Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

BKV: Bliccelni nemcsak olcsóbb, de törvényesebb is

2010. június 16. - szerda 10:41
Címkék: BKV, bérlet, átverés,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Alexandra tavaly októberben vásárolt BKV bérletet a Klinikák bérletpénztárában, amiről pár nap múlva a Moszkva téren kiderült, hamis. Bérletét elkobozták, az ellenőr új szelvény vásárlására biztatta. Alexandra rendőrt hívott, az ügyben indult nyomozás abszurd végeredményt hozott.


2009 októberében, a Moszkva téri metrólejárónál állított meg egy bérlet-és jegyellenőri megbízatást teljesítő fiatalember, azt állítva, hogy a nálam lévő bérletszelvény hamis, mivel az érvényességi időnek fenntartott apró négyzeteket egymástól elválasztó vonal élénk fekete helyett szürkés színű. Kérdés nélkül kivette a bérletszelvényt a kezemből a tokjával együtt, és dörzsölni, törölgetni kezdte, majd közölte, mivel hamis bérletszelvénnyel kíséreltem meg az utazást, a szelvényt elkobozza, és menjek, vegyek magamnak másikat vagy mutassam meg a róla kapott számlát. Mivel nem tudom elszámoltatni, természetesen nem kértem róla számlát, így ez szóba sem jöhetett. Nyugtát pedig nem adnak a vásárlásról, hiszen ebben az esetben maga a bérletszelvény a nyugta.

Döbbenten álltam és néztem rá, hiszen a Klinikák metrómegállónál lévő bérletpénztárnál vásároltam a kérdéses bérletet, két héttel az incidens előtt. Megkértem, hogy szíveskedjen igazolást adni arról, hogy elvette, de ő csak azt hajtogatta, hogy menjek ki és vegyek másikat, mert ezzel a hamis szelvénnyel nem utazhatok. Teljesen abszurdnak tűnt az állítása, és kora reggel lévén, az úti célomtól közel 45 percnyire nem vágytam másra, csak arra, hogy végre mehessek tovább és késés nélkül, időben megérkezhessek a munkahelyemre, ahol egyébként vezető beosztásban dolgozom és egy kurzuson kellett volna prezentációt tartanom.


Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
Kétszer hamisított bérletet is árulnak a bérletpénztárban

Érveimet kivétel nélkül felsorakoztattam, de mind hiába, az ellenőr hajthatatlannak bizonyult. A mielőbbi szabadulás érdekében kértem, adjon jegyzőkönyvet az elvett szelvényről és mindketten folytassuk a napi teendőink ellátását. Ő azonban egyre hangosabban kiabált velem és szidalmazta "az ilyen bliccelőket" és felszólított, hogy vegyek másik bérletet, hiszen "úgy nézek ki, mint aki ezt megteheti". A személyeskedő megjegyzéseit követően arra kértem, hívjunk rendőrt az ügy mielőbbi tisztázása érdekében, hiszen ekkor már közel fél órája voltam kénytelen tűrni az atrocitást. A rendőrök éppen ott sétáltak, így végül is elég volt odalépni hozzájuk és elmondani, mi történt. Hosszas nézegetést és vizsgálgatást követően, mivel semmi érdekeset nem találtak, további jó utat kívánva engedtek el. Az ellenőr azonban továbbra is ragaszkodott a szelvény hamis voltához, így a rendőröknek nem maradt más választásuk, előállítottak. Megszégyenülve telefonáltam be a munkahelyemre, ahol főnököm és kollégáim teljes megdöbbenéssel hallgatták végig, miért nem tudok aznap reggel 8:00-kor, munkakezdéskor munkahelyemen megjelenni.

Felvették a vallomásom, lefoglalták a bérletet, és hazaküldtek. Az intézkedő rendőrök kifejezetten kedvesek voltak, és többször az értésemre adták, hogy ez a sokadik ilyen esetük, "legyek nyugodt, mert végül kiderül az igazság". A tanácsuk első felét illetően nem annyira volt igazuk, mint a második felére vonatkozóan. Az igazság valóban kiderült, de megnyugodni végképp nincs okom miatta. Itt jegyezném meg, hogy a BKV-nak írt kártérítési igény bejelentésemre a vállalattól azt a választ kaptam, hogy "az elmúlt hetek eseményei miatt - ekkoriban került nyilvánosságra a horribilis végkielégítések és megbízatások története - a megszokottnál lényegesen több időt vesz igénybe a bejelentésem feldolgozása."

A nyolc hónapos nyomozás alatt sor került egy igazságügyi okmányszakértő bevonására is, aki megállapította, hogy a lefoglalt szelvény ugyan eredeti, de az érvényességi ideje valóban hamisított. 2009. februárjában adták el a szelvényt, amit én 2009. októberében vásároltam meg a Klinikáknál. A rajta lévő zöld pecsét mellett kék és vörös tinta nyomait is megtalálták, így valószínűsíthető, hogy két alkalommal is hamisították az érvényességi idejét, azonban ebből szabad szemmel semmi sem látszott, kizárólag mikroszkópos és különféle vegyi vizsgálatok mutatták ki az eredményt. A történet igazán "szép" része még csak ezután következett, hiszen a vizsgálat lezárását követően ismételten beidéztek a II. kerületi Rendőrkapitányságra. Ekkor ismertették a vizsgálat eredményét, illetve elmondták, hogy a magyar jogszabályok szerint nem az követ el bűncselekményt, aki a bérletszelvényt meghamisítja, hanem az, aki ezt felhasználja. Az természetesen nem számít, hogy nem tudtam arról, hogy a nálam lévő szelvény hamis, hiszen nem voltam köteles a bérletemet ott és akkor megvásárolni, vagy legalább ellenőriznem kellett volna a kapott szelvényt. Ugyan a szakértő leírta, hogy csak mikroszkóp és vegyi vizsgálatok során látszottak a hamisítást jelei, így nem értem, nekem miből kellett volna gondolnom, hogy egy hivatalos bérletpénztárban vásárolt szelvény érvényességi ideje akár hamisított is lehet. Jelenleg az összes, az ügyben született dokumentumot továbbították az ügyészség felé vádemelési javaslattal magán-okirat hamisítás megalapozott vétsége miatt.

Így jutottam arra a következtetésre, hogy jobban teszem, ha vagy mikroszkóppal járok bérletet vásárolni, vagy minden esetben számlát kérek a vásárlásomról - én utóbbit választottam és ajánlom ezt mindenkinek, aki a Budapesti Közlekedési Vállalat járművein való utazásra kényszerül. Ha másért nem, azért kérjünk számlát, hogy a pénztárosok ne követhessenek el hasonló visszaéléseket, és ne keressenek rajtunk sok százezer forintot úgy, hogy mi azt hisszük, a kiadott 9800 Ft-ért egy érvényes bérletszelvénnyel vesszük igénybe a BKV Zrt. közlekedési járműveit. Ugyan minden hivatalos pénztárban és a weboldalukon is kihelyeztek egy hirdetményt, miszerint a "visszaélések elkerülése végett kérjük, hogy adják le már lejárt bérletüket" ezúton kérek mindenkit arra, hogy inkább tépje apró darabokra és dobja a kukába, minthogy esélyt adjon arra, hogy a pénztárosok egy "kevés" fizetés-kiegészítés érdekében visszaéljenek a pozíciójukkal, és az érvényességi időt meghamisítva újra értékesíthessék azt. Én türelmesen várom az ügyészség döntését, és ez alatt a 60 nap alatt igyekszem minél több ember figyelmét felhívni, hogy a jóhiszeműség ebben az esetben többe kerülhet, mint bliccelni.

Köszönettel:
H. Alexandra

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

genya, 2012. június 20. - szerda 16:12

és nem fogok eltekinteni a monopol-kérdéstől, mert a piacon rohadt alma esetében átmegyek egy másik kereskedőhöz

genya, 2012. június 20. - szerda 16:11

Amergin: nem is veszem igénybe, ha nem muszáj. Ha meg muszáj, hidd el, szívesebben választanék alternatív tömegközlekedési céget. Ha lenne. De sajnos ez is (mint az összes többi) kihasználja a monopol helyzetét, valamint az utasait. Ilyen egyszerű. Ha a szolgáltatást nem találom megfelelőnek, megyek a konkurenciához. Az meg jelen pillanatban nincs. Így, ha muszáj használnom azt az egyet, annyit fizetek érte, amennyit ér. Semmit. És miért is? Mert nem fogok fizetni olyan dologért, ami nem hogy szolgáltat, de veszélyezteti a testi épségemet, és tönkreteszi személyes dolgaimat. Gondolok itt az esős időben az elöregedett tömítéseken befolyó esővízre, amely által elázik a ruhám, laptopom, kisfaszom, vagy a retkes, büdös, rágógumival teleragasztott, plüss-szövet ülésekre, amelyet a jóisten se tud leimádkozni többé a ruháimról. A kapaszkodókon összeszedhető nyavalyákról már nem is szólok, hisz ugye a hugyos-szaros csövesek is utaznak a buszon, ezáltal nem csak az egészségemet, de a közérzetemet is befolyásolják. Megmondom őszintén, nem csodálkozom, hogy a fél ország depressziós, és alkoholista, ameddig bkv-ztam, kezdtem hasonlóképpen érezni. Mondhatnám, hogy inkább követelhetnék én, hogy a nem olcsó szövetkabátomon olyan foltok jelentkeztek (az ülésről származtak), amelyek nem voltak rajta előzőleg, és nem is lehet kiszedni semmilyen módon. BKV meg baszik rá. Pár éve olyan buszon utaztam, amelyiknek az üléstartója annyira el volt rohadva, hogy nagyobb kilengése volt a new york-i felhőkarcolókénál. Egy esetleges balesetnél leszakadna az egész, az ott ülök meg repülnek ki az ablakon. Köszönöm, hogy ezt kapnám az irreális összegű bérlet áráért:) ez nem szolgáltatás, ez vicc, annak is ócska

Amergin, 2012. június 20. - szerda 15:50

Drága Gyerekek! - Ez is egy szolgáltatás, amiért ugyanúgy fizetni kell, mint a piacon bármi másért. Most lehet itt a BKV szolgáltatásainak színvonalára hivatkozni, meg össze lehet mérni más nagyváros tömegközlekedésével, meg a bkv vezetőinek egészen eszement mértékű fizetésére és végkielégítéseire - de akkor nem kell igénybe venni a szolgáltatást. Ilyen egyszerű. A lopás minden körülmények között lopás - ha valaki azért lop, hogy ne haljon éhen, az megérthető, és meg is engedhető - de már bocsánat: "én ki tudnám fizetni, de elvből bliccelek, mert ilyen szolgáltatásért én nem fizetek" - ettől a mentalitástól kifordul a gyomrom. 100,500 forintot keresek egy hónapban (nettó). Mégis mindig kifizetem a bérem majdnem tíz százalékát kitevő felnőttbérletet. A piacon sem lopunk el úgy almát, hogy "én ezért a rohadt almáért egy lyukas garast nem adok". Akkor nem nyúlunk hozzá, ha nem tetszik. (És most tekintsünk el e példa esetében attól, hogy a BKV monopol-helyzetben van). Nincs olyan, hogy nem fizetek adót, mert ennek az utolsó tolvaj államnak, meg a minden hájjal megkent gazember vezetőinek én nem adózom - és nagyban csalom az adót. Ez is ugyanaz az eset. Amíg az emberek így gondolkodnak, akkor soha nem is lesz jólléti állam Magyarországból, és nem is érdemli meg. Sokan kérdezték már tőlem, hogy a skandináv államokban miért van mind a mai napig olyan magas hatásfokon működő jólléti rendszer, (többek között szociológiát tanítok). És akkor elmondom, hogy részben az intézmények, részben pedig a MENTALITÁS. Amíg valamelyik is hibádzik, addig egy ország nem fog egyről a kettőre jutni.

genya, 2012. június 20. - szerda 15:43

CS: nem cask a bérletpénztárosokra érvényes ez, hanem mindenkire. Korrupt, szemét szar országban élünk (2012 van), ahol (szinte) senki nem gondol bele abba, milyen következményei vannak egy alacsony, az éhhalálhoz sem elegendő fizetésnek. MIndenki úgy fogja kifoltozni a financiális réseit, ahogy tudja, jelen esetben a pénztáros azzal, hogy kétszer-használt bérletet ad el, nagy valószínűséggel kooperációban az ellenőrrel, akinek NEM VOLT JOGA önkényesen elvenni bármit is az utastól, ellenben KÖTELESSÉGE lett volna átvételi elismervényt adnia, ha már elvette. Nyilván, nincs átvételi, nicns bérlet, ergo lehet adni a pénztárosnak 3-4e-ért, aki majd eladja 10-ért, és mindenki boldog (vagyis ők ketten). Ez nyilván a foglalkoztató cég hibája, de itthon ez így megy az esetek 90%-ában. Rendőri korrupció ugyanígy megmarad, ki lenne az a barom, aki az életét kockáztatná havi 100e-ért, és kergetné kocsival az audis nyaktalanokat? Inkább megállítja a trabantost, legombolja róla a szabálysértésért az 5e-t, és jól elvan. Rá kéne jönnie az országnak arra, hogy a jól fizető állásokban kevésbé jut az emberek eszébe a sumákolás, mert szerintem nem sokan tennének kockára egy jól fizető állást azzal, hogy mellé lopnak is. Ettől függetlenül aljas, és gusztustalan az egész ügy, meg a menete.

rev, 2012. június 20. - szerda 14:27

Amergin: Szerintem meg nem Smokee miatt tart itt az ország. Ő a kisember aki rájött hogy feleslegesen fizet egy szolgáltatásért amiért cserébe nem sokat kap, és azok akiknek fizet még ezer más módon nyúlják le a kisembert azt nem is számítva hogy átlagember számára irgalmatlanul nagy fizetés mellett van pofájuk ezt tenni. Ha nekem nem fizetné a cég a BKV bérletet akkor én is bliccelnék, mert az egész BKV egy nagy kalap szar úgy ahogy van. Szokták mondani hogy a fejétől bűzlik a hal. Nagyon igaz!

csipesz, 2012. június 20. - szerda 14:10

Tökéletesen egyetértek az összes bliccelővel (igen, rám is nyugodtan lehet fújjogni) Én is ezt a sportot űzöm, és mindennél jobban élvezem :) Majd ha nyáron nem olvadok rá, télen meg nem fagyok rá az ülésre, talán meggondolom a jegy- és bérletvásárlást...

CS, 2012. június 20. - szerda 13:53

Azért a bérletpénztárost is meg lehet érteni. Mennyit is keresnek? Nem tudom, csak tippelek Max 100k, de inkább csak 80. Aki meg bliccel... ejnye! CSAK ÍGY TOVÁBB!

genya, 2012. június 20. - szerda 13:07

ja, és mielőtt én is megkapom az "ilyenek miatt tart itt ez az ország" jelzőt, megemlíteném, hogy a cég egy hónapban több járulékot fizet utánam az szeretett állam bácsinknak, mint más cégek 1 év alatt a minimálbérrel rendelkező dolgozójuk után. Gondolom, mondanom se kell, hogy havonta az összes járulék bő 10%-kal több, mint amennyi a havi nettó keresetem. Én úgy gondolom, ennyi bliccelés (vagy ingyen bkv) jár nekem, főleg, hogy az üzemanyagba, amit többnyire használok, ez bele van kalkulálva, és főleg, hogy majd autósoktól szolidaritási szarságot is ki akarnak préselni a bkv megsegítésére. Hát a nagy lófaszt! Ja, hogy nem muszáj igénybe venni? Mutat valaki tömegközlekedési alternatívát?

antika, 2012. június 20. - szerda 13:04

Sajnos nem a bliccelőktől tart itt az ország, de még csak a BKV sem. Gondolkozzatok csak el, hogy a bliccelés ellen vannak bizonyos módszerek, amiket külföldön sikerrel alkalmaznak, itthon meg valamiért nem akaródzik. És miért nem? Mert akkor már nem lehetne ráfogni a bliccelőkre, hogy miért 1980-ban gyártott járművek vannak forgalomban, meg hogy veszteséges a cég, meg hogy ilyen a színvonal. Szóval amíg a bliccelők és a nem bliccelők egymást szidják, addig valakik röhögnek rajtuk.

genya, 2012. június 20. - szerda 12:51

amúgy már lassan 1 éve, hogy nem bkv-zok, inkább kocsiba ülök, költök 2-3-szor annyit üzemanyagra, mint bérletre, de kényelmes, pontos, kellemesen utazok, nem cigóüvöltözést hallok, hanem a zene a rádióból, arról nem beszélve, hogy fél órán, és Budapesten belül bárhol (szó szerint értsd) ott tudok lenni, bkv-val 1 kerületet váltani 1 óra. Amióta meg drágább lett az üzemanyag, inkább letekerek napi 30km-t biciklivel munkába, és haza, és azon izzadok meg, mintsem a tömött buszon izzadjak.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza