Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Törvényt módosítottak a sárga csekk ellen

Munkatársunktól, 2010. június 01. - kedd 10:31
Címkék: törvény, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Több millió embernek okozhat bosszúságot, illetve akár többletkiadással is járó kellemetlenséget egy, a sárga csekkek befizetéséhez kapcsolódó új jogszabályi változás.Az átutalási megbízással történő készpénz befizetés, amit hétköznapi nyelven "sárga csekkes befizetésnek" szoktunk nevezni, a 2010. április 30-áig érvényes szabályok szerint a Magyar Posta pénztáránál történő befizetéssel teljesítettnek volt tekinthető. A befizetők hosszú évek alatt megszokták, hogy a sárga csekken feltüntetett fizetési határidő számukra a postai befizetés határidejével azonos.

2010. május elsejétől azonban a fizetési megbízás azon a napon teljesül, amikor a pénz a kedvezményezett (pl. a szolgáltató) számláján megjelenik. Ezt a módosítást a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény, és annak nyomán a Magyar Nemzeti Bank rendelete (A pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009 (VIII.6.) MNB rendelet) írja elő.


Elcsúszhatunk a határidőn

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) figyelmezteti a fogyasztókat, hogy kövessék figyelemmel a számláikban feltüntetett fizetési határidőket, és a lejárat előtt legalább két nappal korábban fizessék be csekkjeiket a postán. A posta részére a jogszabály ugyanis maximum két napot engedélyez a befizetett összeg címzetthez történő átutalására.

Az OFE közleményében felhívja a lakosságot széles körben kiszolgáló vállalkozások (energiaszolgáltatók, vízművek, távközlési társaságok, távhőszolgáltatók stb.) figyelmét arra, hogy tanúsítsanak fogyasztóbarát magatartást, minél hatékonyabban tegyenek eleget tájékoztatási kötelezettségüknek.

"Éljenek pl. azzal a lehetőséggel, hogy a számláikban, vagy a kísérő számlalevelükben, honlapjukon szembetűnő módon hívják fel a fogyasztók figyelmét a változásra. Kimondottan fogyasztóbarát megoldás lenne, ha a csekkeken a csekk befizetés határnapját tüntetnék fel, nem pedig a pénz beérkezésének határidejét. Azt kérjük a szolgáltatóktól, hogy a tájékoztatás után is adjanak némi türelmi időt arra, hogy a fogyasztók a változást megszokják, és ne essenek azonnal fizetési késedelembe." - írja az OFE.

Forrás: OFE
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2013. december 30. - hétfő 07:46

Mekkora okostojás vagy! /bocs csak felvettem a stílusodat/ Ez egy tipikus Pösti szemlélet. Csakhogy a "nagy és bölcs" Budapesttől pár kilométerre a Matolcsi féle 47.000-ből élőknek nincs bankszámlájuk és a legközelebbi T-pont is vagy 50 kilométer.Így pedig már nem mindegy,hogy a posta hány napot ül a befizetett csekken ,majd a szolgáltató könyvelője mennyit tököl a könyvelésen mire a befizetés megjelenik a számládon. Na ezért volt jó az,hogy a feladás dátuma volt a befizetés dátuma,mert amikor feladtam akkor teljesítettem.A többi nem az én saram volt. Igaz,hogy nem is a szolgáltatóé,de hát Ők már úgy is beszámolják azt,hogy mikor kapják meg a pénzüket, nem véletlenül a fizetési határidő mindenhol elseje pedig tudják,hogy a fizetésnap ebben az országban nagyrészt tizedike/tizenkettedike.

akarmiccc, 2013. december 30. - hétfő 04:25

Mi olyan érthetetlen ezen? Logikus, hogy aznap legyen a határidő, amikor a szolgáltató megkapja a pénzt. Ha ti ilyen ősi módon fizettek, hogy postán sorban álldogáltok (tök feleslegesen) akkor vállaljátok, hogy kb. 2 nappal korábban kell ezt megtenni. Ha pl. kártyával fizettek akkor azonnali a befizetés. Pl. kapok egy t-mobil számlát: ha sárga csekken fizetem akkor 2 nappal korábban kell postára mennem, ha bemegyek bármelyik t-pontba akkor pedig határidő napján is mehetek és fizethetek (kp-ban vagy kártyával is), mert ekkor rögtön ott a pénz náluk és nem vándorol a postán. Ez nem kib@szás, ez így tök logikus és csoda hogy régen nem így volt! Na az volt a logikátlan!

Enyon, 2012. október 12. - péntek 10:42

A csekken nem csak a határidőre kell figyelni hanem a sorrendre is pl az az EON-nál így van de lehet felhasználói fiókot nyitni és figyelemmel lehet kisérni a számlákat egyneleget sőt értesítőt kérhetsz magadnak emailben ha elfelejtenéd időben feladni NEMJÖTT LEVÉL POSTAI ÚTON Felszólítás sokkal olcsóbb is .További opció pl magad állítod be a KW-fogyasztást havi limited mennyit akarsz fizetni télen kevesebbet többet vagy tavasszal többet mikor jobban van munka kinek milyen a bevétel jövedelem áramlása. Nem kell sorban álnod online itézhető minden. pl elveszett vagy elfelejtett számla egy kattintással újra IGÉNYELHETŐ! https://e-portal.eon-hungaria.com/rhood?id=2090&sap-language=hu

Gabika, 2012. október 12. - péntek 09:44

Kedves Gyula! A csekken nem kell feltüntetni a határidőt, annak a számlán kell szerepelnie. Az befizetéskor az igazolószelvényre kerül egy dátumbélyegző - de vigyázni kell a két-három napos átfutási időre, ami miatt ki lehet csúszni a határidőből.

Gyula, 2012. október 12. - péntek 07:41

Tudna nekem valaki arra válaszolni,hogy az Elmű csekken,vagy más szolgálttó csekkjein kötelező-e a fizetési határidőt feltüntetni?Ügyanis gondom van az eggyik ilyen szolgáltatóval és nem fogadja el a szolgáltató a befizetett csekkemet.Ha nincs rajta kkoraz szabálytalan? Köszönöm. Ha lehetide írjon:malandalag@gmail.com.

apz350, 2012. június 28. - csütörtök 06:35

Az illetékeseknek címezve!!!!!!!!!!!!Mi indokolja a 2 nappal korábbi befizetést, ha a pénzintézetnek 4 órán belül teljesíteni kell az átutalást hétfőtől? Az ügyintézés lassúságát, hanyagságát a fogyasztókkal, ügyfelekkel fizettetik meg?

Charlie, 2010. június 30. - szerda 22:01

Annyira tetszik ebben a remekül modernizálódó világban, hogy a sok nagyokos előjön újításokkal, ami elvileg leegyszerűsítene mindent, de a végén a gyakorlatba csődöt mond, mert az egész csak pont a mi dolgunkat nehezíti meg. Ennek az egésznek semmi értelme nincs...

Sanci, 2010. június 30. - szerda 18:19

Azoknak üzenem akik fikázzák a postán befizetőket(a sok befizetni való felét én is alternatív módon fizetem), hogy nem mindenkinek érkezik a számlájára annyi pénz amennyit fizetni kell és nincs mindenkinek számítógépe,sőt az okostojások (akiknek nincs idejük a postára menni,mert rohadtul dolgoznak és munkaidő alatt utalgatnak) a bankban is eltöltik az időt, és nem kell megkiabállni a postán befízetőket,hogy nem dolgoznak csak sorban állnak!

Sanci, 2010. június 30. - szerda 18:06

Szerintem nem is kellett volna ez az egész církusz,csupán azt a dátumot (akár két nappal előbbit) írták volna a számlára, illetve a csekkre és semmi nem történt volna!Ez a lehúzás egy nagy szemétség!A mai világban pedig az átutalás pedig szinte másodpercekig tart, tehát miért utazik a pénz két napig?Miért nem olyan a Posta skannere,illetve programja, hogy rögtön elíndítja az utalást a megfelelő szolgáltatóhoz????Minden ilyen rosszul működik ebben az országban!

mister, 2010. június 22. - kedd 17:30

Nem azt tényleg, hogy két nappal be kell fizetni csekkre, hanem határidőre kell teljesíteni, amivel valamilyen szerződésekez kötött kiadásokra, hiteltörlesztésre, stb. míg nem a postával. Egyszerűen teljesítési határidőre fel van tűntve betartanak kifizetésekre. Ennyi. És hogyan a Postán, nem rajta múlnak!!!! Érdekes lehet, hogyha 10-20 nappal előtt (előre) befizetnem, és nem kapok kedvezményt azértis inkább határidőn fizetnem. És törvény bevezették, hogy két nappal kell fizetni, és, és ha határidőn befizetés közben már késedelmi jár-e! Ez nem összefüggés, így valóban helytelen!!! Határidő után az más!! Nem fogjatok fel!!! Hogy tanuljatok a más törvényeket!! Nem amúgy kívánságot döntöttek!!!!


1 2 3 4 5 6 7 8

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza