Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Adatroaming korlátozás - korlátokkal

Munkatársunktól, 2010. május 26. - szerda 16:11
Címkék: internet, szolgáltató, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Európai Parlament évről-évre újabb határozatokat hoz a mobilszolgáltatók kordában tartására, ám az adatroaming fogyasztói árai változatlanul magasak.A közleményben a Sciamus Kft. üdvözli az Európai Parlament rendeletét, amelyben 2010. március elsejétől arra kötelezi a telekommunikációs szolgáltatókat, hogy tájékoztassák ügyfeleiket forgalmuk állásáról, illetve, hogy az ügyfél által meghatározott maximumösszeg felett letiltsák az adatroaming szolgáltatást. Ezzel elkerülhető, hogy egy külföldi tartózkodás több százezer forintos számlát eredményezzen.

A közlemény idézi Bedő Eriket, a Sciamus tanácsadóját, aki felhívja a figyelmet arra, hogy az új előírás csak az Európai Unió országaira vonatkozik, a Vodafone viszont országtól függetlenül biztosítja ezt a szolgáltatást. A T-Mobile és a Pannon (Telenor) azonban e tekintetben ragaszkodik a törvényi minimumhoz, így esetükben az unió határain kívül továbbra is tartani lehet a követhetetlen forgalomtól és elszálló adatroaming díjaktól - figyelmeztet a tanácsadó.

AFP
A szolgáltatók elhanyagolják a tájékoztatást

A magyarok által kedvelt nyári célpontok közül Horvátországra, Törökországra nem vonatkozik az uniós szabályozás, ahogy Norvégiára, Svájcra, Ukrajnára, Szerbiára, Albániára, Oroszországra, Bosznia-Hercegovinára sem - teszi hozzá Bedő Erik.

A Sciamus hiányolja mindhárom mobilszolgáltató részéről a rendelettel kapcsolatos egyértelmű tájékoztatást, és fontosnak tartja, hogy ügyfelein felül minden adatforgalmat bonyolító magánember és vállalkozás értesüljön a már hónapok óta érvényben lévő szabályozásról. Javasolja, hogy a szolgáltatók vezessenek be egy korrekt limitfigyelési és tájékoztatási rendszert.

Bedő Erik szerint a szabályozással kapcsolatban továbbra is alapvető problémát jelentenek az indokolatlanul magas árak. "Nyilván nagyon fontos, hogy a költségek kordában tarthatóak legyenek, de az EU által meghatározott, havonta legfeljebb nettó ötven eurós limit akár húsz-harminc másodperc alatt is elérhető. Ez pedig meglehetősen abszurd" - véli a szakértő.

A cég adatai alapján ez az ötven eurós határérték a T-Mobile esetében nagyjából 28 Mbyte, a Pannon (Telenor) esetében ez 29 Mbyte, míg a Vodafone ötven euróért csak kilenc Mbyte adatforgalmat biztosít ügyfeleinek. Azaz a kisfogyasztói ár kétszer-hétszer drágább, mint a nagykereskedelmi.

Bedő Erik hozzátette továbbá, hogy az EU által elfogadott szabályozás, bár biztonságot jelent az ügyfeleknek, nem megfelelő. Egy vállalkozás, vállalat számára, különösen ha a munkavállalók több különböző csomaggal, jogosultsággal használhatják mobiltelefonjaikat, nagyon nehezen menedzselhető, egyáltalán nem rugalmas megoldás.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza