Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Új társasházak, eladósodva

Munkatársunktól, 2010. május 28. - péntek 07:45
Címkék: ingatlan, társasház, díj, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az új építésű társasházak negyede már a megalakulása előtt eladósodik. Az új lakást vásárlók rendszerint nem tudják, hogy a beruházó birtokba lépésük pillanatától, akár teljes egészében rájuk terhelheti a még eladatlan lakásokra eső közösköltség-hányadot is.A társasházkezeléssel foglalkozó City-Premier szerint eladósodás a társasházzá alakulás előtt jellemzően abból adódhat, hogy a hivatalos földhivatali bejegyzés előtt az ingatlan osztatlan közös tulajdonban áll, folyamatosan keletkeznek azonban olyan működési költségek, melyeket a tulajdonosoknak ebben az időszakban is határidőre kell rendezniük. Ezeket az osztatlan közös tulajdonra vonatkozó szabályok szerint, a tulajdoni hányad arányában kell megfizetni.

A társasház alapítása és a bejegyzése közötti időszakban a közös képviselet jogi lehetőségei - a nem fizetőkkel szembeni fellépésre - igen korlátozottak. Így a közműszolgáltatókkal szemben felhalmozott adósságok nehezen teljesíthetőek - áll a közleményben.


Nyakunkba szakadt, váratlan adósság

A gazdasági válságot megelőzően ez kevésbé jelentett problémát, mint napjainkban, amikor az értékesítés lelassult és a bankok tömegesen szállnak ki a bizonytalan kimenetelű projektek finanszírozásából. Ez esetben is a csődbe jutott, adósságban úszó beruházóknak, illetve a már értékesített lakások tulajdonosainak kell előteremteniük a még be nem jegyzett társasház működési költségeit.

A mostani zűrzavart egyedül a társasházi törvény módosítása szüntethetné meg, amely az előzetes alapítás földhivatali benyújtásától - vagy az alakuló közgyűléstől - kezdve törvényerőre emelné az elő-társasházi működést. Az új szabályozásban biztosítani kellene azokat a jogi lehetőségeket a közös költség érvényesítésére, amelyek a már bejegyzett társasház számára adottak. Ez a változtatás az arányos és igazságos teherviselés érvényesülését is biztosíthatná.

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza