Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Meddig él a CD-lemez?

Munkatársunktól, 2010. május 31. - hétfő 14:11
Címkék: műszaki cikk
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az értékes adatok, mint például a fényképek és házi videofelvételek CD-, DVD-lemezre mentése több kárt okozhat, mint amennyi előnnyel járhat.A francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) vizsgálatai alapján a tizenkét centiméter átmérőjű csillogó korongok élettartama korántsem olyan hosszú, mint azt sokan gondolták. "Mi is meglepődve tapasztaltuk, hogy a száz évre tervezett lemezek öt-tíz évnél sem bírják tovább" - mondta Frank Laloe fizikus. "A legrosszabb esetben - amelyre azért ritkán van példa - a lemezeken tárolt adatok mindössze egy évig voltak olvashatók."

A szalagos hang- és képrögzítéssel ellentétben - amelynél a lejátszások során folyamatosan romlik a hordozó minősége - a CD-lemezek forradalmi újításnak minősültek, mert az adatok kiolvasását végző lézersugarak nem károsítják a korongok felületét. A CD-lemezeknek azonban az idővel romlik az adattároló képessége.

Fogyasztók/ Tóth Sándor Péter
Sok régi CD-lemezünk már csak dekoráció

A CNRS kutatói a lemezek természetes öregedését hő, víz, pára és fény segítségével mesterségesen gyorsították, és azt találták, hogy még az azonos márkák között is lényeges különbségek lehetnek, vagyis korántsem biztos, hogy egy jó nevű márkáért kiadott többlet valóban nagyobb biztonságot jelentene. "A márkajelzés önmagában még nem határozza meg, hogy az adott termék milyen minőségi kategóriába tartozik" - hangsúlyozta Jean-Michel Lambert a Francia Nemzeti Méréstani Laboratórium (LNE) munkatársa, hozzátéve, hogy a lemezek minősége nemcsak márkánként, hanem gyártónként is eltérő lehet.

Az adatok tárolására azonban rendkívüli az igény, mert egy nagyfelbontású (HD) ötvenkét perces dokumentumfilm mintegy ötszáz gigabájtnyi tárhelyet igényel. Jerome Duc-Mauge producer például a merevlemezes és az adatkazettás tárolási formák kombinációját használja - olvasható a BBC hírportálján megjelent beszámolóban.

A jelenleg elterjedt digitális tárolási formátumok élettartamára még a gyártók sem mernek pontos adatokat közölni. Az alkotásaikért aggódó filmeseknek mindössze annyit mondanak, hogy öt-tíz év a garantált, de talán tizenöt évig sem kell aggódniuk.

Továbbra is nyitott a kérdés, hogy akár húsz év múlva mi lesz a féltve őrzött értékes adatokkal? Szakértők szerint a legjobb megoldás az éberség. A fontos információkat érdemes két-három évente új lemezre írni. Az új lemezek minősége pedig már annyit javult, hogy a következő másolásra öt-hat év múlva kell csak ismét sort keríteni.

Lambert szerint az adatok akkor lesznek a legnagyobb biztonságban, ha egy biztonságosnak vélt archívum helyett több helyen, és legalább két különböző adathordozóra, például merevlemezre és nem újraírható CD-, DVD-lemezre másolva tárolják azokat.

Forrás: MTI
  
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Pálmai Péter, 2015. szeptember 28. - hétfő 20:07

A másik ha valakinek eredeti méregdrága lemeze van, még ott van a légmentes lezárás. Vákuumban pedig semmi nem romlik el :)

Pálmai Péter, 2015. szeptember 28. - hétfő 20:03

Egy tanult mérnök ismerősöm aki ért ehhez azt mondta, hogy mivel valami "fotó" technikával nyomják egy alumínium rétegre az eredeti lemezeket, ami egy műanyag borítást kap, örök élettartamúak, persze semmi sem az, de a lényeg hogy nem romlanak el mint a szalámi... Más a helyzet az írott lemezekkel, mert a gyártási technikája is más. Itt egy vegyianyag a réteg amibe a lézer süti az infót. Ezeknek 10 év a garanciája. Szóval ha eredeti lemezed van, akkor nem kell aggódnod, mert az nem pár száz évig bírja, ha pedig gyűjtöd őket esetleg és olyan helyen tartod akkor még hosszabb az élettartama. Nyilván napra nem kell tenni mert a műanyag nem bírja, de az alumínium nem korrodálódik és a műanyag sem mondjuk a polcodon :)

Tigris, 2014. augusztus 09. - szombat 23:50

Ha egy csöpp eszetek lenn a témához, tudhatnátok, hogy a CD és DVD után nem KELL kiírni a "lemez"-t mert az benne van: CD - compact DISK DVD - digital video DISK Ez csak a bunkók szokása!

Gergő, 2014. március 07. - péntek 10:34

Tán 100 évet jósolni egy hajszálnál is vékonyabb fémrétegnek egy műanyag korongon picit sok... mindazonáltal mélyen tisztel francia kollegák elárulnák, ki tárolja a lemezeit direkt párában? Semmi újat nem mond a cikk, ki az aki életbevágó adatot egyszer kiír és les mi történik?

dagatt, 2014. január 19. - vasárnap 19:18

M-DISC

Qualiton, 2013. június 26. - szerda 11:19

Nem Tudom!Nekem a legrégebbi eredeti cd-m,az egy eredeti 1982-ben kiadott Jean Michel Jarre album és a mai napig is tökéletesen le tudom játszani,nem szaggat,minden lejátszó egyből beolvassa,pedig ha jól számolom,már a 32.évét tapossa. :)Több 80-as években kiadott (nem újrakiadott) CD lemezem van,és egyikkel sincs semmi baj!Az írott lemezeim is jók,pedig a legrégebbi 1997-ben lett megírva,tehát ez is már 16 éves.Szerintem a tárolásra kell odafigyelni,én zárt szekrényben tartom,nem éri napfény,és a por sem lepi őket.Amúgy a magnószalagoknak sem tesz jót,sem a meleg,sem a fény,a melegtől kiszárad az emulzió a szalagon,amitől aztán majd táblákban fog leválni a vasoxid.Tehát a lényeg szerintem a tárolásban és a kezelésben van.

Matus László, 2013. február 05. - kedd 07:37

Én is hallottam már a DTD-ről.A fenti oldalon minden szép és jó,csak az ára és a beszerzés lehetősége nincs megadva.

tom, 2013. február 04. - hétfő 18:35

A helyzet az, hogy hiába jósolgatják hogy 100-150 évig bírják egyes lemezek, az csak az idő múltával derül majd ki. Amiknek 100 évet jósolnak javarészt méregdrágák. Aki biztosra akar menni és csak pár száz lemeze van, az tehet egy biztonsági mentést. De akinek több ezres a gyűjteménye mint én, csak reménykedhetek. Ismétlem magam, eddig semmi bajom a lemezekkel.

Rácz Zoltán, 2013. január 20. - vasárnap 17:39

Van egy a Cseh mérnökök által kifejlesztett DVD amit úgy hívnak, hogy DATA TRESOR DISC. A lemez lényege a többivel ellentétben, hogy a gyártásnál nem használtak szerves anyagokat + az adattároló réteg egy fém-kerámia ötvözetre épül, így képes több mint 160 évig az adatok raktározni. A lemez több külföldi elismerést is begyűjtött. Most már hivatalosan Magyarországon is lehet kapni a terméket. Forgalmazó honlapja: datatresordisc.hu

péter károly, 2013. január 12. - szombat 17:27

Szakmabeliként is megszivtam eme remek tárolókat! A megismételhetetlen családi fotók bánják. De akkor hogyan tovább???


1 2 3

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza