Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nyolcszáz féle gyógyszert hamisítanak!

Munkatársunktól, 2010. június 14. - hétfő 13:51
Címkék: gyógyszer, csalás, ellenőrzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Gyógyszerbiztonsági Intézet adatai szerint több mint nyolcszáz hamisított gyógyszertípust azonosítottak a szakértők tavaly. Ez a szám a megelőző év adataihoz képest harminchat százalékos növekedést jelent.A Gyógyszerbiztonsági Intézet (Pharmaceutical Security Institute, PSI) adatai szerint a tavalyi évben 9,2 százalékkal nőtt a gyógyszerhamisítás nemzetközi aránya. A szervezet 2009-ben összesen 2003 gyógyszerhamisítási bejelentést kapott, egy évvel korábban ez a szám 1834 volt. Az esetek közel felében vámhatósági lefoglalásról, illetve rendőrségi, egészségügyi razziáról volt szó. A hatóságok közel minden második alkalommal kereskedelmi mennyiségben bukkantak hamisítványokra.

A vizsgált esetek közül 531 alkalommal a hamisítványok engedéllyel rendelkező nagykereskedőknél vagy gyógyszertárakban kerültek elő. Ilyen esetekről tavaly negyvennyolc országból érkezett bejelentés.


Gyógyszerek laboratóriumi vizsgálata

A PSI szerint nem csak a hamisítási esetek száma, de az érintett termékcsoport is növekedett. A 2009-ben nyilvánosságra került gyógyszer-hamisítási ügyekben összesen 808 különféle gyógyszertípust azonosítottak a szakértők, ami harminchat százalékkal több a megelőző évben tapasztaltaknál. Az egyes lefoglalások során rendszerint egy vagy több gyógyszer hamisított verzióira bukkantak, a legkirívóbb esetben negyvennégy különböző hamisítványt találtak.

A területi megoszlást tekintve 2009-ben is több mint száz országból érkeztek a bejelentések az Intézethez. A 2003 vizsgált eset közül több mint nyolcszáz alkalommal ázsiai országok képezték a gyártó, tranzit-, vagy célországot. Dél-amerikai államok több mint ötszáz, európai országok közel 350 alkalommal voltak érintettek. Észak-Amerika mintegy kétszáz, a Közel-Kelet százötven, Afrika alig hetven esethez volt kapcsolható. A PSI 2009-ben közel ezerötszáz gyógyszerhamisításhoz köthető letartóztatást dokumentált, hatvan százalékkal többet, mint 2008-ban. Az összes őrizetbe vétel harmincegy százalékára Ázsiában, harminckét százalékára Latin-Amerikában került sor. A Közel-Kelet tizenegy, Európa hat, Észak-Amerika nyolc százalékos aránnyal járult hozzá a gyógyszerhamisítók leleplezéséhez és felelősségre vonásához.

Patikusok védjék a betegeket!

Az Európai Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének (European Association of Pharmaceutical Full-line Wholesalers, GIRP) éves közgyűlésén elhangzottak szerint nem célszerű, ha a nagykereskedőkre hárítják a gyógyszerszállítmányok eredetiségének ellenőrzését. A szervezet főigazgatója, Monika Derecque-Pois úgy vélte, nem növelné a biztonságot, sőt hamis illúzióba ringatnák a betegeket azzal, ha a gyógyszer-nagykereskedők rögzítenék a szállítmányok azonosító kódjait. A szakértő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mivel egyre nagyobb a kockázata annak, hogy hamis gyógyszerek jutnak be a legális gyógyszerforgalmazási csatornába, a probléma elleni fellépés szükségszerű.

Derecque-Pois úgy vélte, legbiztosabban úgy lehet megakadályozni, hogy a hamisítványok eljussanak a fogyasztókhoz, ha a forgalmazási lánc utolsó állomásánál, vagyis a gyógyszertárak és betegek közötti tranzakció során ellenőrzik a termékek eredetiségét. Hozzátette: a hamisítványok kiszűréséhez egy hatékony termékazonosítási rendszert kell kidolgozni. A főigazgató ennek kapcsán utalt a Svédországban elindított ellenőrzési programra, amelynek tesztidőszakát nemrég eredményesnek minősítették a résztvevők.

A svéd program során egyedi számkódokkal látták el a gyógyszerek csomagolását, amelynek alapján a patikusok - a kódot az erre a célra létrehozott adatbázis adataival összevetve - meg tudták állapítani, hogy az adott termék biztonsággal kiadható-e. Derecque-Pois szerint ez a rendszer jól alkalmazható lenne másutt is. Mint mondta, a patikák folyamatos ellenőrző munkája mellett a nagykereskedők véletlenszerű ellenőrzéseket végezhetnének a raktárukba érkezett, a gyógyszertáraknak szállítandó gyógyszereken. A GIRP közgyűlésen elhangzottak szerint a fenti azonosító kódokra csak a legnagyobb hamisítási kockázattal rendelkező gyógyszerek, vagyis a drágább és a jelentős fogyasztói igénnyel bíró termékek esetén lenne szükség. A biztonságtechnikai intézkedések mellett a szervezet szerint az engedélyezési és ellenőrzési rendszerek jobb szabályozása is célszerű lépés lenne.


Forrás: HENT
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza