Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Körmére néznek a hitelminősítőknek

Munkatársunktól, 2010. június 01. - kedd 11:41
Címkék: ellenőrzés, hitel, bírság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Európai Unió a jövőben jobban fogja ellenőrizni a hitelminősítőket, és a jogszabályok megsértése esetén meg is fogja bírságolni őket.Ehhez a tervezett európai pénzügyi felügyeleti szerv széleskörű nyomozói jogosultságot kapna. A belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos, Michel Barnier tervei szerint az egységes európai felügyelet gyanús esetben házkutatást tarthatna az adott hitelminősítő irodájában, üzleti dokumentumokat kérhetne be és kihallgathatná az esetleges gyanúsítottakat. Ha a gyanú megalapozottnak minősül, akkor az Európai Bizottság bírságot szabna ki a hitelminősítőre a felügyeleti szerv javaslata alapján. Barnier a német lap értesülése szerint szerdán ismerteti javaslatait Brüsszelben.

A hitelminősítők egyébként már régóta az Európai Bizottság "bögyében" vannak. Barnier legutóbb április végén tett javaslatot egy új, európai hitelminősítő létrehozására. Akkor egy lapinterjúban azzal érvelt, hogy a hitelminősítők "néhány kézben koncentrálódnak", s szükség lenne egy tisztán európai hitelminősítőre. A biztos szerint a hitelminősítőknek "kérlelhetetlen és felelősségteljes" magatartást kell tanúsítaniuk, és "tárgyilagosnak kell lenniük a helyzetértékelésben".

A hitelminősítők nagyobb ellenőrzésének jegyében az unió pénzügyminiszterei a december elején lezajlott találkozón meg is állapodtak abban, hogy összeurópai szintű pénzügyi felügyeleti hatóságot hoznak létre, amely a banki, a biztosítói, illetve az értékpapír-piaci ágazatot figyelik majd. Az illetékes hatóság válsághelyzetben átvenné a hitelminősítő intézetek közvetlen felügyeletét is.

Az Európai Unió nemrégiben jogszabályt is készített a hitelminősítőkről, amely szigorítja azok felügyeletét, de meghagyja függetlenségüket. Az ügynökségeknek eszerint be kell jegyeztetniük magukat az uniónál, és ottani működési engedélyüket elveszíthetik, ha nem tartanak be a tisztességes értékelésre vonatkozó bizonyos szabályokat. Ugyanakkor az EU továbbra sem kívánja megmondani, helyes vagy helytelen-e egy-egy minősítés.

Az elmúlt hónapokban kemény bírálatok érték a hitelminősítő intézeteket a pénzügyi válság elmélyülésében játszott szerepük miatt.

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza