Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Körmére néznek a hitelminősítőknek

Munkatársunktól, 2010. június 01. - kedd 11:41
Címkék: ellenőrzés, hitel, bírság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Európai Unió a jövőben jobban fogja ellenőrizni a hitelminősítőket, és a jogszabályok megsértése esetén meg is fogja bírságolni őket.Ehhez a tervezett európai pénzügyi felügyeleti szerv széleskörű nyomozói jogosultságot kapna. A belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos, Michel Barnier tervei szerint az egységes európai felügyelet gyanús esetben házkutatást tarthatna az adott hitelminősítő irodájában, üzleti dokumentumokat kérhetne be és kihallgathatná az esetleges gyanúsítottakat. Ha a gyanú megalapozottnak minősül, akkor az Európai Bizottság bírságot szabna ki a hitelminősítőre a felügyeleti szerv javaslata alapján. Barnier a német lap értesülése szerint szerdán ismerteti javaslatait Brüsszelben.

A hitelminősítők egyébként már régóta az Európai Bizottság "bögyében" vannak. Barnier legutóbb április végén tett javaslatot egy új, európai hitelminősítő létrehozására. Akkor egy lapinterjúban azzal érvelt, hogy a hitelminősítők "néhány kézben koncentrálódnak", s szükség lenne egy tisztán európai hitelminősítőre. A biztos szerint a hitelminősítőknek "kérlelhetetlen és felelősségteljes" magatartást kell tanúsítaniuk, és "tárgyilagosnak kell lenniük a helyzetértékelésben".

A hitelminősítők nagyobb ellenőrzésének jegyében az unió pénzügyminiszterei a december elején lezajlott találkozón meg is állapodtak abban, hogy összeurópai szintű pénzügyi felügyeleti hatóságot hoznak létre, amely a banki, a biztosítói, illetve az értékpapír-piaci ágazatot figyelik majd. Az illetékes hatóság válsághelyzetben átvenné a hitelminősítő intézetek közvetlen felügyeletét is.

Az Európai Unió nemrégiben jogszabályt is készített a hitelminősítőkről, amely szigorítja azok felügyeletét, de meghagyja függetlenségüket. Az ügynökségeknek eszerint be kell jegyeztetniük magukat az uniónál, és ottani működési engedélyüket elveszíthetik, ha nem tartanak be a tisztességes értékelésre vonatkozó bizonyos szabályokat. Ugyanakkor az EU továbbra sem kívánja megmondani, helyes vagy helytelen-e egy-egy minősítés.

Az elmúlt hónapokban kemény bírálatok érték a hitelminősítő intézeteket a pénzügyi válság elmélyülésében játszott szerepük miatt.

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza