Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Lenyomja a Balaton a horvát tengerpartot

MTI, 2010. június 15. - kedd 11:41
Címkék: turizmus, Balaton, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tovább nőtt a belföldi úti célok népszerűsége Magyarországon, az idén ismét a Balaton és Horvátország a "sláger" - derül ki a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) által készített felmérésből.


A turisztikai marketing szervezet 2005 óta minden főszezon elején vizsgálja a magyar lakosság május-szeptemberi időszakra vonatkozó utazási terveit. A kutatásban minden olyan utazást vizsgáltak, amely során legalább egy éjszakát töltenek lakóhelyüktől távol az utazók. A kutatás telefonos megkérdezéssel történt 2010 májusában a magyar lakosság körében. Az ezer fős minta nem, életkor, lakóhely és településszerkezet szerint a magyar lakosságra reprezentatív felmérést ad.

A felmérésből kiderül, hogy nőtt a csak belföldi utazást tervezők aránya, az idén a megkérdezettek 73,2 százaléka tesz csak belföldi utazást. Ezzel párhuzamosan csökkent a mind belföldi, mind külföldi utazást tervezők aránya. A belföldi főutazások minden eddiginél magasabb arányban irányulnak a Balaton régióba. Míg 2005-ben ez az arány harmincnyolc százalék volt, addig 2006-ban már 40,3, 2008-ban 47,2, tavaly 38,1, az idén pedig 56,7 százalék. A külföldi utazásoknak továbbra is Horvátország a legfőbb úti célja.


Soha nem volt még ilyen népszerű a Balaton

A felmérés szerint várhatóan nőni fog a belföldi utazások időtartama, egy belföldi utazás átlagos időtartama várhatóan 4,8 éjszaka lesz, míg tavaly 4,2 éjszaka volt. Emelkedik a fizetős szálláshelyet igénybe vevők aránya is a belföldi utazások tekintetében. A belföldi és a külföldi főutazások esetében is - az előző évek tendenciájától eltérően - a legfontosabb időpont az utazásra a július helyett az augusztus lett. A felmérésből kiderült az is, hogy az idén a lakosság 35,2 százaléka tervezi valamilyen fesztivál meglátogatását utazása alatt.

A MT Zrt. közlése szerint a magyar lakosság várhatóan kétszáztizenötmilliárd forintot fog nyári utazásaira fordítani, amely összeg 56,1 százalékát belföldi, 43,7 százalékát külföldi utazásra fogják költeni. Az év legfontosabb belföldi utazásaira várhatóan nyolcvankétmilliárd forintot, külföldi utazásaira hatvanötmilliárd forintot fognak fordítani az utazók. Utazásra a válaszadó háztartások terveik szerint háztartásonként átlagosan százhuszonhatezer forintot terveznek elkölteni a nyári szezonban. Belföldi utazásra várhatóan átlagosan nyolcvanegyezer, külföldi utazásra átlagosan kétszáznégyezer forintot költünk az idei nyáron.

A közlemény szerint a 2010-es főszezonra a magyar háztartások 46,1 százaléka tervez utazást. Ugyanakkor 1,6 százaléka még nem tudja biztosan, hogy a háztartásból ebben az időszakban fog-e valaki utazni, 52,3 százaléka pedig biztos benne, hogy egyetlen utazást sem fognak tenni. Tavaly az utazást tervezők aránya 51,8 százalék, a "nem tudja" válaszok aránya 1,2 százalék volt, 47,0 százalék pedig biztosan tudta, hogy nem utazik sehova abban az évben. Azok, akik nem terveznek utazást, többségük - közel nyolcvan százalékuk - anyagi okokra hivatkoztak. A további okok között az egészségügyi állapot, az életkor, valamint a családi okok szerepeltek. Az utazást tervezők több mint nyolctizede belföldön is utazik, ezen belül 73,2 százalékuk csak belföldi, 13,3 százalékuk pedig belföldi és külföldi utazást is tesz.

A belföldi turizmus térnyerését jól illusztrálja, hogy egy kivételével valamennyi magyarországi turisztikai régió megelőzi a legnépszerűbb külföldi úti célt, Horvátországot - állapítja meg az MT Zrt.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

tobbetesszel, 2010. június 27. - vasárnap 10:53

Balatonon voltam párszor, még pár éve utálták a Magyarokat, mostmár h nem jön a külföldi mi is jók lennénk? NEM! Horvátba járunk több éve, mindig ugyanoda, NEM igaz, hogy sziklás, gyorsan mélyülő, stb. csak sokan nem tudják, h hova kell menni. Mi mindig Vir szigetre megünk, itt van Horvát. leghosszabb homokos partszakasza, a Nin-i lagúnarendzser, olyan mintha görögbe, vagy olaszba lennél, csak itt sokkal tisztább a víz. Keressetek rá, meg fogtok lepődni! Pálmafák, jóidő, stb.. Ez megér autópályán 6 órát, nem? Kb. feléből kijössz, mint ha elmennél repülővel valahova. Balaton????? ÁÁÁÁÁ! pocsolya!

Angéla, 2010. június 25. - péntek 21:46

Hát úgy látszik nekem eddig szerencsém volt mindkét hellyel. Régebben sokat jártunk a Balatonra ,tulajdonképpen semmi rossz tapasztalatom nem volt, csak a víz messze nem olyan tiszta, mint a tenger. 3x voltunk az Adrián is igaz nem a nagyon felkapott helyeken és nagyon jó tapasztalatunk volt, az emberek nagyon kedvesek, barátságosak voltak mindegyik helyen és persze onnan sokat kirándultunk az ismert helyekre, egyszer egy benzinkútnál volt egy arrogáns pasas, nem a benzinkutas, de ilyenek itthol is vannak bárhol, úgy hogy mindegyik klassz volt szívesen gondolunk vissza mindegyikre és szívesen is mennénk vissza, de a pénztárcánkból idén csak a Balatonra futja. Reméljük olyan jó lesz, mint régebben és a szúnyogok nem esznek meg bennünket.

Zoli, 2010. június 24. - csütörtök 22:40

Két helyet kerülök: horvát tengerpart (szerintem ha tengerpart, akkor az legyen homokos), Siófok és környéke (ha ki akarom magam raboltatni, akkor azért nem fogok még utazni is). Északi part a tuti. Szabadstrand, ingyenes parkolás (erre nincs szükség, mert a szálláshelyek gyalog max 5 percre vannak a parttól), Balatonhoz képest jó árak, főleg ha nem a parti büfékben fogyaszt az ember, hanem sétál 2 percet. Lehet, hogy csak mi járunk jó helyre és szerencsén van. A Balatonnak egy vetélytársa van, legalábbis árakban, az pedig szerintem Bulgária, igaz az 1000 km.

cadillac, 2010. június 24. - csütörtök 19:07

Üdv ! Én a Balaton(Siófok és környéke)mellet melózom nap mint nap,de fürödni szórakozni nem megyek oda sokat javult ugyan az emberek hozzáállása,de inkább az odacsődülő nagyképű turistákból van napi hányingere az embernek(tisztelet a kivételnek)... Horvátországban 1x voltam ...soha többet,pocsék starndok,valahogy átérezhető ellenszenv,nagyon rossz kaják néha irreális áron,1 hetet voltunk ott de én menekülni akartam onnan a 2. napon.Soha többet oda,pedig rengeteget mentünk,de mindenhol szinte ugyanezt tapasztaltam. Elötte Olaszországban voltunk,meg többször Görögországban ég és föld. Görögben ott van hangulat,kedvesek a vendéglátosok egy élmény volt mindegyikel beszélgetni,igazi külföld hangulat van mindenki mosolyog,lazák,közvetlenek a tenger jó,látnivaló az fenséges.. Evia,Korfu,Santorini páratlan emberek,páratlan hangulat csodás táj... Idén ha megyünk már készülök egypár üveg jó borral a görögöknek meg pár magyar szuvenirel ! Ja és ha annyit szólsz bárhol hogy : PUSKÁS akkor a nyakadba ugranak úgy örülnek !

THK, 2010. június 21. - hétfő 21:02

világjáró: pár éve más sajnos ez nem igaz! Ha egyelőre még nem is jellemzőek a fizetős adriai strandok, azért már olyan is akad, a fizetős parkolás azonban rohamosan terjed mindenfelé ott is... (Rab szigettel pl. ezért hagytunk föl néhány éve: az előző nyáron még ingyen használható helyeket fizetőssé tették a rákövetkező évben, legyen az nem is kimondott parkoló, csak egy strand melletti út széle). Az egyébként szép Rogoznicán pedig rengeteget szenvedtünk a szúnyogok miatt... A közbiztonság viszont valóban sokkal jobb ott, mint idehaza

Isi, 2010. június 16. - szerda 12:20

Az uti költségen/időn felül figyelembe lehet venni a horvátok anti vendégszeretetét is... Én úgy hallottam balatonon normálisodtak a viszonyok az utóbbi években....

kisalfold, 2010. június 16. - szerda 10:39

Az útiköltség és az úttal elttöltött idő (nem beszélve a kellemetlenségeiről) senkit nem zavar? Azért a horvát út nem 1-200 vagy 300 km?

világjáró, 2010. június 16. - szerda 03:44

majd jusson eszetekbe, h "milyen jó" a balaton, mikor az elviselhetetlen szúnyogtengerből zárt helyre menekültök - minden este!! vagy mikor parkolódíjat fizettek a semmiért! vagy mikor strandbelépővel kaszálnak le - egy család esetében mondjuk 5e forintra! vagy mikor egy jégkrémért (hamburgerért, lángosért) 5-600 forintot kell fizetnetek! az adrián egészen minimális szúnyog van, mindenhol ingyenes a parkolás, és sehol sincs strandbelépő! eszem ágába sincs a balatonra menni - idén sem!

Misi, 2010. június 15. - kedd 21:58

Mind hülyék vagytok ! Balaton és a Adria a két kedvencem, A balcsi sekély vizű és nagyon bulis és olcsóbb, az adria sziklás, mélyvizű, programszegény és 3x drágább. Hóppá !!!

nezegeto, 2010. június 15. - kedd 21:05

Balaton? MI AZ???Én oda menjek? MÉRT??? Eddig sem tudtam és nem is AKARTAM németül,Angolul,Hollandul stb.beszélni.Ezután sem fogok.Ugye amikor a MAGYAR VÉLETLENÜL BEMENT AZ ÉTTEREMBE JÖTT NAGY DIRREL-DURRAL A PINCÉR.Megtudta,hogy "csak" Magyar az illető no akkor várhatott amíg meg nem unta.A pincérek nem érteni Magyar beszélni német-angol stb.Nos amikor beindult a Horvát tenger akkor nagyon gyorsan tudtak Magyarul is a pincérek!!De lehet,hogy azokat a vendégeket akik akkor oda mentek volna már elutálták!!Így azok ma már NEM MENNEK!!Hisz ki lettek utálva nem kiszolgálva stb.Nos szeriuntem ha akkor nem volt jó a Magyar Forint akkor most még rosszabb.Most se keljen. Ugyan ez a helyzet a Velencei tónál is. Már nem az olvasható a házakon,hogy "ZIMMER FREI" hanem az,hogy ELADÓ!!De kinek?Német Osztrák Holland stb már nem jár erre.A Magyar meg nem mehetett!Akkor kinek is?


1 2 3

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza