Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nyolcszáz féle gyógyszert hamisítanak!

Munkatársunktól, 2010. június 14. - hétfő 13:51
Címkék: gyógyszer, csalás, ellenőrzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Gyógyszerbiztonsági Intézet adatai szerint több mint nyolcszáz hamisított gyógyszertípust azonosítottak a szakértők tavaly. Ez a szám a megelőző év adataihoz képest harminchat százalékos növekedést jelent.A Gyógyszerbiztonsági Intézet (Pharmaceutical Security Institute, PSI) adatai szerint a tavalyi évben 9,2 százalékkal nőtt a gyógyszerhamisítás nemzetközi aránya. A szervezet 2009-ben összesen 2003 gyógyszerhamisítási bejelentést kapott, egy évvel korábban ez a szám 1834 volt. Az esetek közel felében vámhatósági lefoglalásról, illetve rendőrségi, egészségügyi razziáról volt szó. A hatóságok közel minden második alkalommal kereskedelmi mennyiségben bukkantak hamisítványokra.

A vizsgált esetek közül 531 alkalommal a hamisítványok engedéllyel rendelkező nagykereskedőknél vagy gyógyszertárakban kerültek elő. Ilyen esetekről tavaly negyvennyolc országból érkezett bejelentés.


Gyógyszerek laboratóriumi vizsgálata

A PSI szerint nem csak a hamisítási esetek száma, de az érintett termékcsoport is növekedett. A 2009-ben nyilvánosságra került gyógyszer-hamisítási ügyekben összesen 808 különféle gyógyszertípust azonosítottak a szakértők, ami harminchat százalékkal több a megelőző évben tapasztaltaknál. Az egyes lefoglalások során rendszerint egy vagy több gyógyszer hamisított verzióira bukkantak, a legkirívóbb esetben negyvennégy különböző hamisítványt találtak.

A területi megoszlást tekintve 2009-ben is több mint száz országból érkeztek a bejelentések az Intézethez. A 2003 vizsgált eset közül több mint nyolcszáz alkalommal ázsiai országok képezték a gyártó, tranzit-, vagy célországot. Dél-amerikai államok több mint ötszáz, európai országok közel 350 alkalommal voltak érintettek. Észak-Amerika mintegy kétszáz, a Közel-Kelet százötven, Afrika alig hetven esethez volt kapcsolható. A PSI 2009-ben közel ezerötszáz gyógyszerhamisításhoz köthető letartóztatást dokumentált, hatvan százalékkal többet, mint 2008-ban. Az összes őrizetbe vétel harmincegy százalékára Ázsiában, harminckét százalékára Latin-Amerikában került sor. A Közel-Kelet tizenegy, Európa hat, Észak-Amerika nyolc százalékos aránnyal járult hozzá a gyógyszerhamisítók leleplezéséhez és felelősségre vonásához.

Patikusok védjék a betegeket!

Az Európai Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének (European Association of Pharmaceutical Full-line Wholesalers, GIRP) éves közgyűlésén elhangzottak szerint nem célszerű, ha a nagykereskedőkre hárítják a gyógyszerszállítmányok eredetiségének ellenőrzését. A szervezet főigazgatója, Monika Derecque-Pois úgy vélte, nem növelné a biztonságot, sőt hamis illúzióba ringatnák a betegeket azzal, ha a gyógyszer-nagykereskedők rögzítenék a szállítmányok azonosító kódjait. A szakértő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mivel egyre nagyobb a kockázata annak, hogy hamis gyógyszerek jutnak be a legális gyógyszerforgalmazási csatornába, a probléma elleni fellépés szükségszerű.

Derecque-Pois úgy vélte, legbiztosabban úgy lehet megakadályozni, hogy a hamisítványok eljussanak a fogyasztókhoz, ha a forgalmazási lánc utolsó állomásánál, vagyis a gyógyszertárak és betegek közötti tranzakció során ellenőrzik a termékek eredetiségét. Hozzátette: a hamisítványok kiszűréséhez egy hatékony termékazonosítási rendszert kell kidolgozni. A főigazgató ennek kapcsán utalt a Svédországban elindított ellenőrzési programra, amelynek tesztidőszakát nemrég eredményesnek minősítették a résztvevők.

A svéd program során egyedi számkódokkal látták el a gyógyszerek csomagolását, amelynek alapján a patikusok - a kódot az erre a célra létrehozott adatbázis adataival összevetve - meg tudták állapítani, hogy az adott termék biztonsággal kiadható-e. Derecque-Pois szerint ez a rendszer jól alkalmazható lenne másutt is. Mint mondta, a patikák folyamatos ellenőrző munkája mellett a nagykereskedők véletlenszerű ellenőrzéseket végezhetnének a raktárukba érkezett, a gyógyszertáraknak szállítandó gyógyszereken. A GIRP közgyűlésen elhangzottak szerint a fenti azonosító kódokra csak a legnagyobb hamisítási kockázattal rendelkező gyógyszerek, vagyis a drágább és a jelentős fogyasztói igénnyel bíró termékek esetén lenne szükség. A biztonságtechnikai intézkedések mellett a szervezet szerint az engedélyezési és ellenőrzési rendszerek jobb szabályozása is célszerű lépés lenne.


Forrás: HENT
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza