Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fél Európa el van hízva

Munkatársunktól, 2010. május 22. - szombat 14:31
Címkék: élelmiszer, egészség, rendezvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Európai Unió lakosságának több mint a fele túlsúlyos vagy elhízott.A túlsúly és az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi következményei is lehetnek, hiszen növeli a 2-es típusú diabétesz, valamint szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezeket a kórképeket a megelőzhető elhalálozás vezető okaként tartják számon világszerte - hangzott el szombaton azon a budapesti sajtótájékoztatón, amelyen az első európai elhízás elleni nap kapcsán a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságával együttműködésben a probléma súlyosságára kívánta felhívni a figyelmet.

Öt-tíz százalékkal egy egészségesebb Európáért jelszóval hirdetették meg az első európai elhízás elleni napot. Az öt-tíz százalékos testsúlycsökkentés elérésével ugyanis ötvennyolc százalékkal csökkenthető a diabétesz kialakulásának kockázata, a koszorúér-betegségek előfordulása negyvennyolc százalékkal mérsékelhető a férfiak és negyven százalékkal a nők esetében.

mti

Egy online petíció is útjára indult: amennyiben legalább egymilliónyian aláírják, akkor az Európai Bizottság vállalja, hogy napirendjére tűzi a problémát, és intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy a lakosság minél szélesebb körben értesüljön az elhízás kezelésének lehetőségeiről.

Mint elhangzott, hasonló a helyzet Magyarországon is: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2009-es Egészségfelmérése szerint a tizenöt év feletti lakosság több mint felének (53,7 százalékának) az optimálisnál magasabb a testsúlya, minden ötödik felnőtt pedig elhízott.

"Épp itt volt az ideje egy európai szintű kezdeményezésnek, amely nem csupán a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, hanem a kezelésre, a probléma megoldására is. Észre kell vennünk a túlsúlyos és elhízott embereket és tudatosítani bennük, hogy létezik segítség, amit igénybe vehetnek" - hangsúlyozta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Hozzátette: az elhízás kezelésében és leküzdésében hatalmas segítséget jelenthet az orvosok, dietetikusok, gyógyszerészek támogatása. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége évek óta küzd a különböző táplálkozással összefüggő betegségek terápiás vonatkozásainak széles körű megismertetéséért, és a megfelelő táplálkozási szokások elterjesztéséért.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságának metabolikus szindróma programja keretében a gyógyszertárakban a betegségek korai felismerését segítő szűrővizsgálatokat végeznek: vérnyomást, vércukrot, koleszterin- és trigliceridszintet mérnek. Amennyiben emelkedett értékeket mérnek, a gyógyszerész javasolja majd a betegnek, hogy forduljon szakorvoshoz, és esetleg dietetikus tanácsadást is vegyen igénybe.

Pados Gyula, a Szent Imre Kórház lipid részlege vezető főorvosa azt emelte ki, hogy a tízszázalékos testsúlycsökkentéstől az elhízással kapcsolatos daganatos betegségek előfordulása negyven százalékkal, a diabétesszel összefüggő betegségek harminc százalékkal, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata húsz százalékkal mérsékelhető. "Eközben tíz-harminc százalékkal csökkennek a vérnyomás-, vérzsír- és vércukorszintek. A felesleges testsúly leadása nem egy egyszerű, gyorsan elérhető célkitűzés, hanem hosszadalmas, nehézségekkel teli folyamat, amely során diétára, életmód változtatásra, fizikai aktivitásra és esetenként gyógyszeres kezelésre van szükség" - mutatott rá Pados Gyula, Részletesen az európai elhízás elleni napról a kezdeményezés honlapján olvasható.

Forrás: MTI

   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza