Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Sokszor csak a zaci marad

Munkatársunktól, 2010. május 27. - csütörtök 12:31
Címkék: ékszer, díj, hitel
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egyre többen viszik zálogházba ékszereiket, a pénzből pedig a rezsi költségeit fizetik. Előfordul az is, hogy a vállalkozó így fizeti ki az alkalmazottait."Többször vitt rá a kényszer, hogy elzálogosítsam ékszereimet. Egyedül nevelem három gyermekemet, kis fizetésből, magas rezsiköltséggel - panaszolta a Szoljon.hu-nak negyvenes éveiben járó Sz. Éva. Az anyuka olykor a zálogházban kapott pénzből vásárol élelmiszert, máskor számlát egyenlít ki belőle. "Szerencsére eddig még mindig ki tudtam váltani a családi örökségem darabjait."

Az abonyi Kandi József több zálogház tulajdonosa. Szolnokon a Széchenyi-lakótelepi üzletében elmondta, miért adják be ékszerüket a legtöbben. Leginkább a számlák határideje előtt van szüksége pénzre az embereknek. A nehéz anyagi körülmények miatt ügyfeleink száma egyre nő - magyarázta Kandi József.

Azok is betérnek az üzletbe, akik korábban nem gondolták volna, hogy egy napon erre kényszerülnek. Ők azok, akik nemrég vesztették el az állásukat, vagy kevesebb lett a fizetésük, így szükségük van pótlásra, családjuk eltartásához. Akad olyan vállalkozó is, aki dolgozói fizetését fedezi a zálogházba adott ékszerek után kapott pénzből. Későn érkezik meg a cég számlájára a munkájuk után járó pénz, ezért kénytelen saját ékszereit elzálogosítani - mondta a szakember.


Gyors pénzhez jutás, bizonytalan kiváltás

Az előző évekhez viszonyítva nő azok száma, akik nem váltják ki beadott értéküket. Akiknek a napi megélhetéshez kell a kölcsön, azok apró ékszereket adnak be két-háromezer forint értékben. Előfordul azonban, hogy üzleti szempontból adnak be az aranyláncot, karkötőt.

A banki hitelekkel ellentétben, a zálogházban adott hitelhez nincs szükség rendszeres jövedelemre és fedezetre. Az is felveheti, akinek jóformán semmije sincs. Így talán érthető, hogy az emberek nem szívesen járnak zálogházba, ám ha mégis, az nem társasági téma. Aki azonban félre tudja tenni a büszkeségét, az még mindig szívesebben választja a pénzszerzésnek ezt a módját, mint azt, hogy kölcsönkérjen a szomszédtól. "Egyrészt megússza az esetlegesen pletykás szomszéd által okozott kellemetlenségeket, másrészt itt ezer forinttól a csillagos égig lehet hitelt felvenni."

A zálogházban többnyire megkeseredett emberekkel találkozni. Akadnak azonban kivételek is. A szolnoki üzletbe betérő nyugdíjas hölgy vidáman lépett be az ajtón. Valószínűleg azért, mert nem beadni, hanem kiváltani érkezett nyakláncát. Miért kényszerült erre? "Sajnos nagyon kevés a nyugdíjam és két lakást kell fenntartanom. Nem tudom fizetni a számlákat, ezért zálogosítom el az ékszereimet. Amikor megkapom a nyugdíjamat, akkor pedig kiváltom."

Miként működik a záloghitelezés?

A zálogfiókba minden 18 év feletti személy adhatja be az ékszereit, legfeljebb négy hónapos időszakra. Ha valaki ez idő letelte után sem tudja visszafizetni a hitelt, meghosszabbíthatja a határidőt. Amennyiben erre nincs lehetősége, az ékszereit a hitelező értékesítheti vagy beolvaszthatja, amelyből új arany ékszerek készülnek. Az ügyintézés teljesen névtelen, és az ügyfélnek nem kötelessége beszámolni arról, hogy mire szándékozik költeni a pénzét.


Hasznos adatok az aranyról és áráról

1 g arany felvásárolva 2 ezer 700—3 ezer 400 forint
1 g arany eladva 2 ezer 700—3 ezer 790 forint
1 g aranyért  a becsült ár 60—70 százalékát fizetik ki
A legkisebb karát 14


Forrás: Szoljon.hu
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza