Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

SMS buktatja le a hamis gyógyszert

Munkatársunktól, 2010. június 09. - szerda 13:01
Címkék: gyógyszer, csalás, ellenőrzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Több ezer fogyasztó használta a tesztidőszakban azt az új mobiltelefonos szolgáltatást, amelyet a nigériai gyógyszerhatóság indított a hamis gyógyszerek kiszűrése érdekében. A betegek a gyógyszeres dobozokon található azonosító kódot SMS-ben elküldve győződhetnek meg a termék eredetiségéről.A száz napos tesztidőszak során több mint 6700 fogyasztó közel 23 ezer darab, a vásárolt gyógyszer eredetiségigazolását lekérő és azt visszajelző SMS-t küldött és fogadott Nigériában. A gyógyszerhamisítás elleni és fogyasztóvédelmi program elindítása a Nemzeti Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (NAFDAC), valamint a technológiát kidolgozó Sproxil együttműködésével történt. Kihasználták a négy helyi mobilszolgáltató által nyújtott infrastruktúrát és a meglehetősen magas, ötvenhat százalékos mobiltelefon-ellátottságot. A februártól május közepéig tartó tesztidőszakot a Sproxil közleményében sikeresnek minősítette.

A tesztelésbe a Merck Sante által gyártott, és az afrikai országban a Biofem által forgalmazott cukorbetegség kezelésére javallott Glucophage tablettákat vonták be. A bő három hónap alatt 735 ezer doboz gyógyszert láttak el a speciális címkékkel. A címkéket lehúzva a vásárlók egyedi számkódot találtak, amelyet az erre a célra létrehozott ingyenes információs telefonszámra elküldve, tájékozódhattak a termék valódiságáról.

afp
Hamis gyógyszerek megsemmisítése Nigériában

Ahogy az szinte várható volt, a helyi piacra szállító hamisítók meglehetősen gyorsan reagáltak az új technológiára. Több résztvevő patikában bukkantak olyan gyógyszeres dobozra, amelyben az egyik bliszter (műanyag gyógyszeres tégely) eredeti, a másik hamis pirulákat tartalmazott. A hamisítók ezeken a dobozokon olyan feliratot helyeztek el a fogyasztók megtévesztése érdekében, amelynek - valótlan - állítása szerint egyetlen Sproxil címke hitelesíti a teljes csomagot.

A Sproxil közlése szerint a technológia jelentette többletköltség is kifizetődő, ugyanis a program indítása óta egyre több patika kezdett el rendelni a Biofem-től, vásárlóik ugyanis egyre nagyobb arányban visszautasítják azokat a Glucophage dobozokat, amelyek nincsenek a Sproxil címkékkel ellátva. A Biofem a tesztidőszak lezárását követően is üzemben tartja a szolgáltatást. Május közepe óta a cég közel tízezer fogyasztótól összesen több mint 34 ezer mobilüzenetet fogadott.

A NAFDAC a technológia több gyártóra és több termékre történő kiterjesztését tervezi, de a gyógyszeripari cégek számára nem teszi kötelezővé a részvételt. A gyógyszerhatóság meggyőződése szerint a növekvő eladási mutatók és egyéb kereskedelmi előnyök önmagukban is kellően vonzóak ahhoz, hogy a gyógyszeriparban érdekelt gyártókat önkéntes csatlakozásra bírja.

Forrás: HENT
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

eberti, 2010. augusztus 13. - péntek 16:59

ezt itt is be kéne vezetni!

Kommentek

Mária Ádám, 2020. február 16.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lázár István, 2020. február 14.

Mi 2019.10.28-án rendeltünk telje nyílás záró cserét, a mai napi semmi, csak ígérgetések ...

Ablakcsere buktatókkal

Mr Mito, 2020. február 11.

Né hígyjél té Richard Cosmos, mivel ő égy csáló gázfickó, átkoz tégéd éső szél vihá...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza