Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Túlvegyszerezett zöldség a polcokon

Munkatársunktól, 2010. június 09. - szerda 11:51
Címkék: mérgezés, élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A szakértők szerint az elmúlt öt évben csaknem húsz százalékkal emelkedett a szennyezett élelmiszerek aránya. Olyan terméket is vizsgáltak, amelyben 29 különféle permetszer volt, bár mind a hatályos határérték alatt.2008 szeptemberétől az EU megemelte a tolerálható vegyszermennyiséget az élelmiszerekben. Pedig a Greenpeace és a Global tanulmánya szerint a korábbi határértékek is veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre, különösen, mivel a többféle vegyszer hatása összeadódhat, sőt módosulhat.

A 2007 évi országos adatok szerint a gyümölcsök közül a kajszibarack, az alma, a körte és a meggy mintákban maradt legtöbbször permetszer. A zöldségek közül a fejes saláta, paprika, paradicsom, uborka mintákban szinte mindig találtak vegyszermaradékot. A fejes saláta szennyezettsége világszerte probléma. Több vizsgálat szerint az eper is fokozott kockázatot jelenthet a fogyasztókra. Két éve a Marokkóból importált eperben a megengedett szermaradék határértékének harminchétszeresét mutatták ki.

Jasinka János kaposvári agrármérnök, okleveles növényvédelmi szakmérnök szerint, ha az uniós piacra bekerül a külföldi áru, már jószerivel csak a szúrópróbaszerű vizsgálat deríthet fényt az esetleges gondra.Úgy tudom egy marokkói kertészt korábban letiltottak az uniós beszállításról a megengedettnél magasabb vegyszermaradvány miatt - mondta. "Az illető a magyarországi paprikaszállítmány közel két százalékát exportálta."


Gyümölcsök vizsgálata

Tóth István, a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság igazgatója elmondta: ezekben a napokban paradicsomot, paprikát, sárgarépát vizsgálnak az ellenőreik. Még tart az eper vizsgálata, és elkezdődött a cseresznye, a meggy és az alma ellenőrzése.

Leszögezte, hogy a visszatérő vizsgálatok ellenére is kevés gondról szereztek tudomást. Az igazgató kiemelte: nyugodtak lehetnek a vásárlók. Biztonságban vannak a fogyasztók, a rendszeres zöldség-gyümölcs vizsgálat a vevők érdekét szolgálja - mondta határozottan Mészáros József, a megyei területi agrárkamara titkára.

Forrás: Sonline.hu
    

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza