Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Adatroaming korlátozás - korlátokkal

Munkatársunktól, 2010. május 26. - szerda 16:11
Címkék: internet, szolgáltató, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Európai Parlament évről-évre újabb határozatokat hoz a mobilszolgáltatók kordában tartására, ám az adatroaming fogyasztói árai változatlanul magasak.A közleményben a Sciamus Kft. üdvözli az Európai Parlament rendeletét, amelyben 2010. március elsejétől arra kötelezi a telekommunikációs szolgáltatókat, hogy tájékoztassák ügyfeleiket forgalmuk állásáról, illetve, hogy az ügyfél által meghatározott maximumösszeg felett letiltsák az adatroaming szolgáltatást. Ezzel elkerülhető, hogy egy külföldi tartózkodás több százezer forintos számlát eredményezzen.

A közlemény idézi Bedő Eriket, a Sciamus tanácsadóját, aki felhívja a figyelmet arra, hogy az új előírás csak az Európai Unió országaira vonatkozik, a Vodafone viszont országtól függetlenül biztosítja ezt a szolgáltatást. A T-Mobile és a Pannon (Telenor) azonban e tekintetben ragaszkodik a törvényi minimumhoz, így esetükben az unió határain kívül továbbra is tartani lehet a követhetetlen forgalomtól és elszálló adatroaming díjaktól - figyelmeztet a tanácsadó.

AFP
A szolgáltatók elhanyagolják a tájékoztatást

A magyarok által kedvelt nyári célpontok közül Horvátországra, Törökországra nem vonatkozik az uniós szabályozás, ahogy Norvégiára, Svájcra, Ukrajnára, Szerbiára, Albániára, Oroszországra, Bosznia-Hercegovinára sem - teszi hozzá Bedő Erik.

A Sciamus hiányolja mindhárom mobilszolgáltató részéről a rendelettel kapcsolatos egyértelmű tájékoztatást, és fontosnak tartja, hogy ügyfelein felül minden adatforgalmat bonyolító magánember és vállalkozás értesüljön a már hónapok óta érvényben lévő szabályozásról. Javasolja, hogy a szolgáltatók vezessenek be egy korrekt limitfigyelési és tájékoztatási rendszert.

Bedő Erik szerint a szabályozással kapcsolatban továbbra is alapvető problémát jelentenek az indokolatlanul magas árak. "Nyilván nagyon fontos, hogy a költségek kordában tarthatóak legyenek, de az EU által meghatározott, havonta legfeljebb nettó ötven eurós limit akár húsz-harminc másodperc alatt is elérhető. Ez pedig meglehetősen abszurd" - véli a szakértő.

A cég adatai alapján ez az ötven eurós határérték a T-Mobile esetében nagyjából 28 Mbyte, a Pannon (Telenor) esetében ez 29 Mbyte, míg a Vodafone ötven euróért csak kilenc Mbyte adatforgalmat biztosít ügyfeleinek. Azaz a kisfogyasztói ár kétszer-hétszer drágább, mint a nagykereskedelmi.

Bedő Erik hozzátette továbbá, hogy az EU által elfogadott szabályozás, bár biztonságot jelent az ügyfeleknek, nem megfelelő. Egy vállalkozás, vállalat számára, különösen ha a munkavállalók több különböző csomaggal, jogosultsággal használhatják mobiltelefonjaikat, nagyon nehezen menedzselhető, egyáltalán nem rugalmas megoldás.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Ivett, 2019. június 23.

https://www.kerekparcity.hu/elektromos-pedelec-kerekpar...

Városi kerékpározás, kerékpárkülsők

Mária Ádám, 2019. június 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Barcsák Lászlóné, 2019. június 16.

Azt szeretném tudni, hogy lehet egy hirdetett üzletet ellenőrizni hogy valóban nem piramissal ke...

MLM vagy piramisjáték?

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés