Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mumus a boltban a húszezres

Munkatársunktól, 2010. május 25. - kedd 15:41
Címkék: díj, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egy felmérés szerint a budapesti üzletek nagy részében ma is megoldhatatlan feladatnak bizonyul a legnagyobb magyar bankó beváltása.A MasterCard és a Bankkártya.hu próbavásárlói olyan boltokat kerestek fel, ahol gyakori a kisösszegű fizetés, de nem lehet bankkártyával fizetni. A vizsgált üzletek között több taxis, újságos, élelmiszerbolt, pékség, virágüzlet, papír írószer üzlet, trafikos, cukrászda és kifőzde volt - írja a Pénzcentrum.hu.

A felmérés készítői minden üzletben háromezer forint alatt vásároltak, amit húszezer forintos bankjeggyel kívántak kiegyenlíteni. A vizsgált százhúsz fővárosi egység harminchat százalékában nem sikerült a vásárlás, tehát váltópénz illetve kártyaelfogadás híján a tesztelők nem vihették el a kiválasztott árut. Ráadásul a nagy címlet beváltása miatt minden hatodik sikeres vásárlás alkalmával teljesen elfogyott az aprópénz a kasszából. A felmérés tanúsága szerint tehát a vizsgált, kártyát nem elfogadó üzletek több mint negyvenöt százalékában jelentős problémát okoz a nagy címletű készpénz kezelése.

mti
Sem kerekíteni sem visszaadni nem kell

Több mint nyolcmilliós darabszámmal Magyarországon is a legelterjedtebb készpénzkímélő fizetőeszköz a bankkártya. Ezt a kártyabirtokosok ma már gyakran használják bolti fizetésre, segítségével forintra pontos összeget fizetnek, így a kereskedőket és önmagukat is megkímélve a visszajáró aprópénz kezelésének, tárolásának nyűgétől.

"Természetesen a bankkártyát elfogadó üzletekben is sokszor előfordul, hogy nem tudnak visszaadni nagyobb bankjegyből, azzal a különbséggel, hogy ezekben a boltokban a kártya-használat sok esetben megoldást jelent. A kutatásunk célja éppen az volt, hogy rámutassunk, a készpénz nem mindenható, mi több, számos hátránya van - emelte ki Gauder Milán, a MasterCard Europe regionális igazgatója. "Például a kis összegű fizetéseknél a nagy címletek meghatározó arányban nem használhatók. A bankkártyás fizetéskor a készpénzzel ellentétben nem kell visszaadni, arról mindig pontosan a vásárlás összegét vonják le."

A kiskereskedők gondoskodjanak váltópénzről!

A Magyar Nemzeti Bank adataiból kiderül, hogy ma már egyre több helyen lehet bankkártyával fizetni. 2008 júliusától 2009 decemberéig ötven százalékkal növekedett a bankkártyát elfogadó üzletek száma. Jelenleg 45.000 kereskedői egységben fogadják el a plasztikot. A nagy címletek 10-20 ezresek együttesen a teljes hazai készpénzállomány mennyiségének mintegy ötvenöt százalékát teszik ki. A jegybank honlapján felhívja a figyelmet: a vásárlásoknál joggal lehet igényelni, hogy a lakossági szolgáltatást végzők, a kiskereskedők gondoskodjanak váltópénzről, és fogadják az érmékben való fizetést is, hiszen legfeljebb ötven darabig kötelesek a forintérméket elfogadni.


Hogyan reagálnak a pénztárosok, amikor világossá válik számukra, hogy nem tudnak visszaadni? A felmérést végzők egybehangzó véleménye szerint legjellemzőbb reakciójuk a tanácstalanság és a zavar. Sokan - a kasszások mintegy fele - azt javasolja a vevőnek, hogy próbálkozzon egy közeli üzletben a pénzváltással.

Forrás: Pénzcentrum
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

eberti, 2010. augusztus 13. - péntek 18:29

ezresen alul mi sem fizetünk kártyával, de végül is azért van, hogy használjuk nem?? Vissza ne fejlődjünk már!

minden vevő 2, 2010. május 26. - szerda 11:13

Kártyával sem lassabb, normális üzletben. Függ ez a bolt rendszerétől is. Egy biztos... ma már egyre kevesebb esetben van nálam kézpénz, és ha a boltnak nem kell a bevétel, nem vásárolok ott. Ennyire egyszerű.

minden vevő, 2010. május 26. - szerda 07:12

Én is ki vagyok néha akadva, hogy a "majom" fizetéskor mire megkapja a visszajáró 14.745 forintot és mire elrakja a kis szütyőkében (természetesen minden címlet külön külön ahogy illik :D) addigra én már rég kimentem a boltból a kis kártyával és még még deákot se nézegeti a pénztáros mint a kp-nál. Mindegyiknek van előny hátrány.

készpénzes vevő, 2010. május 26. - szerda 03:42

gyűlölöm a kártyás majmokat! 720 ft-ot is kártyával fizetnek, úgy adják át azt, mintha legalábbis félistenek lennének és (ami a legnagyobb bajom velük) 3x annyi ideig tart a kártyás fizetés, mint egy készpénzes! ezért már soxor javasoltam, hogy alakítsanak ki külön kártyás kasszákat (pl. az auchanban) és szépen álljanak csak sorba a rohadt kártyájukkal együtt - míg mi, készpénzes vevők pillanatok alatt fizethetnénk!

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza