Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Meddig él a CD-lemez?

Munkatársunktól, 2010. május 31. - hétfő 14:11
Címkék: műszaki cikk
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az értékes adatok, mint például a fényképek és házi videofelvételek CD-, DVD-lemezre mentése több kárt okozhat, mint amennyi előnnyel járhat.A francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) vizsgálatai alapján a tizenkét centiméter átmérőjű csillogó korongok élettartama korántsem olyan hosszú, mint azt sokan gondolták. "Mi is meglepődve tapasztaltuk, hogy a száz évre tervezett lemezek öt-tíz évnél sem bírják tovább" - mondta Frank Laloe fizikus. "A legrosszabb esetben - amelyre azért ritkán van példa - a lemezeken tárolt adatok mindössze egy évig voltak olvashatók."

A szalagos hang- és képrögzítéssel ellentétben - amelynél a lejátszások során folyamatosan romlik a hordozó minősége - a CD-lemezek forradalmi újításnak minősültek, mert az adatok kiolvasását végző lézersugarak nem károsítják a korongok felületét. A CD-lemezeknek azonban az idővel romlik az adattároló képessége.

Fogyasztók/ Tóth Sándor Péter
Sok régi CD-lemezünk már csak dekoráció

A CNRS kutatói a lemezek természetes öregedését hő, víz, pára és fény segítségével mesterségesen gyorsították, és azt találták, hogy még az azonos márkák között is lényeges különbségek lehetnek, vagyis korántsem biztos, hogy egy jó nevű márkáért kiadott többlet valóban nagyobb biztonságot jelentene. "A márkajelzés önmagában még nem határozza meg, hogy az adott termék milyen minőségi kategóriába tartozik" - hangsúlyozta Jean-Michel Lambert a Francia Nemzeti Méréstani Laboratórium (LNE) munkatársa, hozzátéve, hogy a lemezek minősége nemcsak márkánként, hanem gyártónként is eltérő lehet.

Az adatok tárolására azonban rendkívüli az igény, mert egy nagyfelbontású (HD) ötvenkét perces dokumentumfilm mintegy ötszáz gigabájtnyi tárhelyet igényel. Jerome Duc-Mauge producer például a merevlemezes és az adatkazettás tárolási formák kombinációját használja - olvasható a BBC hírportálján megjelent beszámolóban.

A jelenleg elterjedt digitális tárolási formátumok élettartamára még a gyártók sem mernek pontos adatokat közölni. Az alkotásaikért aggódó filmeseknek mindössze annyit mondanak, hogy öt-tíz év a garantált, de talán tizenöt évig sem kell aggódniuk.

Továbbra is nyitott a kérdés, hogy akár húsz év múlva mi lesz a féltve őrzött értékes adatokkal? Szakértők szerint a legjobb megoldás az éberség. A fontos információkat érdemes két-három évente új lemezre írni. Az új lemezek minősége pedig már annyit javult, hogy a következő másolásra öt-hat év múlva kell csak ismét sort keríteni.

Lambert szerint az adatok akkor lesznek a legnagyobb biztonságban, ha egy biztonságosnak vélt archívum helyett több helyen, és legalább két különböző adathordozóra, például merevlemezre és nem újraírható CD-, DVD-lemezre másolva tárolják azokat.

Forrás: MTI
  
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kovács István, 2010. november 04. - csütörtök 01:32

Vásároltam egy gépkocsit autókereskedő tulajdonából 2010.05.27.Kezdettől a gépkocsi egy bizonyos fordulatszám tartományba rángat.Vártam, hogy egy hosszabb út során, ha a gépkocsi egy kicsit meghajtódik, talán megszűnik a probléma, de sajnos a hiba egyre erősödik.Szeretnék érdeklődni,attól függetlenül, hogy az adásvételi szerződésben az áll,hogy a jövőben előforduló hibákért szavatosságot nem vállalnak, kötelezhető-e az eladó a hiba kijavítására, a költségek viselésére.Illetve amennyiben az eladóval nem tudok megegyezni, milyen fórumokhoz fordulhatok. Üdvözlettel: Kovács István

baby bogyó, 2010. október 01. - péntek 12:00

Lehetnének sokkal érdekesebb dolgok is, és sokkal bővebb tudnivalók:D

Voice, 2010. augusztus 12. - csütörtök 10:52

Akár hozzászólásként is kezelhetjük az alábbi linkeket. http://www.sg.hu/cikkek/61990/meg_van_igeny_a_magneses_optikai_adattarolokra http://www.sg.hu/cikkek/63616/digitalis_sotet_kozepkor_fenyegeti_az_adatokat További ötletek adattárolás ügyben?? :-)

Szakértő, 2010. július 31. - szombat 00:46

Én a Verbatim DVD-t ajánlom! És lehetőleg ne írjuk 8x-os sebességnél gyorsabban, mert az is befolyásolja az élettartamot.

Gonosz Farkas, 2010. július 07. - szerda 09:25

Nyuszi, elmész rögtön az anyádba, te grammatikaNÁCI!

Gonosz Nyuszi, 2010. május 31. - hétfő 15:22

a CD-lemez? A Compact Disc lemez? A kompakt lemez - lemez ?


1 2 3

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza