Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kitiltanák az édességeket az iskolákból

Munkatársunktól, 2010. május 27. - csütörtök 13:11
Címkék: élelmiszer, gyerek, eljárás, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az elhízás elleni országos kampány részeként jövő tanévtől megtiltanák az édességek, a zsíros ételek és a cukros italok árusítását a mexikói iskolákban.Az édességek mellett a diákok búcsút mondhatnak a szalonnának, valamint a torta nevű, gyakran zsíros hússal teletömött hagyományos mexikói szendvicsnek is, hacsak nem "lightos" formában, azaz babbal, avokádóval, sajttal vagy csirkével és zöldséggel készítik el. Zsírszegényen maradhatna a taco és a burrito is. Ami az italokat illeti, száműznék az iskolákból az atole nevű sűrű és édes, reggelente melegen fogyasztott italt. A bevezetni tervezett szabályok szerint csak vizet, cukormentes üdítőt, tiszta gyümölcslevet és zsírszegény tejet ihatnának a gyerekek.

Az oktatási és egészségügyi hatóság bejelentése szerint a döntés az ország mind a 220 ezer általános és középiskoláját érinti, beleértve a magánintézményeket is. Felipe Calderón mexikói elnök idén januárban jelentette be, hogy országos szintű kampány indul az elhízás ellen, aminek egyik legfőbb oka, hogy az utóbbi három évtizedben háromszorosára nőtt a túlsúlyos gyerekek aránya. "Sajnálatos módon a mi országunkat sújtja a leginkább a gyerekkori elhízás problémája az egész világon" - indokolta a lépéseket az elnök.

mti
Korán kell elkezdeni a védekezést

Mexikóban jelenleg a gyerekek huszonhat százaléka túlsúlyosnak számít. Az édességek iskolákból való kitiltását még jóvá kell hagyniuk a szakértőknek és egy felülvizsgálati bizottságnak is. Az egészségügyi hatóság reményei szerint mire augusztusban elkezdődik a következő tanév, a döntés jogerőre emelkedhet.

Szakértők szerint az elhízás elterjedésének egyik oka, hogy az utóbbi évtizedekben betörtek a mexikói piacra az Egyesült Államokból érkező cukros üdítőitalok és édességek, kiszorítva a gyümölcsökből és gyümölcslevekből álló hagyományos diákétrendet. José Ángel Córdova egészségügyi miniszter közlése szerint a 107 milliós közép-amerikai államban az elmúlt tíz-tizenöt évben negyven százalékkal csökkent a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, miközben a cukros italok forgalma negyven-ötven százalékkal növekedett.

Az elhízás problémáját tetézi, hogy a mexikóiak genetikusan hajlamosak a cukorbetegségre. Kérdéses ugyanakkor, hogy mennyire lesz hatékony a kilátásba helyezett iskolai tiltás, hiszen az árusok megtehetik, hogy közvetlenül az iskola udvarán kívül felállítják bódéikat. Az pedig valószínűsíthető, hogy a gyerekek mit fognak választani. Mint Salvador Torres, a Boing! nevű cukros, gyümölcsalapú, mára klasszikussá váló iskolai italt gyártó szövetkezet egyik vezetője fogalmazott: "A gyerekek az édes dolgokat szeretik. Ők maguk mondják, hogy "ezt nem szeretem, ez nem Boing". A gyerekek továbbra is a mi italunkat fogják kérni".

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza