Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

BKV: Bliccelni nemcsak olcsóbb, de törvényesebb is

2010. június 16. - szerda 10:41
Címkék: BKV, bérlet, átverés,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Alexandra tavaly októberben vásárolt BKV bérletet a Klinikák bérletpénztárában, amiről pár nap múlva a Moszkva téren kiderült, hamis. Bérletét elkobozták, az ellenőr új szelvény vásárlására biztatta. Alexandra rendőrt hívott, az ügyben indult nyomozás abszurd végeredményt hozott.


2009 októberében, a Moszkva téri metrólejárónál állított meg egy bérlet-és jegyellenőri megbízatást teljesítő fiatalember, azt állítva, hogy a nálam lévő bérletszelvény hamis, mivel az érvényességi időnek fenntartott apró négyzeteket egymástól elválasztó vonal élénk fekete helyett szürkés színű. Kérdés nélkül kivette a bérletszelvényt a kezemből a tokjával együtt, és dörzsölni, törölgetni kezdte, majd közölte, mivel hamis bérletszelvénnyel kíséreltem meg az utazást, a szelvényt elkobozza, és menjek, vegyek magamnak másikat vagy mutassam meg a róla kapott számlát. Mivel nem tudom elszámoltatni, természetesen nem kértem róla számlát, így ez szóba sem jöhetett. Nyugtát pedig nem adnak a vásárlásról, hiszen ebben az esetben maga a bérletszelvény a nyugta.

Döbbenten álltam és néztem rá, hiszen a Klinikák metrómegállónál lévő bérletpénztárnál vásároltam a kérdéses bérletet, két héttel az incidens előtt. Megkértem, hogy szíveskedjen igazolást adni arról, hogy elvette, de ő csak azt hajtogatta, hogy menjek ki és vegyek másikat, mert ezzel a hamis szelvénnyel nem utazhatok. Teljesen abszurdnak tűnt az állítása, és kora reggel lévén, az úti célomtól közel 45 percnyire nem vágytam másra, csak arra, hogy végre mehessek tovább és késés nélkül, időben megérkezhessek a munkahelyemre, ahol egyébként vezető beosztásban dolgozom és egy kurzuson kellett volna prezentációt tartanom.


Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
Kétszer hamisított bérletet is árulnak a bérletpénztárban

Érveimet kivétel nélkül felsorakoztattam, de mind hiába, az ellenőr hajthatatlannak bizonyult. A mielőbbi szabadulás érdekében kértem, adjon jegyzőkönyvet az elvett szelvényről és mindketten folytassuk a napi teendőink ellátását. Ő azonban egyre hangosabban kiabált velem és szidalmazta "az ilyen bliccelőket" és felszólított, hogy vegyek másik bérletet, hiszen "úgy nézek ki, mint aki ezt megteheti". A személyeskedő megjegyzéseit követően arra kértem, hívjunk rendőrt az ügy mielőbbi tisztázása érdekében, hiszen ekkor már közel fél órája voltam kénytelen tűrni az atrocitást. A rendőrök éppen ott sétáltak, így végül is elég volt odalépni hozzájuk és elmondani, mi történt. Hosszas nézegetést és vizsgálgatást követően, mivel semmi érdekeset nem találtak, további jó utat kívánva engedtek el. Az ellenőr azonban továbbra is ragaszkodott a szelvény hamis voltához, így a rendőröknek nem maradt más választásuk, előállítottak. Megszégyenülve telefonáltam be a munkahelyemre, ahol főnököm és kollégáim teljes megdöbbenéssel hallgatták végig, miért nem tudok aznap reggel 8:00-kor, munkakezdéskor munkahelyemen megjelenni.

Felvették a vallomásom, lefoglalták a bérletet, és hazaküldtek. Az intézkedő rendőrök kifejezetten kedvesek voltak, és többször az értésemre adták, hogy ez a sokadik ilyen esetük, "legyek nyugodt, mert végül kiderül az igazság". A tanácsuk első felét illetően nem annyira volt igazuk, mint a második felére vonatkozóan. Az igazság valóban kiderült, de megnyugodni végképp nincs okom miatta. Itt jegyezném meg, hogy a BKV-nak írt kártérítési igény bejelentésemre a vállalattól azt a választ kaptam, hogy "az elmúlt hetek eseményei miatt - ekkoriban került nyilvánosságra a horribilis végkielégítések és megbízatások története - a megszokottnál lényegesen több időt vesz igénybe a bejelentésem feldolgozása."

A nyolc hónapos nyomozás alatt sor került egy igazságügyi okmányszakértő bevonására is, aki megállapította, hogy a lefoglalt szelvény ugyan eredeti, de az érvényességi ideje valóban hamisított. 2009. februárjában adták el a szelvényt, amit én 2009. októberében vásároltam meg a Klinikáknál. A rajta lévő zöld pecsét mellett kék és vörös tinta nyomait is megtalálták, így valószínűsíthető, hogy két alkalommal is hamisították az érvényességi idejét, azonban ebből szabad szemmel semmi sem látszott, kizárólag mikroszkópos és különféle vegyi vizsgálatok mutatták ki az eredményt. A történet igazán "szép" része még csak ezután következett, hiszen a vizsgálat lezárását követően ismételten beidéztek a II. kerületi Rendőrkapitányságra. Ekkor ismertették a vizsgálat eredményét, illetve elmondták, hogy a magyar jogszabályok szerint nem az követ el bűncselekményt, aki a bérletszelvényt meghamisítja, hanem az, aki ezt felhasználja. Az természetesen nem számít, hogy nem tudtam arról, hogy a nálam lévő szelvény hamis, hiszen nem voltam köteles a bérletemet ott és akkor megvásárolni, vagy legalább ellenőriznem kellett volna a kapott szelvényt. Ugyan a szakértő leírta, hogy csak mikroszkóp és vegyi vizsgálatok során látszottak a hamisítást jelei, így nem értem, nekem miből kellett volna gondolnom, hogy egy hivatalos bérletpénztárban vásárolt szelvény érvényességi ideje akár hamisított is lehet. Jelenleg az összes, az ügyben született dokumentumot továbbították az ügyészség felé vádemelési javaslattal magán-okirat hamisítás megalapozott vétsége miatt.

Így jutottam arra a következtetésre, hogy jobban teszem, ha vagy mikroszkóppal járok bérletet vásárolni, vagy minden esetben számlát kérek a vásárlásomról - én utóbbit választottam és ajánlom ezt mindenkinek, aki a Budapesti Közlekedési Vállalat járművein való utazásra kényszerül. Ha másért nem, azért kérjünk számlát, hogy a pénztárosok ne követhessenek el hasonló visszaéléseket, és ne keressenek rajtunk sok százezer forintot úgy, hogy mi azt hisszük, a kiadott 9800 Ft-ért egy érvényes bérletszelvénnyel vesszük igénybe a BKV Zrt. közlekedési járműveit. Ugyan minden hivatalos pénztárban és a weboldalukon is kihelyeztek egy hirdetményt, miszerint a "visszaélések elkerülése végett kérjük, hogy adják le már lejárt bérletüket" ezúton kérek mindenkit arra, hogy inkább tépje apró darabokra és dobja a kukába, minthogy esélyt adjon arra, hogy a pénztárosok egy "kevés" fizetés-kiegészítés érdekében visszaéljenek a pozíciójukkal, és az érvényességi időt meghamisítva újra értékesíthessék azt. Én türelmesen várom az ügyészség döntését, és ez alatt a 60 nap alatt igyekszem minél több ember figyelmét felhívni, hogy a jóhiszeműség ebben az esetben többe kerülhet, mint bliccelni.

Köszönettel:
H. Alexandra

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Zsolt, 2012. november 05. - hétfő 11:37

Sziasztok! Erre válaszolnék: Macbeth, 2012. június 21. - csütörtök 09:30 Nem semmi a történet, de nem lep meg. Viszont az sem igaz, hogy külföldön így, megy külfödlön úgy.[...] 1, laza 1200 EUR-ral több adót fizettem, mint kellett volna. Az 1200 euró adóért amit Neked be kellett fizetned sokan hónapokig dolgoznak Mo-n 2, nem olcsóbb (egy vonaljegy 2,10 EUR) tehát kétszer annyiba kerül, de hányszor többet is keresel odakint, mint amennyit Mo-n keresnél? 3, nem tisztább (utazz vele az Oktoberfest idején - hányás) Oktoberfest idején mit vársz? Bp-n normál hétköznap is a hányást meg a csöveseket kell kerülegtni 4, ha "csak" 10 percet vársz a metróra Stuttgartban, akkor kifogtad a csúcsforgalmat... míg vársz a tömegközlekedséi eszközre addig pár hét alatt nyugodtan elolvashatsz egy könyvet, vagy kettőt 5, éjszakai járat nincs - színház, opera után mehetsz 30 EUR-ért taxival. aki színházba, operába (vagy akár diszkóba) tud járni, az a taxit is megengedheti magának, tekintve, hogy nem minden nap megy az ember ilyen helyekre. 6, Egyedül Berlinben kiváló: a metro 2-3 percenként jár, és egész éjjel (akkor is csak 8-10 perc) A fővárosban, igen. Magyarországon Bp-n kívül sehol nincs metró, és pesten is csak 2 vonal van plusz a földalatti, ezenkívül 2 vagy 3 városban van még villamos, de éjszakai járatról semelyik nagyvárosunkban nem hallottam (persze lehet hogy van) 7, A napijegy annyiba kerül, mint Pesten (6,80 EUR). Eredmény: a BVG csődben van, állami pénzek lélegezetőgépén, mint a BKV... Ahogy mondod a BKV is csődben van, akkor meg? Csak a különbség, hogy Németo nincs csődben ellentétben Mo-val pénzügyi, szellemi, erkölcsi, morális és minden egyéb tekintetben is.

István, 2012. július 16. - hétfő 23:10

Merőben igaz, és egyben sajnálatos! Csupán csak egy kérdés? Mi az a szó? - BKV Mi az a szó? - "Ellenőr" Mi az a szó? - Miért nem veritek ki a mécsest a MUTTERBÓL?,mert bennetek annyi empátia (és segítőkészség) van, mint egy orrszarvúban a szerelemfaktor! Szóltam! UFF PS: Sajnálom kedves Alexandra, hogy ilyen megaláztatásban kellett részesülnie. De nem lomboznám le,(csak kicsit) ezért ama véleményemnek is hangot adok, hogy ez nem utoljára fordult elő Önnel! Miért is? Mert egy velejéig romlott (posványos) Budapesten él, avagy dolgozik. Szerény véleményem szerint amíg a férgesét nem távolítják el,addig a helyzet EZ marad. Ne bízzon! Csak magában. Tisztelettel!

minimálbéres, 2012. július 13. - péntek 08:05

ezért bliccelek...,meg ugye állambácsi tart engem minimál béren,70nettóból élek egyedül az ovis gyerekemmel...,nem fér bele a 9800Ft,sorry!!

Murttyanyikov Tamas, 2012. július 10. - kedd 17:28

Van valamilyen tájékoztató a BKV honlapjuk, hogy hogyan nézhet ki egy igazi bérlet?????????? Gázóra blombálás is hamisnak bizonyul, van róla hiteles forrás, hogy hogyan néz ki egy blomba???? Nehogymá, ha nagykutya hibázik, kisember issza a levet!!!!

Gyolcs Eszter, 2012. július 03. - kedd 14:57

Valoszinu akkor velem is egy ilyen eset fordulhatott elo.Elsos voltam gimiben,videken laktam,ugy jartam be vonattal.Megvettem a diak BKSZ-es berletem az erdi penztarnal,akkor lattam eloszor ilyen berletet.Ra par napra,hazafele a vonaton rammordul az ellenor,hogy hamis berlettel utazom,mondtam h az keptelenseg hiszen par napja vettem Erden.De ,hogy nezzem meg,a femcsikon 2006 van es a berletre meg ra volt nyomva,hogy 2007 narancssarga szinnel.Mellesleg ki a fene figyeli h mi van a femszalra irva,valoszinu o tudta,BKV es MAV egyuttes sporolasanak eredmenye,tudta mit kell nezni,hat elvette,biztos ,hogy jo lesz majd ,eladja vkinek.Akkor 16 eves voltam.Visszagondolva,hogy nem eg le a kep a borerol.Anyukam jott ertem akkor az allomasra,bementunk az ottani irodajukba,beirtunk a panaszkonyvbe...minek is??Semmi hir..miert is vagyok meglepodve.NEm normalis egy orszag ez.Azota Hamburgban elek ...

Albu, 2012. július 03. - kedd 11:29

Kaisaku: De, a nyugta bizonyítja, hogy azt vetted. Drága volt ez a rendszer, de beszerezték. Föltűnt, hogy bérletvásárláskor – letépi a tömbből a bérletet – lehúzza a kódot a leolvasó előtt (minden darabon egyedi kód) és – nyugtát ad (a MÁV nem)? Leülhetsz.

Albu, 2012. július 03. - kedd 10:14

Diákjegyről is adnak számlát, de csak saját részre (cégre nem). A BKV jegyek mellé adnak nyugtát.

H. Angi, 2012. június 25. - hétfő 23:19

A MÁV pedig NEM AD számlát, ami a NAV (leánykori nevén APEH)törvénybe ütközik! Amikor kértem gyerekekre áfás számlát - hogy az utaztatásukat el tudjam egy pályázatba számolni - azt mondták: Vagy teljesárú jegyet veszek, vagy a nekik járó engedményes diákjegyet, de arra nem adnak számlát! Erről panaszt tettünk a NAV-nak és a Fogyasztóvédelemnek, de 4 hónap telt el azóta és még csak választ sem kaptunk sehonnan. (Ez azt jelenti, hogy csóró pedagógus saját zsebéből vitt nyaraltatni 70 gyereket!) Ez nem egy normális ország , tényleg!

Balázs András, 2012. június 25. - hétfő 10:48

A probléma az,hogy a kedves ellenőr nem veheti ki senki kezéből a bérletet!!!Csak elkérheti és te vagy oda adod vagy nem. Ezt a tényt a rendőröknek is el kell mondani mikor az esetről jegyzőkőnyv készűl. Mert akár még a lopás gyanújába is keveredhet a kedves BKV alkalmazott. Az én bérletem a pénztárcám oldalában található :).Ha megfogja a tárcám a megkérdezésem nélkül, az új btk. szerint akár a kezét is eltőrhetem. Tehát kedves utastársak Júli 1-től,bátran csapjatok rá a kezükre. Hátha cikk jelenik meg a médiában: "egyre több ellenőr próbál fényes nappal lopni" címmel. :)

Iván, 2012. június 24. - vasárnap 12:57

Sziasztok! Egy kis pikáns adalék. Több barátom beszámolt már arról, hogy maguk az ellenőrök kérdezték meg, nincs-e véletlenül lejárt bérletszelvényük. Az ősgyík helyezze beléd vesszejét, áldott jó BKV!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza