Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

PPO-ügy - a fogyasztóknak van igaza

Munkatársunktól, 2010. június 02. - szerda 11:11
Címkék: fogyasztóvédelem, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A békéltető testületi eljárásokon hozott döntések alapján a fogyasztói kérelmek megalapozottak voltak. Az általános szerződési feltételeket szabálytalanul módosította a PPO.A FEOSZ fellépése

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez (FEOSZ) fordulhattak azok a fogyasztók, akiket kár ért a ppo.hu oldalt üzemeltető cég tevékenysége miatt. A beérkezett közel kétszáz panasz alapján a Szövetség úgy döntött, hogy békéltető testületi eljárásokat indít az ügyben, és ehhez kérte a fogyasztók meghatalmazását, valamint az ügy alapjául szolgáló bizonyítékok benyújtását. Több békéltető testületi eljárás indult az ország különböző megyei, illetve fővárosi békéltető testületei előtt. Az eljárások egy része még folyamatban van, a mai napig meghozott és a FEOSZ részére eljuttatott döntések alapján a fogyasztói kérelmek megalapozottak voltak.

Mivel a vállalkozás alávetési nyilatkozatot egyik esetben sem tett, így ahol már lezárult az eljárás, ott ajánlást hoztak az egyes békéltető testületek, melyben a 2490 forint összegű díj visszatérítése szerepelt a rendelkező részben. A döntése indokolásában az általános szerződési feltételek nem jogszerű módosítása állt.


Az előzmények

A ppo.hu internetes oldalt üzemeltető vállalkozás, a svájci székhelyű Centillion Consulting and IT Technology AG (székhely: Svájc, 6301, Zug, Gubelstrasse 5.) szolgáltatását 2009-ben a fogyasztók álláspontja szerint teljesen ingyenesen végezte, azaz sem hirdetéseiben, sem az általános szerződési feltételekben, sem az egyedi regisztrációban nem közölt regisztrációs díjat, vagy éves díjfizetési kötelezettséget számukra. Ugyanakkor a ppo.hu honlapon jelenleg megtalálható 2009-es Általános Szerződési Feltétel Díjtáblázat értelmében havi díja nem volt a szolgáltatásnak, 940 forintos adminisztrációs költség azonban igen.


Nem szóltak a szerződési feltételek megváltozásáról

Akár az ingyenes regisztrációhoz, akár a 940 forintos összeghez viszonyítjuk, a 2490 forintra történő emelés amellett, hogy jelentős anyagi kárt jelent a fogyasztóknak (egyszersmind jelentős anyagi hasznot a vállalkozásnak), jogszabályba is ütközik az ÁSZF ilyen módon történő megváltoztatása miatt. A Polgári Törvénykönyv értelmében az ügyfeleket külön tájékoztatni kell arról az általános szerződési feltételről, amely a szokásos szerződési gyakorlattól, a szerződésre vonatkozó rendelkezésektől lényegesen vagy valamely korábban alkalmazott kikötéstől eltér. Mivel ezen tájékoztatás nem történt meg - a 2490 forintra történő emelés pedig lényeges szerződésmódosítást jelent -, a cég jogszabályba ütköző módon változtatta meg szerződési feltételeit és jutott hozzá a fogyasztók pénzéhez.

A FEOSZ a fentiek alapján levélben kereste meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot és a Gazdasági Versenyhivatalt, és javasolta eljárás megindítását, valamint megkereste a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét és az OTP Bank Nyrt.-t is tájékoztatás kérése céljából.


A következmények

Az oldalt üzemeltető cégtől a mai napig nem érkezett válasz, ugyanakkor a rendőrség nyomozást indított az ügyben, a Gazdasági Versenyhivatal szintén vizsgálja az ügyet. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közérdekű keresetet indított a cég ellen

Ami az egyes bankokat illeti: ugyanazokat a szabályokat alkalmazzák eltérően a különböző hitelintézetek, hiszen van olyan fogyasztó, aki már visszakapta a pénzét, és van olyan fogyasztó is, akinek a chargeback folyamatra tekintettel letiltották a bankkártyáját, majd akár tízezer forint feletti összeggel meg is terhelték, mert ennyi az ügyintézési díj. (Ugyan erről elfelejtették korábban tájékoztatni, hiszen ilyen költségek mellett valószínűleg bele sem fogott volna a fogyasztó ebbe a tranzakcióba.) Sőt ugyanazon banktól is eltérő válaszokat kaptak a fogyasztók, a panasz elutasításától kezdve az előzetes pénzvisszautalásig.

Olyan fogyasztói panaszokkal is találkozott a FEOSZ, ahol a banki ügyintézők még nem is hallottak erről a lehetőségről, és csak hosszas telefonálgatás után került elő a megfelelő formanyomtatvány.

A PPO-ügy részletei: PPO lehúzás - derült égből tranzakció

Forrás: FEOSZ
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza