Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Klímaváltozás - ésszel fogyasszunk!

Munkatársunktól, 2010. május 28. - péntek 14:31
Címkék: egészség, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Összesen tizennyolc országban készült felmérés szerint nemzetközi szinten jelenős számú ember aggódik komolyan a klímaváltozás lehetséges hatásai miatt. Bár az országok között erős eltéréseket mértek, a többség abban egyetért, hogy a kellemetlen következmények mérsékléséhez szükséges, hogy az egyes állampolgárok környezettudatos módon éljenek.Természetes ciklus

Két nemzetközi cég, a Synovate piackutató és a Deutsche Welle médiavállalkozás tizennyolc országra kiterjedő felmérést készített az éghajlatváltozás aktuális társadalmi megítélésének megismeréséért. A több mint 13 ezer válaszadó megkérdezésével készült kutatás szerint a Föld lakossága jelentős, ám 2007 óta gyakorlatilag változatlan mértékű aggodalmat érez a globális felmelegedés lehetséges hatásaival kapcsolatban. A kutatás szerint a megkérdezettek harminc százaléka aggódik komolyan a jelenség miatt. A többek között ausztrál, kanadai, francia, japán, holland, török, brit és amerikai lakosok megkérdezésével készült kutatás szerint a felmelegedés miatti aggodalom Kolumbiában (hatvankilenc százalék), Ecuadorban (ötvenkilenc százalék) és Kínában a legnagyobb arányú. Ez utóbbi ország esetében jelentős attitűdváltozás zajlott le az elmúlt években, mivel a jelenlegi ötvennyolc százalékhoz képest 2007-ben még csak huszonhat százalék volt az aggódók aránya.

Figyelemre méltó módon nőtt azok száma, akik közömbösen szemlélik a változásokat. 2008-ban még csak négy, a friss felmérés szerint azonban a válaszadóknak már kilenc százaléka gondolja úgy, hogy az éghajlat megváltozása a bolygó életének természetes velejárója, és mint ilyen, nem kell aggódni miatta. A kutatók szerint ez a fajta szemléletváltozás valószínűleg azoknak a véleményvezéreknek köszönhető, akik megkérdőjelezik az időjárás megváltozását bizonyító tudományos eredmények érvényességét.


Ki a hibás?

A szkeptikusokkal ellentétben a válaszadók huszonnyolc százaléka úgy látja, az olyan jelenségekben keresendők a felmelegedés okai, mint a túlnépesedés, a folyamatosan növekvő energiaigény és a mindezekkel együtt növekvő hulladék mennyisége. A megkérdezettek tíz százaléka okolja az erdők irtását, ez a 2007-ben mért öt százalékhoz képest jelentős változás. Leginkább Kenyában (negyvenegy százalék) és Brazíliában (huszonkettő százalék) aggódnak a jelentős mértékű fakivágás közvetlen és közvetett hatásai miatt.

AFP
Szmog Hongkongban

A megkérdezettek egy százaléka a repülőket, négy százaléka az autókat teszi elsősorban felelőssé. A kipufogógázokat termelő járműveket hibáztatók között az oroszok vannak a legnagyobb, sőt növekvő arányban: 2008-ban a helyiek hat, jelenleg nyolc százaléka véli úgy, hogy a növekvő gépkocsi-használat okolható az éghajlatváltozásért. Ezzel ellentétes irányú a németek véleménye: 2007-ben még tizenkilenc, ma már csak három százalékuk teszi az autókat elsődlegesen felelőssé.


Mi jön most?

A válaszadók harmincegy százaléka az időjárás kiszámíthatatlanságát és az extrém időjárási jelenségeket tekinti az éghajlati viszonyok megváltozásának legaggasztóbb következményeinek. A problémától Kínában (hatvankét százalék), Franciaországban, Németországban és Japánban (negyvennyolc-negyvennyolc százalék) tartanak leginkább. Az elsivatagosodás és szárazság miatt globálisan a megkérdezettek hat százaléka aggódik, előbbi a Kenyában élőket (huszonnyolc százalék), utóbbi a kolumbiaiakat (harmincnégy százalék) ijeszti meg legjobban.

Bár nemzetközi szinten csak a megkérdezettek öt százaléka tart a felmelegedés mezőgazdaságra gyakorolt hatásaitól, az ausztrálok tizenkettő, az amerikaiak és kanadaiak tíz-tíz százaléka nevezte a farmkultúrára gyakorolt káros következményeket a legnagyobb veszélynek.


Mit lehet tenni?

A több mint 13 ezer válaszadó negyvenkét százaléka gondolja úgy, hogy a hétköznapi állampolgárok környezettudatos magatartása segíthet leginkább a globális felmelegedés káros hatásainak mérséklésében. Arra a kérdésre, hogy mit tehet az egyén, a megkérdezettek hetvenhat százaléka (Dél-Afrikában kilencvenöt, Kínában kilencvenhárom százalék) nyilatkozott úgy, hogy az elektromos áramhasználat csökkentése sokat segíthet. Hatvannyolc százalék szerint jelentős javulást eredményezhet a víztakarékosság.


Küzdünk a hulladékproblémával

A kínaiak kilencvenhat, a kolumbiaiak kilencven, az ausztrálok nyolcvannyolc, a brazilok nyolcvanhét százaléka ért ezzel egyet. A hulladék újrahasznosítása és a csomagolóanyagok mennyiségének csökkentése a megkérdezettek hatvanhét-hatvanhét százaléka szerint célszerű intézkedés. Utóbbinak különösen nagy a támogatottsága Hongkongban (kilencvennégy százalék) és Kínában (kilencvenhárom százalék), ahol kormányzati rendelet határozott ennek szükségességéről.


Mit tesznek?

Globálisan a megkérdezettek ötvenhét százaléka vásárolt már energiatakarékos eszközöket, negyvenhét százalék saját állítása szerint gyakrabban használja a tömegközlekedési eszközöket (igaz, összesen a válaszadók csak több mint harmada változtatott közlekedési szokásain), tízből ketten pedig alternatív energiaforrásokat is használnak energiaigényük fedezésére. Az energiatakarékos háztartási eszközök fogyasztásában az ausztrálok (hetvenkilenc százalék), a tömegközlekedés tekintetében a kínaiak (nyolcvankilenc százalék) és hongkongiak (nyolcvanhat százalék), az alternatív energiafogyasztás vonatkozásában pedig a kolumbiaiak (harminchat százalék) jeleskedtek.

A kisebb méretű és fogyasztású, valamint a hibrid és elektromos gépkocsik használata is népszerű ötletnek számít. Kínában mind a kisfogyasztású autók, mind a hibrid és elektromos járművek iránt jelentős az érdeklődés, Brazíliában viszont az új típusú üzemanyaggal működő, míg Dél-Afrikában a hagyományos, de keveset fogyasztó járművek megvásárlását fontolgatják sokan.

A kutatás szerint a megkérdezettek több mint fele hajlandó a környezetbarát termékekért többet is fizetni, ha kell, ellenben a befizetéses rendszerben működő kibocsátás kompenzáló (carbon offset) programok nyújtotta lehetőségekkel csak a válaszadók tizenöt százaléka élt már.

Forrás: ELTE
  
   
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza