Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Vizsgázni fognak a hitelügynökök

Munkatársunktól, 2010. június 04. - péntek 10:31
Címkék: hitel, eljárás, törvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az ügynökök őszre kötelezővé tett vizsgarendszere alaposan átalakítja majd a hitelközvetítői piacot. Nem zárható azonban ki, hogy az ügyfelek számára a szolgáltatások így hosszabb távon drágulhatnak.A hitelközvetítői piac az új szabályozás hatására kevesebb mint harmadára zsugorodhat - állítja Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója. A jelenlegi 30-40 ezer szereplő helyett a következő évben már tízezernél kevesebben foglalkozhatnak ezzel a tevékenységgel. A piacon régóta működő nagy vállalkozások (mint az OCHC is) egyébként többször felhívták a figyelmet, hogy a hatalmas közvetítői boomot a hiányzó szabályozás okozta. Bánfalvi tehát kifejezetten kedvezőnek tartja a szakmai követelmények előírását, bár - jegyezte meg - ezek megfogalmazása a banki termékekkel foglalkozóknál az átlagnál valamivel szigorúbbra sikeredett.

A Credithill értékesítési vezetője, Rákos Tamás nem számol olyan jelentős lemorzsolódással. Ő úgy véli, húszezernél biztosan több tanácsadó maradhat a piacon. Körülbelül 15 ezerre teszi ugyanis a biztosítókhoz, illetve bankokhoz közvetlenül kapcsolódó ügynökök számát. Ezek az intézmények pedig nagy valószínűséggel letetetik a szükséges vizsgát. Rákos szerint egészséges változást jelent és önmagában is minőségi javulást hoz, hogy 8-10 nagyobb cég maradhat a piacon, amelyek 500-600 közvetítőt foghatnak össze. Igazán a független ügynökök végét jelentheti a mostani szabályozás. A Credithillnél az újonnan belépők az első két hónapban eddig is oktatást kaptak, ráadásul a különböző termékek megismertetését is fokozatosan végezték. A cégnél levőkkel már májusban meg is szereztették a szükséges vizsgát. Az OCHC most szervezi, hogy az itt dolgozó közvetítők időben megszerezzék a szükséges végzettséget.


Szabályozás a szürkeség ellen

A kisebb ügynökláncok persze nem annyira lelkesek a módosítás miatt. Mint lapunk érdeklődésére több vállalkozásnál is elmondták: a szolgáltatók körének "művi" csökkentése a verseny kárára mehet. Ez ráadásul olyan következménnyel is járhat, hogy az ügyfeleknek különböző címeken az eddigi díjmentesség helyett fizetniük kell. Bánfalvi ezzel kapcsolatban elmondta: az, hogy valaki megfelelő színvonalon szolgáltasson, jelentős befektetést igényel.

A folyamatos továbbképzéshez, a technikai háttér megteremtéséhez és biztosításához, a netes felület kialakításához és kezeléséhez komoly fejlesztések szükségesek. Közben pedig a közvetített állomány a válságot követően jelentősen csökkent, egyúttal határozottan mérséklődtek a banki jutalékok is. Az OCHC ezzel együtt - ahogy az igazgató fogalmazott: a végsőkig - kitart amellett, hogy az ügyfelek számára a közvetítéshez kapcsolódó széles körű szolgáltatását ingyenesen nyújtsa.

Szinte általános az a vélemény, hogy a piacnak igazán nagy kárt azok az ügynökök okozták, akik különböző ügyeskedésekkel biztosították maguknak a forgalmat. Piaci információk szerint akadtak, akik bűncselekménytől sem visszariadva ötvenezer forintos nagyságrendű összegért beszereztek ügyfelüknek például hamis munkáltatói igazolást. Akadt, aki a jogszabálynak azon előírását, hogy a közvetítő vagy az ügyféltől, vagy a pénzügyi intézménytől kaphat csak pénzt, "virtuálisnak" nevezte. Azt ugyanis nem tudják semmilyen rendelkezéssel kivédeni, hogy miközben az ugyanannak a tulajdonában levő alkuszcég az ügyféltől, a közvetítő a pénzügyi intézménytől kapjon jutalékot.

Forrás: Index
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2020. január 24.

Szüksége van kölcsönre? személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzáloghitel? Mezőgazdasági...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza