Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Olcsó, de nem szürkeimport!

Munkatársunktól, 2010. június 08. - kedd 13:31
Címkék: fogyasztóvédelem, olcsó
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A jogilag nem létező "szürkeimport" kategória főként műszaki termékek esetén hátráltatja a versenyt. A nagy cégek így "becézik" a konkurencia olcsóbb termékeit, garanciális problémák emlegetésével próbálva elriasztani a vevőket. A Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint a garancia egyformán kötelező érvényű, minden Magyarországon forgalmazott termékre.Nem csempészáru, nem hamisítvány: ugyanaz a termék, mégis akár harmadával lehet olcsóbb. Az egyik forgalmazó szerint árversenyről van szó, a másik szerint "szürkeimportról". A nagy márkák képviseletei sokszor igyekeznek vevőikkel elhitetni, hogy a kedvezőbb ár mögött garancia nélküli, gyanús termék lehet. Pedig a törvény nem ismeri a szürkeimport fogalmát és a garancia vállalását sem lehet megkerülni.

"A szürkeimport jogi kategóriája nem létezik. Ha valaki a terméket külföldön legálisan vásárolta meg, Magyarországra legálisan hozza be, tehát minden vámkezelési, adózási és egyéb jogszabálynak megfelel, akkor a portéka legálisan forgalmazható Magyarországon." - mondja dr. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának vezetője. "A garancia mögött álló jogszabályok egyértelműen ugyanazok, mint ha más csatornán, márkaképviseleteknél, szakáruházban vásároltam volna. Ha egy ilyen termék meghibásodik, akkor ugyanazok a jótállási szavatossági szabályok kell, hogy érvényesek legyenek, mint bármilyen más termékre."

Fogyasztók/ Tóth Sándor Péter
Kathi Attila

A szakértők szerint a jelenség Magyarország uniós csatlakozáskor kezdődött, amikor a vámhatárok megszűnésekor élelmes magyar kereskedők saját beszerzési forrásaikból egyes termékeket a nagy hivatalos magyarországi forgalmazók árainál olcsóbban kezdtek kínálni. Egy márkás videotechnikai felszereléseket és eszközöket forgalmazó, kisebb kereskedés, az Arizona MPS Kft. is folyamatosan tapasztalja a nagy képviseletek félrevezető tanácsait.

"Néhány pályázaton a márkakereskedők azt a rémhírt keltették, hogy csak az általuk forgalmazott eszközök származnak hivatalos forrásokból, csak ezekre vonatkozik a gyári garancia. Ez nem így van, például a mi termékeink is mind legálisan kerülnek Magyarországra, és egyes termékeknél akár az öt-hét éves garancia is érvényes lehet."- fogalmazott Juhász András, az Arizona MPS ügyvezetője. A közvetlen külföldről hozott termékekre is érvényes a garancia, de érdemes arra odafigyelni, hogy mindig megkapjuk a jótállási papírokat is.

Forrás: Forte Communications
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2020. január 24.

Szüksége van kölcsönre? személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzáloghitel? Mezőgazdasági...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza