Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Méregdrága a magyar áram

Munkatársunktól, 2010. május 31. - hétfő 08:21
Címkék: áram, díj, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Európai Unió statisztikai hivatala nemrég publikálta az európai országok lakossági áramárainak tavaly második félévi alakulását. Az összeállításból kiderül, hogy 2008-hoz képest Európában átlagosan 1,5 százalékkal csökkentek az árak, egyes országokban (köztük nálunk is) viszont jelentős áremelkedés volt.A lakossági elektromos áramárakban meglehetősen nagyok az eltérések Európában. Száz kilowattóra áram árában átlagosan több mint tizenhét euró különbség volt 2009 második felében. Ez azt jelenti, hogy kilowattóránként közel ötven forintnak megfelelő helyi valutával az áramhoz legdrágábban Dániában lehet hozzájutni, Bulgária pedig ebből a szempontból a legolcsóbb.

Magyarországon az Eurostat adatai alapján egy kilowattóra áram ára az előző év második felében átlagosan 43,27 forint volt, ami 2008 ugyanezen időszakához viszonyítva 11,6 százalékkal magasabb érték. Nemzeti valutákban számolva a lakossági áram 2008-ról 2009-re hazánkban drágult az ötödik legnagyobb mértékben. Az itthoninál nagyobb arányú áremelkedésre csupán Lengyelországban, Luxemburgban, Szlovéniában és Csehországban volt példa. Az európai országok közül a legnagyobb arányú árcsökkenés Olaszországban, Írországban és Dániában volt megfigyelhető.


Nincs összhangban a vásárlóerővel...

A 2009-es adatok alapján a magyarországi lakossági áram ára euróban számolva az európai középmezőnyben helyezkedett el. Más azonban a kép, ha az eurós árakat a vásárlóerővel vetjük össze. Európai vásárlóerő-egységen számolva ugyanis hazánkban adták legdrágábban az áramot. Ez utóbbi mutató jelzi, hogy a magyar áram ára a belföldi általános árszinthez viszonyítva magas. Ez persze nem meglepetés, hiszen az egységes piacon a külkereskedelmi forgalomba kerülő termékek árai erősen konvergálnak, az egyes országok belső árszintjei az úgynevezett non-tradeable (hazai gyártású, hazai fogyasztású) termékeknél térnek el jelentősebben.


Az unió statisztikai hivatalának közlése arra is kitért, hogy az egyes európai országokban mekkora mértékű adót tartalmazott az áram fogyasztói ára. E szerint az áram bruttó árának adótartalma az Egyesült Királyságban és Máltán volt a legalacsonyabb, mindössze 4,8 százalék, a két országban az áramot terhelő kedvezményes (öt százalékos) áfa miatt jelenti. Az áramfelhasználás utáni legnagyobb arányú adóterhelés pedig a dán (56,1 százalék), a német (40,8 százalék) valamint a svéd (35,7 százalék) fogyasztókat sújtotta.

Forrás: Pénzcentrum

    

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Endresz Ferenc, 2010. augusztus 11. - szerda 12:49

az eggyik eon os dolgozo monta kapcsolásért nem is kéne dijat felszámitani, eztis csak azért találták ki hogy meglehessen (pumpulni) a népet ez az árat nevetségesen soknak tartja kérhettek volna akár 1000 ft ot is de nem ezt tették

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza