Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kötelező lesz az uniós élelmiszercímke

MTI, 2010. június 17. - csütörtök 09:31
Címkék: unió, élelmiszer, tájékoztatás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az élelmiszerek csomagolásán a jövőben fel kell tüntetni a tápanyag-összetételre és a napi ajánlott bevitelre vonatkozó adatokat - döntött szerdán Strasbourgban első olvasatban az Európai Parlament (EP).


Az előterjesztés célja a fogyasztók jobb tájékoztatása, anélkül, hogy az új szabályok túlzott terhet jelentenének az élelmiszeripari, különösen a kis- és közepes vállalatok számára. A javaslat összevonná, egyszerűsítené és felülvizsgálná a meglévő uniós élelmiszer-címkézési szabályokat.

A parlamentben megszavazott szöveg szerint a címkéken kötelező lenne feltüntetni az energia-, zsír-, telítettzsír-, cukor- és sótartalmat. Emellett a csomagoláson közölni kell a napi ajánlott bevitel mennyiségét, valamint fel kell tüntetni a protein-, rost- és transzzsírsavtartalmat is. A parlamenti többség elutasította azt az indítványt, amely előírta volna, hogy piros, sárga, illetve zöld színekkel jelöljék a magas, közepes, illetve alacsony só-, cukor-, illetve zsírtartalmat.


A méz származási országát már most is kötelező feltüntetni

Bizonyos termékeknél - például a marhahúsnál, a méznél, olívaolajnál, gyümölcsnél, zöldségnél - már most is kötelező a származási ország feltüntetése. A képviselők támogatták azt a javaslatot, hogy ezt kiterjesszék az összes hús- és tejtermékre, valamint az egy összetevőjű termékre. A hústermékek címkéinek tartalmazniuk kell az állat születésének, tartásának és levágásának helyét. Azt is jelölni kell, ha az állatot - bizonyos vallási előírások miatt - kábítás nélkül ölték le.

A képviselők a nem előre csomagolt termékeket - ilyen például a hentesnél vásárolt hús - kivennék a tápértékcímkézési kötelezettség alól. A kézzel gyártott élelmiszertermékeket előállító mikrovállalkozásoknak szintén nem kellene címkézniük. A parlamenti többség az alkoholokat is mentesítené a kötelezettség alól, viszont szigorúan címkézné a kevert alkoholos italokat.

A jogszabály végleges elfogadása után az élelmiszeriparnak három éve lesz az átállásra, kivéve a száznál kevesebb főt foglalkoztató, ötmillió eurónál kisebb forgalmú cégeket, amelyek öt évet kapnak a felkészülésre.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza