Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Meddig él a CD-lemez?

Munkatársunktól, 2010. május 31. - hétfő 14:11
Címkék: műszaki cikk
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az értékes adatok, mint például a fényképek és házi videofelvételek CD-, DVD-lemezre mentése több kárt okozhat, mint amennyi előnnyel járhat.A francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) vizsgálatai alapján a tizenkét centiméter átmérőjű csillogó korongok élettartama korántsem olyan hosszú, mint azt sokan gondolták. "Mi is meglepődve tapasztaltuk, hogy a száz évre tervezett lemezek öt-tíz évnél sem bírják tovább" - mondta Frank Laloe fizikus. "A legrosszabb esetben - amelyre azért ritkán van példa - a lemezeken tárolt adatok mindössze egy évig voltak olvashatók."

A szalagos hang- és képrögzítéssel ellentétben - amelynél a lejátszások során folyamatosan romlik a hordozó minősége - a CD-lemezek forradalmi újításnak minősültek, mert az adatok kiolvasását végző lézersugarak nem károsítják a korongok felületét. A CD-lemezeknek azonban az idővel romlik az adattároló képessége.

Fogyasztók/ Tóth Sándor Péter
Sok régi CD-lemezünk már csak dekoráció

A CNRS kutatói a lemezek természetes öregedését hő, víz, pára és fény segítségével mesterségesen gyorsították, és azt találták, hogy még az azonos márkák között is lényeges különbségek lehetnek, vagyis korántsem biztos, hogy egy jó nevű márkáért kiadott többlet valóban nagyobb biztonságot jelentene. "A márkajelzés önmagában még nem határozza meg, hogy az adott termék milyen minőségi kategóriába tartozik" - hangsúlyozta Jean-Michel Lambert a Francia Nemzeti Méréstani Laboratórium (LNE) munkatársa, hozzátéve, hogy a lemezek minősége nemcsak márkánként, hanem gyártónként is eltérő lehet.

Az adatok tárolására azonban rendkívüli az igény, mert egy nagyfelbontású (HD) ötvenkét perces dokumentumfilm mintegy ötszáz gigabájtnyi tárhelyet igényel. Jerome Duc-Mauge producer például a merevlemezes és az adatkazettás tárolási formák kombinációját használja - olvasható a BBC hírportálján megjelent beszámolóban.

A jelenleg elterjedt digitális tárolási formátumok élettartamára még a gyártók sem mernek pontos adatokat közölni. Az alkotásaikért aggódó filmeseknek mindössze annyit mondanak, hogy öt-tíz év a garantált, de talán tizenöt évig sem kell aggódniuk.

Továbbra is nyitott a kérdés, hogy akár húsz év múlva mi lesz a féltve őrzött értékes adatokkal? Szakértők szerint a legjobb megoldás az éberség. A fontos információkat érdemes két-három évente új lemezre írni. Az új lemezek minősége pedig már annyit javult, hogy a következő másolásra öt-hat év múlva kell csak ismét sort keríteni.

Lambert szerint az adatok akkor lesznek a legnagyobb biztonságban, ha egy biztonságosnak vélt archívum helyett több helyen, és legalább két különböző adathordozóra, például merevlemezre és nem újraírható CD-, DVD-lemezre másolva tárolják azokat.

Forrás: MTI
  
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

tom, 2013. január 10. - csütörtök 17:02

1992-ben vásárolt lemezem a legrégibb, és rengeteg 1997-98, illetve 2000-2005-ben vásárolt lemezem van, összesen majd 4000. Írott és nyomott is... Egyiknek sincs semmi baja... no comment, nem kell itt rémhíreket kelteni. Akinek tönkremegy a lemeze és nem tudja leolvastatni az vagy összekarcolta, vagy hő és napfénynek tette ki. Ez a három ellenség, tessék rájuk vigyázni, és akkor tartani fognak...

miklós András, 2013. január 05. - szombat 12:59

Én, azonosulva, a Cd-lemezek, de főleg a Dvd lemezek írásával kapcsolatban, visszatértem a VHS-szalagos rögzítésre. Az általam írt Dvd-k max. 3-4 évig voltak olvashatóak! De van cca. 40 éves kazettám, ami mai is lejátszható...

csa-csa, 2012. augusztus 31. - péntek 18:12

mondjuk én jobban élvezem a zenét ha látom is!!

LV-426, 2011. november 11. - péntek 13:56

Nekem pedig szakmabeliként az a véleményem, hogy a műanyag CD/DVD/BD korongok már 5 évvel ezelőtt is elavultak voltak. A hirtelen megindult adattárhely-igénnyel nem tudják és nem is fogják tudni felvenni a versenyt. A műanyag alapanyag elöregedésével mindegyik 5-15 év alatt használhatatlanná fog válni, bár a préselt lemezek valamennyivel tartósabban a lézerrel írottnál. Egyre nagyobb előnyt élveznek viszont a HDD/SD/Flash meghajtók illetve a felhő alapú webes tárhelyszolgáltatások. A műanyag korongok csak addig maradnak életben, amíg a kiadók nem találnak más, "másolásvédelemmel" ellátott alternatívát.

berényi Béla, 2011. szeptember 26. - hétfő 22:33

Én is úgy tapasztalom,hogy a Verbatim DVD-k birják a strapát.Igaz,csak 4-5 éves tapasztalatom van.Mindenesetre a VHS kazettákat el kell rakni.Nem változott a minőségük az elmult 15 év alatt.

nyilasmisi, 2011. augusztus 07. - vasárnap 11:26

Továbbá kiváncsi volnék, mia helyzet az FMD-ROM technológiával ami, az én értesüléseim szerint 7 évvel ezelőtt tartott a fejlesztési fázis vége felé.

nyilasmisi, 2011. augusztus 07. - vasárnap 11:22

Igen, a cikkben van igazság NADE! Lemez és lemez között is van különbség. Nem mindegy mire ír az ember, 30 forintos ezustos szélűre, vagy nyomtathatós lakkozottra, utóbbi sokkal tovább bírja! Továbbá az sem mindegy, hogy hogyan írja az ember, a lassabban írt lemezek hamarabb tönkremennek ahogy én tapasztaltam (biztosan a kevesebb redudancia miatt) Mellelseg az IGAZI CD/DVD LEMEZ edzett üvegből készül, és jóval drágább mint amiket a boltokban kapni lehet. Szóval kizártnak tartom, hogy a cikkben említett fizikus ezt nyilatkozta volna.

sersli istván, 2011. január 11. - kedd 10:44

üdvözlöm a tisztelt olvasókat. én több mint 10éve használlok cd lemezeket(lemez lovasként) én is alá támaszthatom,hogy egész böröndnyi(kb:150db) lemez mondhatni semmisült meg pusztán tárolás alatt. érdekes módon olyan mint ha meg oldódna a lemezek adat rögzítő felülete. ilyen téren a rég el feledett kazetta megbízhatóbb. a mai napig halgathatóak a már 15éve érintetlen szallagok. jó lenne ha a tartósságot illetően meg próbálnának előre lépni a compakt disc jövője érdeképen.

peking, 2010. december 01. - szerda 09:50

"egy nagyfelbontású (HD) ötvenkét perces dokumentumfilm mintegy ötszáz gigabájtnyi tárhelyet igényel" Fél terát? Nem lesz az kicsit sok? Így 20 perc film se fér el a gépemen :D

Enci, 2010. november 18. - csütörtök 13:17

Az autónak semmi köze a cd - hez. Nem találtál a gondodra megfeleő oldalt?


1 2 3

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza