Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Birkafőző fesztivál Karcagon

Munkatársunktól, 2010. május 26. - szerda 18:01
Címkék: élelmiszer, vendéglátás, rendezvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Magyar Szellemi Kulturális Örökség (MSZKÖ) részévé választották a karcagi kunsági birkapörköltet.Dobos László, Karcag alpolgármestere elmondta: nagy öröm számukra, hogy 2009-ben a kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya a Magyar Népművészet Mesterei és a mohácsi busójárás mellett harmadikként bekerült a MSZKÖ nemzeti jegyzékébe.

A Karcagi Birkafőző Fesztivál tizenkét év alatt három napos fesztivállá nőtte ki magát, ahová a versenyzők mellett Magyarországról és külföldről egyaránt tízezrek érkeznek. Tavaly már közel kétszázötven tűzön főttek birkahúsból készült ételek. A versenyre idén június 15-ig adhatják le jelentkezéseiket a vállalkozó kedvűek, postán, faxon, vagy a www.derynekarcag.hu honlapon.

A június 25-27. közötti esemény Élő örökségünk címmel tartott tudományos konferenciával kezdődik, amelyen idén részt vesznek Karcag testvérvárosainak delegációi is. A díszvendég település a lengyelországi Krosno Odrzanskie lesz. A vendégeket a finom étkek mellett gazdag kulturális hagyományőrző és sportprogramokkal, konferenciával, kiállítással és népművészeti kirakodóvásárral várják.

mti
Legeltetés a karcagi pusztán

A rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben ismertté tegyék a jegyzékbe került hagyományt. A főzőverseny szombaton kezdődik, mellette zenés-táncos műsorral, koncertekkel és kézműves foglalkozásokkal szórakoztatják a vendégeket, egészen vasárnap estig. A részletes program megtalálható a www.karcag.hu internetes oldalon.

Kedvcsinálóként a júniusi eseménysorozathoz, szerda délután a kunsági hagyományokat bemutató, fotókkal, népművészeti- és pásztortárgyakkal, ünnepi terítékkel tarkított kiállítás nyílt a fővárosi Kossuth Klubban. Az érdeklődők megtekinthetik a Karcag városát és a birkafőző fesztivált népszerűsítő pályázati filmet.

Az Alföld legnagyobb állattartó körzete a Nagykunság volt, ahol a XIX. századig legeltető gazdálkodás folyt, így a pásztorkultúrához kapcsolódóan megőrződtek a népi táplálkozási szokások is. Ezen a területen az ünnep - családi esemény, aratás, házépítés, közös munka - elképzelhetetlen volt birkatest, azaz birkapörkölt nélkül. A Kunságban, így Karcagon is tökélyre fejlesztették a birkafőzés hagyományát: az állat minden egyes részét felhasználják, és kizárólag öntöttvas lábasban készítik el a birkaételeket.

A mai napig fennmaradt a juhfej rituális osztásának hagyománya is: ezt a nemes részt mindig a legrangosabb, a legidősebb vendég vagy a vőlegény násznagya kapja.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Kovács Márton, 2019. szeptember 20.

betegojogi k.Debreceni nem csinált semmit...

Mit tehet a betegjogi képviselő?

Sándor Tünde, 2019. szeptember 17.

Tisztelt Cím !
Érdeklődnék, hogy milyen módon lehet csatlakozni a szociális bolthálóz...

Kisbolt, közért, szociális bolthálózat

Valeria Marco, 2019. szeptember 16.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés