Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ölhet a szélvédőmosó vize

Munkatársunktól, 2010. június 14. - hétfő 14:31
Címkék: víz, egészség, fertőzés, autó
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Angliában és Walesben előforduló légionárius-betegségek húsz százalékát az autók szélvédőmosó vize okozhatja.Az állóvíz kiváló tenyészhely a legionella baktérium számára, amelynek belélegzése súlyos tüdőgyulladást válthat ki. Az ügynökség szerint ugyanakkor az ablakmosó adalék elpusztítja a baktériumokat, ezért javasolja használatát.

A kutatást megelőzően a szakemberek arra figyeltek fel, hogy a hivatásos gépkocsivezetők ötször nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg a baktériummal.

A légiós betegség meglehetősen ritka, az esetek elszórtak, a fertőzés forrása pedig legtöbbször nem derül ki. Angliában és Walesben 2009-ben 345 eset fordult elő, főként az ötvenen túli embereket, ezen belül a férfiakat érintette. Korai tünetei hasonlítanak az influenzához, izomfájdalom, fáradékonyság, fejfájás, száraz köhögés és láz járhat vele, az esetek tíz-tizenöt százaléka pedig halállal végződik.

AFP
Sokszor ki sem derül a legionella fertőzés

A fertőzöttek kikérdezése után a kutatók megállapították, hogy a sokat vezető, azon belül gyakran lehúzott ablakkal autózó emberek kockázata volt a legnagyobb. Mint a European Journal of Epidemiology című szaklapban beszámolnak róla, a legnagyobb kockázatot az jelentette, ha nem adtak a szélvédőmosó vizéhez adalékot. Ilyen vizek laboratóriumi vizsgálatából kiderült, hogy minden ötödik tartályban jelen volt a legionella baktérium.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a fertőzés nem terjed emberről emberre, a vizekben szaporodhat el, ahonnan - például porlasztással - a levegőbe kerül, így lélegezhetjük be.

Forrás: MTI
    

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Manó Bá, 2010. június 20. - vasárnap 11:29

Tisztelt Farmosi Úr, Kedves Érdeklődők! A legegyszerűbb és környezetbarát megoldás, emellett illatosít is az eukaliptusz illóolaj. Nagy hatású természetes fertőtlenítőszer, akárcsak a grapefruit-mag kivonat. Ez utóbbinak kicsit kesernyés citrusos illata van ha a levegőben eloszlik. Mindkettőt bátran merem ajánlani, de csak kis mennyiségben 10-15 csepp/adag. a kémhatása miatt oda kell rá figyelni, a fém részeket károsíthatja, vagy nagyobb mennyiség esetén lerakódásokat, olajos réteget képezhet, amit nehéz lehet eltávolítani. Egyéb, kereskedelmi forgalmú (fertőtlenítő szert) nem javaslok használni, nem csak illatanyaguk miatt, hanem veszélyes vegyszerekkel kísérletezni, (levegőbe porlasztva más lehet a hatása, mint szeretnénk.) Ugyanez vonatkozik a szobaszökőkutak és növényekkel állatokkal nem érintkező vízfelületekre. ezeket is érdemes fertőtleníteni, és időnként lecserélni. A legionella baktérium a klímaberendezésekben is megtelepszik, de ezek fertőtlenítéséhez célszerű szaküzletben kapható speciális fertőtlenítő szereket beszerezni. Ezek rendszerint magas alkohol tartalmú, gyorsan párolgó szerek, melyek a hatásuk kifejtése közben, nem károsítják a fém részeket sem, és utána (szinte) maradék nélkül lebomlanak.A klímás szakkereskedésekben kapható szereknek hozzáférhető tanúsítványuk van, ahol pontos leírás van róla, hogy mi ellen használ, és hogy milyen berendezéseknél ajánlják a használatát. Remélem segítettem!

Farmosi Imre, 2010. június 15. - kedd 14:54

Tisztelt Cím! A levegő fűtő-hűtő készülékekben lévő vízhez milyen adalékot célszerű tenni, hogy ne alakulhasson ki benne a legionárius baktérium?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza