Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Üdülési jog - eladhatatlan áru

Munkatársunktól, 2010. június 04. - péntek 13:51
Címkék: vendéglátás, utazás, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Üdülési jog vásárlásába - mint minden, hosszabb távra szóló tulajdonszerzés esetében - csak alapos mérlegelés után ajánlott belevágni. Különben az "ígéretes" befektetés inkább viszi, mintsem hozza a pénzt.Széles skálán mozog az üdülési jogok kínálata, itthon a balatoni és egyéb gyógyvizes üdülőhelyek, míg a határon túl a divatos tengerparti nyaralóhelyek, illetve a szomszédos országok síterületei állnak a kínálati lista élén. Hévízen például október második hetében kétfős apartman üdülési joga már megszerezhető 800 ezer forintért, negyvenezer forintos éves fenntartási költséggel, de egy zalakarosi főszezonbeli négyszemélyes apartman üdülési jogáért már 2,5 milliót kell letenni, az évente fizetendő költség pedig 65 ezer forintra rúg.

Mivel a fenntartási költségek évente minimum az inflációhoz hasonló mértékben emelkednek, ha valamilyen nagyobb felújítást vagy a szolgáltatás minőségi javítását végzik el az érintett üdülőlétesítményben, ez az összeg jócskán megemelkedhet. Persze az érdeklődők számos külföldi szállodában, apartmanban is vásárolhatnak üdülési jogot: például kanári-szigeteki augusztusi két hetet 1,5 millió forintért hetente, évi 800 eurós pluszköltséggel, vagy 2,1 millióért a szomszédos Ausztriában, Murau környékén egyhetes decemberi jogot egy kétszemélyes apartmanban, amit további 220 euróval kell évente megfejelni.

AFP
Néha még az utazás ilyen módja is kevesebb kellemetlenséggel jár

Valóban jó befektetés az üdülési jog? - kérdezte a Napi Gazdaság a hazai ingatlanos szakemberektől, annak ismeretében, hogy amíg a hirdetésekben óriási a kínálat, a kereslet szerint szinte nulla. Különösen a másodlagos piac áll, s ezt név nélkül egy, az üzletággal foglalkozó cég vezetője is elismerte.

Ha valaki "csak" a családja hosszú távú üdülését próbálja ekképpen biztosítani, befektetésről nemigen lehet beszélni. Hiszen ahhoz, hogy hozamot termeljen, bérbe kell adni, bár napjainkban az üdülőbérleti piac - s nemcsak a hazai - jelentősen visszaesett - mondja Sztranyák József, a Magyar Ingatlan Tanács elnöke.

Az üdülési jog ára mellett az éves fenntartási költség összege helytől, minőségi besorolástól, az üdülési hét "színétől" s idejétől függően itthon általában évi 40-80 ezer forint körül van, az ausztriai Murau síterületen 220-300 euró, míg a Kanári-szigeteken 300-400 euró. Az üdülési jogot közvetítő rendszeren belül - az adott üdülőterület iránti kereslet által meghatározott szezonnak megfelelően - színekkel jelzik az egyes heteket. Így a főszezont pirossal, az utószezont fehérrel, míg a holt szezont kékkel, s ezek "értéke" az üdülő helyétől (napos nagyvárosi tengerpart, síelésre alkalmas hegyvidék) függően az árban is jelentkezik. Ha a tulajdonos más időpontban vagy máshová szeretne üdülni menni, a cserét bonyolító szervezet segítségével - melyek közül az RCI a legnagyobb - ezt megteheti, persze nem biztos, hogy a számára kedvező szezonban és helyre ez sikerül is. A cseredíj összege általában 100-230 euró között mozog, s azt is be kell kalkulálni, hogy a csereszervezetek 100-150 euró közötti éves tagsági díjat kérnek az üdülési jog tulajdonosaitól. Ez ugyan nem kötelező, de a különféle szolgáltatások (például az említett cserelehetőség) csak ekkor igényelhetők.

Az internetes fórumokon se szeri, se száma azoknak a leveleknek, melyekben az üdülésijog-tulajdonosok ecsetelik csőbehúzásuk különböző formáit. Nem azt kapták, amivel a bemutató rendezvényen kecsegtették őket: a megvásárolt üdülési jogot nem tudják eladni, az ígért szolgáltatások nagy részéért fizetni kell, nem tudnak cserélni, a fizetendő fenntartási költségek pedig évről évre emelkednek, a tulajdonos pedig tehetetlen. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság társadalmi kapcsolatok főosztályvezetője ezzel kapcsolatban kifejtette: a probléma az, hogy a termékbemutató rendezvényre meghívottak anélkül vágnak bele az üzletbe, hogy kellően átgondolnák: megéri-e a családnak egy ilyen, hosszú távú nyaralási konstrukció. Nem mérlegelik az előnyeit, hátrányait, az évente felmerülő járulékos költségeket s a cserébe kapott szolgáltatásokat, valamint azt, hogy nem olcsóbb-e évente inkább egy-egy útra utazási irodán keresztül befizetni. A szerződést is sokszor érzelmileg túlfűtött állapotban - ami a hasonló termékbemutatók sajátja -, a cégek képviselőinek gyakran félreérthető tájékoztatása nyomán és "finom nyomására" írják alá, anélkül, hogy figyelmesen áttanulmányoznák, egyeznek-e az ígéretekkel a benne foglaltak. Utólag szinte visszafordíthatatlan a vásárlás.

Forrás: Napi Gazdaság/Index
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Királyné Domján Éva, 2015. február 11. - szerda 20:26

Szeretnénk odaajándékozni üdülési jogunkat ,alapitványnak , vagy magánszemélynek

Halász Boglárka, 2012. március 24. - szombat 12:29

Szeretném eladni üdülési jogomat Grand Canarián, családi okok miatt, minden megoldás érdekel.

Mészáros Mihály, 2012. január 06. - péntek 16:54

Tenerifei 21 heti üdülési jogomat 3éve nem tudom eladni.jelentkezzen aki megveszi vagy olyan közvetítőt tud aki nem csaló mert csak ilyeneket ismerek!!!!!

Veszely Andor, 2011. április 03. - vasárnap 09:41

Az állítás nem igaz!! Magyarországon több mint 40 ezer család rendelkezik belföldi vagy külföldi üdülési joggal. Legnépszerűbbek a magyarországi gyógyfürdők és wellness központok vonzás körzetében lévő üdülők, illetve az osztrák télisport - hegyi túra központok, a mediterrán térség, horvát, spanyol, kanári-szigetek tengerpartjain épült Timeshare üdülők. Magyarországon legalább 40 olyan üdülő létesítmény van, ami részben vagy teljes egészében az üdülési jogra szakosodott. 23 olyan jelentős üdülő van, ami tagja az II vagy az RCI nemzetközi csereszervezetnek. A belföldi csere üdüléseket a H-csere Kft bonyolítja.

Nyugodt természetes környezetben üdülési jog eladó, több száz évre., 2011. január 14. - péntek 12:34

Limitált darabszámban a holdon üdülési jog eladó. Érdeklődni a NASA-nal. Köszönöm

andiandi, 2010. december 31. - péntek 05:40

Mennyibe kerül egy üdülési jog? Évente igénybe vehető, elcserélhető, 30 - 40 n méteres, 3 - 4 csillagos apartman: terasz, nappali konyhával, hálószoba, fürdőszoba, előszoba. Tájékoztató vételárak 2010 - ben. Magyarország: 4.000 EURO Horvátország, Ausztria: 8.000 EURO Spanyolország: 10.000 - 15.000 EURO Kiemelt üdülőhelyek: 15.000 - 20.000 EURO Vételár nagymértékben függ: - az üdülő földrajzi helyétől: Magyarország, Ausztria, Földközi tenger, Atlanti óceán, Szigetek, USA. - az üdülési hely ismertségétől, keresettségétől: Hévíz, Hajdúszoboszló, Isztria, Velence, Malaga, Tenerife, Florida. - az üdülési hely adottságaitól: város, tengerpart, hegyoldal, sí központ, wellness, gyógyfürdő, kultúra, régészet. - az üdülő szolgáltatásaitól: minél több a szolgáltatás, annál értékesebb. - az üdülő minősítésétől: 3 - 4 - 5 csillagos - az apartman nagyságától: 1 - 2 - 3 szobás, 2 - 4 - 6 személyes. - a szezontól: fő szezon, elő - utó szezon, szezonon kívüli, piros, zöld. - a hetek számától: 2 - 3 hét kétszer, háromszor többe kerül. - üdülési jog szerződés fajtájától: bérleti jog, használati jog, tulajdon jog. - az években meghatározott időtartamától: 20 - 30 év, 50 - 99 év, örökös. Vásárláskor célszerűen, egy csomagot vagy konstrukciót szoktak eladni, ami tartalmazza az üdülési jog vételárát, az éves fenntartási díjat és a tagsági (klubtagsági) díjat. A vételárat az eladó és a vevő közösen, egy alku során alakítja ki, amit üdülési jog szerződésben rögzítenek. A szerződésben rögzített összeget kell Önöknek egyben vagy részletekben kifizetni ha vásárolnak. Mennyibe kerül majd Önnek egy hét üdülés? Vételár osztva a szerződött évek számával, plusz a fenntartási díj minden évben! Akkor jár jól, ha le tudja szorítani a vételárat és hosszú időre szóló szerződét tud kötni. További - évente - felmerülő költségek: Fenntartási díj: 100 - 300 EURÓ/év (kötelező) Tagsági - klubtagsági díj: 100 - 150 EURÓ/év (nem kötelező) Csere költségei: 100 - 200 EURÓ/tranzakció (alkalmanként) Mennyibe kerül egy hét üdülés? Vételár osztva a szerződött évek számával, plusz a fenntartási díj minden évben! Például: 4.000 EURO vételár osztva 50 év használati joggal, ami egyenlő 80 EURO használati jog/év, plusz 200 EURO fenntartási díj. Ez alapján az éves költség mindösszesen: 280 EURO évente.

Herbert Kati, 2010. október 05. - kedd 15:05

Valóban nagyon körültekintőnek kell lenni, ha az ember üdülési jogot vásárol!Főleg annak éri meg, aki valóban szeret utazni, és nyaral is rendszeresen!Nekünk van, szeretjük. Egy ingyenes hétre mentünk ki régebben a Regency Resorts-hoz a free-tenerife.hu csapatán keresztül, és vettünk is! Nekünk bevált!

Veszely Andor, 2010. június 26. - szombat 09:03

Luxus apartman ingyenesen egy hétre! Jelentkezzenek! Vegyék igénybe a Vendégküldő Programot! Takarítsák meg a szállás költségeit! Töltsenek el egy kellemes hetet a Regency Resorts Tenerife 4 - 5 csillagos üdülőinek Atlanti óceánra néző luxus apartmanjaiban. Egész évben, télen - nyáron, üdülhetnek, strandolhatnak, napozhatnak, élvezhetik a nyár örömeit. Vendégküldő Program Célja: A Kanári Szigetek egyike, Tenerife, a Regency Resorts Tenerife üdülő csoport népszerűsítése. Szabad apartmanok ingyenes kiutalása meghívott vendégek számára. Regency üdülők, apartmanok, szolgáltatások bemutatása, kipróbálása a helyszínen. Regency Resorts Tenerife üdülési jogok vétele, eladása, cseréje, bérbeadása. Részvételi feltételek: - 30 - 60 életkorú pár, élettárs, család ( 2 felnőtt és max. 2 saját gyerek) - Még nem vettek részt a Regency Resortsnál kedvezményes üdülésen. - A helyszínre érve befizetik a kauciót. 300 € - Minden kötelezettség nélkül, részt kell venni egy üdülési jogról szóló beszélgetésen.

Kommentek

Mária Ádám, 2020. február 16.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lázár István, 2020. február 14.

Mi 2019.10.28-án rendeltünk telje nyílás záró cserét, a mai napi semmi, csak ígérgetések ...

Ablakcsere buktatókkal

Mr Mito, 2020. február 11.

Né hígyjél té Richard Cosmos, mivel ő égy csáló gázfickó, átkoz tégéd éső szél vihá...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza