekezés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Már most is rengeteg a csípőszúnyog, szinte nincs is olyan település, ahol ne szenvednének tőlük az emberek. Ám igazán majd akkor nő meg a számuk, amikor levonul az árhullám. A szúnyog elleni védekezésre pedig vagy fogyóban van a pénz, vagy nem is igen van rá.


"Már most is rengeteg a szúnyog Szolnokon és környékén, de az igazi invázióra majd az árhullám levonulása után lehet számítani. Mondhatni, ebből a szempontból katasztrófahelyzet fog kialakulni" mondta Dénes Gábort, a szolnoki polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának munkatársa.

A megyeszékhelyen már április 30-án elkezdődött a szúnyogok elleni küzdelem: kilencszáz hektáron biológiai szúnyoglárva-gyérítést végeztek. Szolnok mellett a kistérség tizenöt települése csatlakozott a programhoz, mert így eredményesebb a gyérítés.

"Legutóbb a múlt hét pénteken volt légi permetezéses irtás. A hét végén, az időjárás függvényében megint tervezzük az újabb légi gyérítést. Bár csak június közepén tartunk, de ez a negyedik kezelés. A költségvetésben negyvennégymillió forintot különítettünk el, ebből ötször szállhatnak fel a repülők."

MTI
Most csak a biológiai szúnyogirtást teszi lehetővé az időjárás

"Egyelőre az árvízvédekezés terhére még nem kaptunk arra engedélyt, hogy pluszban szúnyogirtást végezzünk, de még ez sem kizárt" - hangsúlyozta Dénes Gábor. Szolnok körzetében 3750 hektáron végzik el a légi permetezést, ami tulajdonképpen a város területe, és ezt kiegészítik négyszáz hektár meleg ködös földi irtással a Tiszaliget térségében. Dénes Gábor hozzátette: a légi kémiai irtással csökkenteni lehet a szúnyogok számát, de az utánpótlás ott van a vizekben, mert összeért az árvíz a belvízzel.

A jelenlegi szúnyogállomány még javarészt a szántóföldeken álló belvizekből származik. A Tiszából ártéri szúnyog még most nem kelt ki, de ha levonul az árhullám, akkor robbanásszerűen megjelennek. A légi irtásra engedélyezett kémiai szúnyogirtó szer a K-Othrin, amely egy gázolajban feloldott vegyszer. Azt viszont határozottan cáfolta Dénes Gábor, hogy a mostanság a szúnyogcsípések helyén kialakuló vörös foltoknak köze lenne  a vegyszerhez.

"Rengeteg olyan víz, pocsolya van, amely már úgymond elposhadt, fertőzött, és sajnos a csípések során a szúnyog közvetíti az innen származó baktériumokat. Ezek bejutnak az ember szervezetébe, emiatt alakulhatnak ki ezek a nagy vörös foltok. A vegyszernek semmi köze nincs tehát hozzá" - hangsúlyozta.

Szúnyog szempontjából a Tisza-tó környéke is kritikus helyzetben van. Huszonhárom Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyei település összefogásával a Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás először a múlt hét elején, hétfőn és kedden végeztetett szúnyogirtást. "A tervek szerint június 24-25-én lesz a legközelebbi, de nem kizárt, hogy előrehozzuk az időpontját" - mondta el Soltész András, a társulás elnöke, Újlőrincfalva polgármestere. Biológiai irtást jelenleg nem lehet folytatni, a kémiai zajlik harminc százalékos, összességében tizenkét millió forintos állami támogatással, a többi pénzt az önkormányzatok teremtik elő. Az új kormánynál szeretnék elérni, hogy magasabb legyen a támogatási arány legalább tíz-húsz százalékkal.

Forrás: szoljon.hu

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza