Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mire vigyázzanak a hitelfelvevők?

Munkatársunktól, 2010. május 28. - péntek 09:51
Címkék: bank, hitel, ügyintézés, kiadvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sokan több hitelt vesznek fel, mint amennyit törleszteni tudnak. Az MNB és a PSZÁF tájékoztatót készített a túlzott eladósodás kockázatairól.Az elmúlt években a lakosság eladósodottsága jelentősen nőtt. Azért, hogy a hitelfelvevők körültekintően dönthessenek, a Magyar Nemzeti Bank a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével közösen tájékoztatót készített a túlzott eladósodás kockázatairól.

Az MNB közleménye szerint a tájékoztató arra figyelmeztet: hitelfelvételkor reálisan, de inkább óvatosan ítéljük meg hiteltörlesztési képességünket. Csak akkora hitelt vegyünk föl, amelynek terheit egy váratlan, családi költségvetésünket negatívan érintő esemény után is biztonsággal tudjuk fizetni.


És az új tájékoztatóról hallott már?

Hitelfelvételkor minden feltételt alaposan át kell tekinteni, kitérve a kamaton túli egyéb költségekre, külön figyelmet fordítva a devizahiteleknél az árfolyamváltozás terheire. Fontos pontosan tudni azt is, hogy változó kamatozásnál mi alapján számítják a kamatot, s az milyen gyakorisággal változhat.

Az MNB és a PSZÁF azt is javasolja, hogy a hitelfelvevők számítsák ki, jövedelmük mekkora részét tudják - váratlan események után is - törlesztésre fordítani. Ha az adós nehéz helyzetbe kerül, érdemes mihamarabb egyeztetni a hitelt nyújtó pénzintézettel a szerződés átütemezésének lehetőségéről.

Hiteligénylés előtt rendkívül fontos tájékozódni a hitelek, finanszírozási lehetőségek típusairól, kondícióiról. Ebben segítséget nyújt a www.pszaf.hu/fogyasztoknak honlap. Az MNB honlapjáról elérhető Pénziránytű oldalon pedig a jegybank hívja fel közérthető formában a figyelmet azokra az összefüggésekre és szempontokra, amelyeket érdemes mérlegelni a leggyakoribb pénzügyi döntéseink során.

Az MNB és a PSZÁF közös tájékozatója letölthető az MNB és a PSZÁF oldaláról. A tájékoztatót a 361/2009. (XII. 30.) kormányrendelet alapján a pénzintézetek és a hitelközvetítők június tizenegytől kötelesek a hitel iránt érdeklődőknek átadni.

Forrás: Pénzcentrum.hu
    

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

eberti, 2010. november 01. - hétfő 18:12

arra, ha nem létkérdés, ne kelljen hitelt felvenni!

Gubica, 2010. október 20. - szerda 08:19

Megy a kész átverés!Az emberek több hitelt vesznek fel mint amit törleszteni tudnak?Persze mert direkt csináltak egy világválságot,közben munkahelyek szűntek meg,a forinttal szándékosan szórakoznak a magyar emberek egy jelentős részének rovására,stb.Szépen kidolgozták a nagyokos pénzéhes személyek politikai támogatással,hogy működjön a hivatalos lopás.

Sambala, 2010. szeptember 09. - csütörtök 14:56

Igazából akkor biztonságos a hitel felvétele, ha a szükséges összeg tulajdonképpen rendelkezésre áll (csak mondjuk le van kötve) ÉS a felvevőnek van élet- és baleset biztosítása. Amúgy a hitelt nyújtók sokszorosan túlbiztosítják magukat. Nekem pl. a Fundamenta nyújt (már egy hónapja harcolunk, hogy adják.. mindjárt vége is a felújításomnak) Kellett: -Közjegyzői papír, hogy bármikor per nélkül végrehajthatnak (30e) -Extra lakás biztosítás, melynek kedvezményezettje a hitelt nyújtó (havi 2e-től..) -Banknál limit, gyakoriság, záró dátum nélküli inkasszó beadása (utánajárás kb. 2 óra) -Földhivatalnál jelzálogjog bejegyzés (12,6e+ asszem 4e a teljes tulajdonilapra) -Ingatlan értékbecslés (30e)

Matus László, 2010. július 24. - szombat 10:53

Arra,hogy amint a kezében a pénz máris kiszolgáltatott a banknak és a bank azt csinál amit akar. A védelmünkre létrejött cégek és szervezetek meg csak kamuk és nem csinálnak semmit.Ugyanígy nem ér semmit a védelmünkre létrejött jogszabályok tömkelege sem, mivel max. visszafizetheted a pénzt / elállhatsz a szerződéstől, ha módosul a feltétel /, de mivel a pénzt már elköltötted esélyed sincs kilépni a csapdából.

Kommentek

Mumu, 2020. február 27.

Náágyon náágy hitél ájánlát ván Ámériká, én címem bishopberrysmith@gmail.com És csák...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza