Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Utcán vadásznak az idősekre

Munkatársunktól, 2010. május 31. - hétfő 15:11
Címkék: fogyasztóvédelem, eljárás, csalás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Szinte vadásznak az utcán az idősekre azok, akik "fantasztikus nyereményeket" és rendkívül értékes termékeket kínálnak. Azonban nem árt vigyázni: nem mindegy, kinek hiszünk, kit engedünk be lakásunkba, és az sem, mekkora összegtől szabadítanak meg minket a különleges termékbemutatókra specializálódott csalók."Termékbemutatót tartunk a lakásán!", "Ön a huszadik ember, akit megállítunk, így nyert egy csodaporszívót" - ilyen és ehhez hasonló indokokkal állítják meg az időseket egyre több alkalommal az utcán. Ezt követően készségesen hazaviszik lakásába a gyanútlan nyugdíjast, aki nem is sejti, hogy komoly bajba került.

mti
Nyerni tetszik?

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület fokozott óvatosságra inti azokat, akiket az utcán állítanak meg a fenti indokok alapján. Nem biztos, hogy a legjobb és legértékesebb termékeket kínálják ezekben az esetekben a fogyasztók számára, ráadásul alaposan meg kell gondolni, kit is engedünk be a saját lakásunkba.

A jelenség az utóbbi két-három hétben terjedt el, eddig húsz harminc érintettről tudnak - közölte Eitmann Norbert elnök. A csalók - jellemzően négy-öt fiatalember - legtöbbször csodatévő gyógykészítményeket kínálnak magányos öregeknek, termékbemutatót ajánlanak az illető lakásán, majd "meggyőzik", hogy vásároljon a termékből.

Fogyasztók.hu - olvasói tapasztalatok:

"Hasonló dolog történt velem is, azzal kiegészítve, hogy úgy állítottak meg, hogy nyertem egy terméket (mert én vagyok a "valahanyadik valaki"), ötvenezer forint helyett csak húszezer forintért. Mikor mondtam, hogy nincs nálam pénz, közölték, hogy szívesen hazavisznek, sőt még a bankba is elvisznek kocsival, és megvárják míg kiveszem a pénzt. Teljesen hülyének néztek, elég nehéz volt lerázni őket, az volt a szerencsém, hogy elég sokan voltak a sétáló utcában."

"Én egy olyan termékbemutatón voltam ahol edényeket masszírozó szivacsot és biomatracot árultak vacsorával egybekötve. A biomatracot 500.000 forintért árulták, majd később utána néztem interneten és 30.000 forintba került. A nyugdíjasok simán vásároltak, mert ők nem tudnak utána nézni interneten és szinte kényszerítik az emberre, hogy azonnal vegye meg mert holnap már duplája lesz!!!"

"Engem rendszeresen telefonon keresnek, hogy nyertem valamit és elhoznák a lakásomra mikor vagyok otthon. Egy termékbemutatót is csinálnának nekem. Mondtam, hogy nem érdekel, de ő tovább mondta volna ha le nem csapom a telefont."

"Anyukámat két héttel ezelőtt szólította meg egy hölgy hasonló szöveggel. Épp kint dolgozgatott a kertben (78 éves) Azt mondta neki, hogy Ő a kiválasztott szerencsés nyertes, és konyhai termékeket fog kapni. Cseppet sem finoman fogalmazva küldte el őket."

"Az én nagymamámat sajnos lehúzták, kínai gagyi hamisítványokat (késkészlet, edény stb.) adtak neki "ingyen", de az áfát fizesse ki, ami negyvenezer forint volt (nem sokkal több a nyugdíja). Vidéken lakik, az udvaron meglátták, egy nő szállt ki a kocsiból, és mindenféle behízelgő szöveggel annyira zavarba hozta szegényt, hogy kifizette nekik."


Amellett, hogy értékeinkre kiemelten figyelünk, tudni kell azt is, hogy termékbemutatós, úgynevezett üzleten kívül kötött szerződés esetén indokolás nélkül elállhat a szerződéstől a fogyasztó nyolc munkanapon belül. Ez azonban a gyakorlatban csak akkor kivitelezhető, ha a vállalkozás ténylegesen létezik.

"Bár fizikai erőszakról eddig nem tudunk, a pszichés nyomás miatt a legtöbben nem merik visszautasítani az ajánlatot - magyarázta a KÖFE elnöke. - Az idősek általában előleget fizetnek a helyszínen, és néha már ott megkapják a bóvli-árut, máskor későbbi házhozszállítást ígérnek nekik"

Így ha egy autóból kipattanó fiatalember arról próbál meggyőzni minket, hogy az égből pottyant szerencsénknek hála egy fantasztikus készülékkel lehetünk gazdagabbak, potom árért, jól gondoljuk meg, mennyire vagyunk merészek, és mennyire van szükségünk erre a csodamasinára.

Forrás: KÖFE/Fogyasztók
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Czinege Tímea, 2012. augusztus 03. - péntek 09:26

Nálunk is jártak! Állítólag nyertünk konyhai termékeket de az előállítási díj 40.000 ft. Az idős apósomat állították meg az utcán gyanus lett ezért utánanéztem, nos ilyen nem létezik :( Hétfőre találkozót beszéltem meg de nem én várom őket hanem a rendőrség remélem ezzel segítek pár idős emberen, mert undórító hogy ilyen megtörténik!!!!

Perháts Kornél, 2010. június 02. - szerda 08:39

Kiegészíteném még a képet a - jellemzően nagyobb hipermarketek bejáratánál - adományokat gyűjtőkre, akik többnyire, úgymond: "éhező gyermekek" számára kérnek adományokat, természetesen csakis készpénzben. Én úgy szoktam "tesztelni" őket, hogy közlöm: nem hordok magamnál készpénzt, csak bankkártyát, adjon egy csekket, majd átutalom. Kivétel nélkül, minden esetben kiderül: "éppen nincs nála csekk" akkor sorry - mondom én és a telefonommal gyorsan még egy fotót is készítek a delikvensről.Mivel ez olykor dühödt ordítozást vált ki, aki ezt nem akarja: akár mellőzhető is...de a csekkes trükköt mindenkinek ajánlanám.

akárki, 2010. június 01. - kedd 10:11

""""Amig lóxar van veréb is van"""" Kb. 3 héttel ezelőtt egy ugyanilyen bejegyzésben arról írtam, hogy a T.szerkesztőknek szívesen rendelkezésre bocsátok, olyan adatokat amikkel ezeket a csalókat le lehet leplezni. A kutya sem keresett meg, erről ennyit. Ezek a tevékenységek kb. 10 éve tartanak!!!!!!

rendet, 2010. június 01. - kedd 10:06

Ezt nem akarom elhinni !!! Mi lett ebből az országból ??? A csalók, szélhámosok, a hiszékenység vámszedői paradicsoma lettünk !!

kovera, 2010. június 01. - kedd 09:24

Megdöbbentő,hogy ezeket a csalásokat sokszor közterületfelügyelők rendőrök szeme láttára követik el,és ha szólna is az emer nekik,ilyen piti dolgokkal nem foglalkoznak,mivel túl sok utána az adminisztráció.Nem véletlen,hogy az embereknek megrendült a bizalma a hatóságokkal szemben.

mirror, 2010. június 01. - kedd 06:53

Hiába,no! Ez a demokrácia kitermelte a maga szélhámosait, rablóit,csalóit.Ezeknek áll a világ.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza