Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Egyre több a békéltető testületek dolga

Munkatársunktól, 2010. június 01. - kedd 18:01
Címkék: fogyasztóvédelem, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az alternatív fogyasztói panaszkezelő Budapesti Békéltető Testülethez 2010 januárja és áprilisa között 814 ügy érkezett be, harmincöt százalékkal több az előző év azonos időszakáénál. A panaszszám évről évre emelkedik.Baranovszky György, a tanács elnöke hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a békéltető testületek fontos szerepet játszanak a vitarendezésben, még júniusban sem sikerült megkötni a 2010-re vonatkozó támogatási szerződést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és az egyes kamarák között. Hozzáfűzte: az idei költségvetésben mintegy 340 millió forint áll rendelkezésre a testületek munkájának finanszírozására. "A támogatási szerződés hiánya miatt a kamarák előfinanszírozzák a testületek működését, ez ugyanakkor a békéltető testületek működésének függetlensége szempontjából nem a legjobb megoldás."


Baranovszky György beszél

Az elnök ismertette: kedden szakmai konferenciát tartottak az MKIK, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) képviselőivel a békéltető testületek szerepéről, jövőjéről. A konferencia végén zárónyilatkozatot fogadtak el, amelyben összegzik a legfontosabb teendőket. A testületek elnökei egyetértettek abban, hogy összehangolt munkára van szükség az NFH megyei kirendeltségei és a békéltető testületek között - számolt be Baranovszky György. A békéltető testületek ugyan egyedi ügyekkel szembesülnek, de olyan általános tendenciákkal is, amely alapján a fogyasztóvédelmi hatóság eljárása, nem ritkán pedig bírság kiszabása szükséges.

Baranovszky György elmondta: szóba került az is, hogy hogyan lehetne szankcionálni a nem közreműködő vállalkozásokat, ezek számára ugyanis a "feketelistára" való felkerülés nem bír elég elrettentő erővel, így megoldás lehet ezen cégek megbírságolása. Ehhez azonban a fogyasztóvédelmi törvény módosítására van szükség.

A testületi elnökök azt is javasolták, hogy azok a cégek, amelyek úgynevezett alávetési nyilatkozatot tesznek - vagyis együttműködnek az eljárásban - kerüljenek fel egy pozitív listára. A Budapesti Békéltető Testület elnöke szerint kulcsfontosságú a jövőben az is, hogy a testületek működését segítsék a helyi önkormányzatok. Hozzáfűzte: még év elején megkeresték e célból a Fővárosi Önkormányzatot, levelükre azonban nem kaptak választ. Horváth György az idei ügyekről elmondta: a beérkezett 814 ügyből 596-ot zártak le. Ebből 403 volt a megszüntetett eljárás, és 193 esetben született döntés. A döntések közül hetvenhét volt egyezség, száztíz ajánlás, hat pedig kötelezés.

A beérkezett ügyek legnagyobb része, 329 panasz termékszavatossággal érkezett a testületekhez, 269 pedig egyéb szolgáltatásokkal, így például parkolással, utazással, légiutas-jogokkal, javítás-karbantartással kapcsolatban. Csaknem száz panasz érkezett a pénzügyek és a biztosítások területéről is - ismertette Horváth György a BBT elnökhelyettese.

A békéltető testületek 1999. január elseje óta működnek, céljuk, hogy fogyasztói jogvita esetén - ha nem sikerül rendezni a kereskedővel a vitát - a bírósági út előtt, ingyenes eljárásban alternatív vitarendezési fórumként szolgáljanak a fogyasztó és a vállalkozás között. A békéltető testületek a gazdasági kamarák mellett működő független testületek.

Békéltető testületek elérhetőségei

Forrás: MTI
    

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza