Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Csempészek az M7-esen

Munkatársunktól, 2010. június 07. - hétfő 11:55
Címkék: vpop, cigaretta, csempészet, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A magyar sztrádák Szlovénián és Ausztrián keresztül közvetlen autópálya-összeköttetést kínálnak Olaszországgal, Franciaországgal vagy Spanyolországgal. Miután a schengeni csatlakozással a határellenőrzés is megszűnt, sokan azt hiszik, bármit szabadon, minden megkötés nélkül szállíthatnak.


Amióta 2007-ben az M7-es autópálya és az M70-es autóút utolsó métereit is átadták a forgalomnak, megnyílt az egyenes út Kelet- és Nyugat-Európa között. Rohrer Gyula százados, aki a VPOP Nyugat-dunántúli Regionális Parancsnokságának zalaegerszegi járőr alosztályát vezeti, nap mint nap látja, tapasztalja, hogy kik és mire használják az útvonalat. Az M7-esen és az M70-esen rendszeresen utazók sűrűn találkoznak külföldi járművekkel.

Mindent csempésznek

Rendszámaik alapján sok az olasz, francia, spanyol autó, volánjaik mögött azonban szinte kizárólag román, moldáv és bolgár állampolgárok ülnek, bár a nemzetközi forgalomnak az ukránok is gyakori résztvevői. Az M7-es autópályán - és Szlovénia felé tartó leágazásán, az M70-es autóúton - sokan robognak Románia, Bulgária, Moldávia irányából Olaszországba, Franciaországba és Spanyolországba, és persze vissza.

És ha már szinte nyílegyenes az út Európa gazdagabb országaiba, az akadálymentes eljutás lehetősége nem keveseket bűnre csábít. Gyakran a nagy haszon reményében mennek bele az illegális ügyletekbe.

mti
Örökzöld sláger a cigaretta

A százados közlése szerint csupán idén, május végéig 263 ezer szál csempészcigarettát találtak ezen az útszakaszon, autókban elrejtve. Nem ritkán a kocsik üregeibe gyömöszölik vagy pótkerékbe dugják a csempészárut, sőt három esetben az is előfordult, hogy kívülről krémtortának álcázva próbálták a keleti cigarettát nyugatra juttatni a sofőrök. Az M7-es zalakomári pihenőjében több hatóság tartott közös, minden járműre kiterjedő ellenőrző akciót, amelynek során e sorok írójának jelenlétében is gyors eredményre vezetett a vám- és pénzügyőrök vizsgálódása.

Flegma moldávok

Mindössze negyed órát töltöttek kint a parkolóban, amikor egy bolgár rendszámú Mercedesszel befutott két jól öltözött moldáv fiatalember. A csomagtartójukból először csak néhány papírdoboz került elő, amelyek tetején sütemények voltak, alattuk azonban tucatnyi karton cigaretta lapult. Alaposabb ellenőrzés és kikérdezés következett, így a pénzügyőrök a csomagtartó és az utastér kárpitjai, a hátsó ülés lapja és támlája mögött kutakodva összesen csaknem 260 karton dohányárut találtak. A két fiatal szemlátomást nyugodtan szemlélte az akciót.

A csempészek általában nem kezdők, tudják, hogy mi vár rájuk, ha lebuknak - a magyar pénzügyőr annyit tehet, hogy a jövedékkel való visszaélés miatt feljelentést tesz. Emellett jövedéki bírságot is kiszab, ami az eldugott cigaretta magyar jövedéki adójának kétszeresét teszi ki. A Mercedesben talált, nagyjából kétmillió forint értékű füstölnivaló után mintegy kétmillió forint a bírság.

A csempészek egyike, aki utasként foglalt helyet a kocsiban, erre csupán annyit válaszolt félvállról, hogy négy-öt ezer euró biztosan van nála...

Illegális kutyakölykök

Kollégáival együtt Rohrer Gyula sem csodálkozik már a csempészek felkészültségén. A bűnben utazók ugyanis nagyon jól tudják, hogy ha lebuknak, a bírság kifizetése után menten távozhatnak is. Nemrég akadt olyan cigarettacsempész, akire a nála talált áru miatt hatmillió forintos jövedéki bírságot szabtak ki - fél órán belül nála volt a pénz.

A százados felidézte, hogy az Európai Unión belül legálisan mindenki nyolcszáz szál cigarettát tarthat magánál, az unión kívülről érkezők - márpedig például a moldávok annak számítanak - mindössze negyven szálat, vagyis két doboznyi mennyiséget. Sokan azt sem tudják, hogy gázolajból az üzemanyagtartály tartalmán kívül összesen tíz litert, míg tüzelőolajból egyetlen litert sem lehet behozni az unió területére. Idén már ezekből a termékekből is több mint kétezer litert koboztak el a vám- és pénzügyőrök. Tavaly 56 ezer hamis karórát és jelentős mennyiségű, szintén hamis parfümöt is találtak a VPOP munkatársai. 2010-ben a legkapósabb csempészáru láthatóan a cigaretta.

Már szerszámot is lopnak?!

A cigarettán kívül persze mindenféle más, legálisnak cseppet sem számító szállítmány is utazik, minden bizonnyal pont az M7-esen. Legalábbis erre lehet következtetni a hazai és a nemzetközi sajtóban időről időre felbukkanó hírekből.

A román vámszervek tavaly például arra panaszkodtak, hogy a nyári szabadságolások idején a Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások között új slágercikk került előtérbe. Építkezésekről vitték (volna) haza a kisebb-nagyobb gépeket, berendezéseket, amelyekkel azután sorra fennakadtak a hatósági ellenőrzéseken.

Olaszországban néhány hete magyar kutyacsempészeket füleltek le az ottani hatóságok. A két magyar rendszámú járműben - egy furgonban és egy személyautóban - összesen tizenöt kölyökkutyát találtak, amelyeket valószínűleg magyar tenyésztőktől kézbesítettek volna olasz vevőknek, - persze törvénybe ütköző módon.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza