Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Új társasházak, eladósodva

Munkatársunktól, 2010. május 28. - péntek 07:45
Címkék: ingatlan, társasház, díj, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az új építésű társasházak negyede már a megalakulása előtt eladósodik. Az új lakást vásárlók rendszerint nem tudják, hogy a beruházó birtokba lépésük pillanatától, akár teljes egészében rájuk terhelheti a még eladatlan lakásokra eső közösköltség-hányadot is.A társasházkezeléssel foglalkozó City-Premier szerint eladósodás a társasházzá alakulás előtt jellemzően abból adódhat, hogy a hivatalos földhivatali bejegyzés előtt az ingatlan osztatlan közös tulajdonban áll, folyamatosan keletkeznek azonban olyan működési költségek, melyeket a tulajdonosoknak ebben az időszakban is határidőre kell rendezniük. Ezeket az osztatlan közös tulajdonra vonatkozó szabályok szerint, a tulajdoni hányad arányában kell megfizetni.

A társasház alapítása és a bejegyzése közötti időszakban a közös képviselet jogi lehetőségei - a nem fizetőkkel szembeni fellépésre - igen korlátozottak. Így a közműszolgáltatókkal szemben felhalmozott adósságok nehezen teljesíthetőek - áll a közleményben.


Nyakunkba szakadt, váratlan adósság

A gazdasági válságot megelőzően ez kevésbé jelentett problémát, mint napjainkban, amikor az értékesítés lelassult és a bankok tömegesen szállnak ki a bizonytalan kimenetelű projektek finanszírozásából. Ez esetben is a csődbe jutott, adósságban úszó beruházóknak, illetve a már értékesített lakások tulajdonosainak kell előteremteniük a még be nem jegyzett társasház működési költségeit.

A mostani zűrzavart egyedül a társasházi törvény módosítása szüntethetné meg, amely az előzetes alapítás földhivatali benyújtásától - vagy az alakuló közgyűléstől - kezdve törvényerőre emelné az elő-társasházi működést. Az új szabályozásban biztosítani kellene azokat a jogi lehetőségeket a közös költség érvényesítésére, amelyek a már bejegyzett társasház számára adottak. Ez a változtatás az arányos és igazságos teherviselés érvényesülését is biztosíthatná.

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza